Stiri medicale

Covid-19: de ce riscul de contaminare este redus într-un avion

Publicat: 20 aug. 2020
Riscul de contaminare Covid, redus în avion
Riscul de contaminare Covid, redus în avion

Riscul de contaminare Covid, redus în avion. Un nou studiu a evaluat riscurile de transmitere a Covid-19 în timpul unei călătorii cu avionul. În timpul zborului analizat de cercetători, pasagerii călăreau cu persoane cu coronavirus și nu purtau măști. Cu toate acestea, rezultatele studiului sunt liniștitoare.

În această perioadă de vacanțe, mulți oameni se îngrijorează de riscurile posibile de a fi contaminati în timpul unei călătorii și se întreabă care este cel mai sigur mijloc de transport pentru a călători.

Riscul de contaminare Covid, redus în avion

Un studiu publicat în iulie în jurnalul Clinical Infectious Disease a relevat existența unui risc crescut de transmitere a Covid-19 în trenuri. Potrivit cercetătorilor, locația scaunului și durata călătoriei cu o persoană infectată cu coronavirus ar putea face diferența și crește riscul de infecție. Dar călătoriile aeriene? Un studiu publicat pe 18 august în revista Jama Network Open afirmă că riscul de contaminare este scăzut.

Pentru a ajunge la această concluzie, virologii de la Spitalul Universitar din Frankfurt (Germania) au studiat cazurile de transmitere a Covid-19 dintr-un avion, la începutul epidemiei. Zborul Tel Aviv-Frankfurt studiat de cercetători datează din 9 martie. A durat 4:40 și a avut în total 102 pasageri, inclusiv un grup de 24 de turiști germani.

Grupul a fost în contact cu un manager de hotel care a testat pozitiv pentru coronavirus cu șapte zile înainte de călătoria cu avionul. Cu toate acestea, niciun membru al grupului nu a fost diagnosticat cu Covid-19 înainte de zbor și niciun gest de barieră, cum ar fi o mască, nu a fost aplicat în timpul călătoriei.

Autoritățile germane au fost informate că grupul a luat contact cu un administrator de hotel contaminat in Israel. Așa că au decis să testeze cei 24 de turiști când au ajuns la Frankfurt. Din cei 24 de turiști, șapte au fost pozitivi pentru Covid-19. Patru dintre cei șapte turiști au prezentat semne de coronavirus în timpul zborului, doi dintre ei au început să aibă simptome, iar un turist a fost asimptomatic.

Covid-19: doar doi pasageri au fost infectați după călătoria cu avionul

Patru-cinci săptămâni mai târziu, virologii au contactat pasageri. Din cei 78 de pasageri contactați de cercetători, 71 au răspuns, potrivit femmeactuelle.fr. Virologii au întrebat călătorii dacă au luat contact cu cineva cu Covid-19. De asemenea, pasagerii au fost obligați să raporteze dacă aveau simptome ale coronavirusului. Cercetătorii le-au cerut apoi să facă un test de screening. Din cele 71 de persoane testate, doar doi pasageri au fost pozitivi pentru coronavirus. Acești doi călători au fost așezați la două rânduri de persoana cu Covid-19.

Covid-19: transmisiile sunt posibile într-un avion

Potrivit cercetătorilor, riscul de transmitere a virusului într-un avion depinde de apropierea persoanelor bolnave și de alți factori, precum circulația pasagerilor și a echipajului, dar și de contactul între pasageri la îmbarcare. Virologii speculează că rata de transmisie ar fi putut fi chiar mai mică dacă pasagerii ar fi purtat o mască în timpul zborului.

„S-a observat deja că pasagerii așezați dincolo de perimetrul celor două rânduri pot fi contaminati, ceea ce indică o posibilă transmitere prin aer. Descoperirile noastre nu exclud transmiterea virusului într-un avion”, spun cercetătorii.

Adauga un comentariu