Cancan ultimă oră

Retete de vin fiert. Cum faci cel mai bun vin fiert pentru musafirii tai

Publicat: 21 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vinul fiert este una dintre cele mai aromate și mai delicioase băuturi tradiționale ale iernii. Iata cateva retete de vin fiert ca sa le faci pe plac musafirilor tai

Cel mai bun vin pentru fierbere este cel roșu, de țară, care este mai tare și mai sec și nu își pierde din alcool când este încălzit. De altfel, nu este recomandat să folosiți vinuri dulci sau demidulci. Un vin Cabernet-Sauvignon sec va fi mult mai aromat și mai gustos și, în plus, veți beneficia de toate efectele sale pozitive asupra sănătății.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o rețetă clasică de vin fiert, pentru 12 persoane:
2 portocaleCoaja de la o lămâie

150 g de zahăr

5 cuișoare

Un baton de scorțișoară

Nucșoară proaspăt rasă

2 sticle de vin roșu sec, preferabil Cabernet-Sauvignon sau Merlot

O jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras

Decojește și stoarce o portocală, apoi pune sucul la fiert într-o tigaie înaltă, împreună cu coaja de lămâie, zahărul și restul de condimente, mai puțin cuișoarele. Adaugă suficient vin încât să acopere zahărul și încălzește la foc mic până când zahărul se dizolvă complet, amestecând ocazional. Fierbe amestecul timp de 5-8 minute, până când obții un sirop gros.

Taie pe jumătate a doua portocală și înfige cuișoarele în ea. Într-o oală mare, toarnă vinul, apoi adaugă siropul de zahăr și condimente, cea de-a doua portocală și încălește băutura la foc mic. Dacă nu vrei ca vinul să își piardă din procentul de alcool, nu încălzi amestecul până la punctul de fierbere. De asemenea, dacă ți se pare că vinul este prea tare, 1-2 minute de dat în clocot vor scădea tăria alcoolului.

Cele mai populare retete de vin fiert
Vinul fiert a luat mai multe denumiri în funcție de locul în care este preparat. Iată care sunt cele mai bune rețete de testat, din țările Scandinave, Germania sau SUA.

Glögg

Versiunea norvegiană a vinului fiert adaugă nuci și stafide în băutură, pentru a-i completa aroma fructată cu una lemnoasă.

Ingrediente:

1 sticlă de vin roșu sec

100 g zahăr brun

1 lingură de miere

1 plic de praf de vanilie

2 batoane de scorțișoară

1 linguriță de cuișoare

Stafide

Alune de pădure și nuci

Toate ingredientele se încălzesc într-o oală, fără a da în fiert, iar la final băutura se servește cu o linguriță de stafide și nuci adăugate în cană sau în pahar.

Glühwein

Băutura tradițională a austriecilor și a nemților este la mare căutare în special în stațiunile montane din Alpi, în Austria, unde turiștii se încălzesc cu o cană de vin fiert când coboară de pe pârtie.

Ingrediente:

1 sticlă de vin roșu

1 portocală

10 cuișoare

1 baton de scorțișoară

150 g zahăr alb

150 ml de apă sau suc de portocale

Fierbe într-o tigaie zahărul cu apa și batonul de scorțișoară și redu focul la minimum când amestecul dă în clocot. Stoarce sucul de la jumătate de portocală și adaugă-l în apa cu zahăr, împreună cu a doua jumătate de portocală, în care ai înfipt cuișoarele. Pune vinul la încălzit și adaugă siropul din tigaie. Servește băutura în căni preîncălzite și decorează cu felii de portocală și batoane de scorțișoară.

Vin fiert cu cidru sau brandy

În SUA, foarte populare sunt rețetele de vin fiert cu cidru de mere sau brandy, care urmează rețeta clasică, la care adaugă 150 de ml de cidru sau brandy. Rezultatul este o băutură mai tare, dar cu o aromă mai intensă și se servește în pahare de 200 de ml.

Reteta de vin fiert alb

Dacă vrei să încerci o rețetă de vin fiert alb, iată de ce ai nevoie pentru a prepara o băutură delicioasă:

O portocală

5 cuișoare

3 bucăți de anason stelat

Un praf de ghimbir

60 g de zahăr

750 ml de vin alb (o sticlă)

Decojește portocala astfel încât coaja să nu se rupă foarte tare, apoi înfige cuișoarele în miezul de portocală. Pune portocala, ghimbirul, bucățile de anason și zahărul într-o tigaie, apoi caramelizează-le turnând peste ele puțină apă. Lasă amestecul să fiarbă câteva minute, până când se transformă într-un sirop consistent. Toarnă vinul într-o oală, adaugă siropul, apoi încălzește amestecul la foc mic, fără a-l da în fiert.

Adauga un comentariu