Culinar

Rețetă de miel în sos de vin cu mămăliguță – De ce să adaugi parmezan

Publicat: 06 apr. 2021
farfurie alba cu miel in sos de vin
Carnea de miel trebuie cumpărată numai din sursă sigură, ca să știi că într-adevăr e proaspătă

Masa de Paşti este o ocazie excelentă pentru că familia să se reunească. La aşa un eveniment, e clar că şi preparatele de pe masa trebuie să fie dintre cele mai alese şi mai gustoase. Tocmai de aceea îţi propun o rețetă de miel în sos de vin cu mămăliguță. Este absolut delicios, iar mirosul e tare îmbietor.

Ardeiul preparat, la final, cu ulei de măsline şi cu rozmarin, îi dă o aromă aparte. În plus, mămăliguţa îi va da şi mai bun gust. De ce? Pentru că e făcută cu unt şi cu parmezan. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 800 g carne de miel
  • 800 ml supă de miel
  • 800 g ardei gras roșu
  • 100 g mălai
  • 300 g morcovi
  • 3 cepe
  • 1 crenguță rozmarin
  • 2 frunze dafin
  • 30 g parmezan
  • 2 căței usturoi
  • 300 g țelină
  • 40 g unt
  • 200 ml vin roșu
  • 4 linguri ulei de rapiță
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri oțet balsamic alb
  • sare
  • piper

Mod de preparare rețetă de miel în sos de vin cu mămăliguță:

Mai întâi spală bine carnea de miel în mai multe ape. Îndepărtează pielitele de pe carne, apoi taie carnea în bucăţele mici, de circa 2 cm. Curăță ţelina, ceapă, usturoiul şi morcovii. Spală-le şi taie-le în cubuleţe mici. Încinge uleiul de răpită într-o tigaie mai mare şi prăjeşte carnea în ea, pe toate părţile. Înainte de a pune ale ingrediente peste ea, presara piper şi sare. Adaugă apoi ţelina, ceapă, usturoiul şi morcovii.
Adaugă şi vinul şi lasă totul să se prăjească, fără să mai pui capac peste tigaie. Adaugă apo 400 ml de supă şi frunzele de dafin. E momentul să reduci focul la minim, să acoperi tigaia şi să laşi aşa în jur de o oră.

Trucuri pentru o mămăligă cremoasă

Cât timp se face carnea, e momentul să te ocupi de mămăligă. Pune apă la fiert în ceaun, cu puţină sare. Cine dorește, poate să înlocuiască apa cu lapte. Mămăliga va avea un gust și mai bun. Când începe să fiarbă lichidul din ceaun, adaugă făina în ploaie, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. Folosește la început un tel, iar spre final, un făcăleț. Lasă mămăliga să fiarbă la foc mic în jur de 20 de minute. Amestecă în mod constant, ca să iasă cremoasă și fără cocoloașe. Spre final adaugă în mămăligă unt, parmezan ras, piper şi sare. Omogenizează. Gustă, să vezi dacă mai trebuie vreun condiment. Dacă nu. deci dacă e gata mămăliga, răstoarn-o într-o farfurie plată, mai mare.

Setează cuptorul să se încingă. Curăță, spală şi taie în sferturi ardeiul gras. Acoperă o tavă cu hârtie de copt şi pune ardeiul cu coaja în sus, în tavă. Bagă tava în cuptor pentru aproximativ 15 minute sau până când apar nişte băşicuţe negre pe coajă. Atunci e momentul în care trebuie scos, pentru că s-a copt suficient. Scoate din cuptor, curăță ardeiul şi pune-l pe o farfurie. Nu-l clăti, ca să-și mențină aroma de copt. Asigură-te, în schimb, că nu are bucățele de coajă arsă pe suprafața lui. Apoi se amestecă cu ulei de măsline, cu puţin oţet şi cu o crenguţă de rozmarin (spălată bine şi tăiată foarte mărunt).
Răstoarnă mămăligă pe o farfurie. Pune în alta friptura de miel. Serveşte totul împreună cu ardeiul gras. Aceeași rețetă este excelentă făcută și la tigaie.





Adauga un comentariu