National

Raluca Turcan condamnă inechitatea din sistemul de pensii: „Diferenţa între pensia minimă şi cea mai mare pensie este de 1 la 100” – VIDEO

Publicat: 23 apr. 2021
Raluca Turcan cu mască
Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022, dă asigurări ministrul Muncii, însă, pentru moment, nu știe să spună şi cu cât

Vineri, 23 aprilie, Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a condamnat, în cadrul unei conferințe de presă, inechitatea din sistemul de pensii.

„Inechitatea din sistemul de pensii. Pentru cei 9.500 de beneficiari de pensii speciale, pensia medie este de 9.600 de lei, iar diferenţa în România între pensia minimă şi cea mai mare pensie este de 1 la 100. Vreau să reţineţi aceasta comparaţie pentru că ea va trebui la un anumit moment să fie demontata. În paralel cu sistemul public de pensii avem şi capitolul pensii speciale unde încercăm să intervenim pe legislaţia pensiilor speciale, unde pentru beneficiarii de pensii speciale să apropiem pensiile speciale de nivelul contributivităţii pe care aceşti beneficiari au avut-o de-a lungul timpului”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre ideea înfiinţării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaţionale: „Trebuie abordată întreaga problemă cu cap, astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii”

Ministrul Muncii propune înfiinţarea unor fonduri pe pensii pe familii ocupaţionale, aşa cum se întâmplă în alte ţări. Aceasta consideră că nu există posibilitatea renunțării la pensiile de serviciu ale magistraţilor și nu susține ideea potrivit căreia în sistem pensia să depăşească valoarea salariului.

Marți seara, 20 aprilie, Raluca Turcan a fost întrebată dacă nu ar fi oportună înfiinţarea unui fond de pensii pentru sistemul judiciar, iar aceasta a avansat ideea posibilităţii înfiinţării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale.

„Aceasta este o discuţie foarte bine de lansat şi intenţionez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din ţările din jurul nostru şi există foarte multe pensii pe categorii ocupaţionale şi îşi creează propriile sisteme de pensii. Pe de altă parte, şi aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaţionale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se aşază în timp”, a afirmat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii”

Ministrul a punctat și principiile care ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraţilor, evidențiind că pensiile ar trebui să fie cât mai aproape de valoarea salariului, dar să nu depăşească salariul.

„În domeniul justiţiei avem o jurisprudenţă deja adunată care aduce acest principiu pe care şi l-a asumat şi domnul ministru al Justiţiei, şi anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depăşească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forţare, aşa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituţională şi atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale şi mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Şi atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susţinem”, a adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
Adauga un comentariu