Cultural

Roluri memorabile ale lui Dem Rădulescu: Motanul Dănilă cel haios şi Gogu Steriade, un bandit ager la minte – VIDEO

Publicat: 07 sept. 2021
Dem Rădulescu în rolul Motanului Dănilă
Dem Rădulescu a fost unul dintre actorii care au rămas emblematici pentru cinematografia românească din toate timpurile.

Dem Rădulescu a avut, de-a lungul vieții, cinci roluri memorabile. Unul dintre cei mai îndrăgiți actori români l-a interpretat pe Motanul Dănilă în „Veronica”, dar și pe Gogu Steriade, în „Brigada Diverse”. Acestea sunt doar două dintre rolurile interpretate impecabil.

Dem Rădulescu a fost unul dintre actorii care au rămas emblematici pentru cinematografia românească din toate timpurile. El s-a născut în anul 1931, începându-și cariera în 1959. A fost actor de teatru, film și televiziune, dar și profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti. A decedat la București, în urma unui infarct, în data de 17 septembrie 2000, cu doar 4 zile înainte de a împlini 69 de ani.

Dem Rădulescu: Cinci roluri remarcabile

De-a lungul timpului, Dem Rădulescu a jucat în numeroase filme, însă în cinci dintre ele a avut un impact uriaș. Acestea sunt: „Saltimbancii”, „Astă seară dansăm în familie”, „O scrisoare pierdută”, „Brigada Diverse”, „Veronica” și în diferite apariții televizate, pline de umor.

Rolurile prin care Dem Rădulescu a ajuns să fie cunoscut sunt cele de comedie scurtă la televizor. Interpretările sale senzaționale au fost cele mai bune materiale televizate ale deceniilor trecute şi unele dintre programele preferate ale românilor pentru vizionări în weekend și, mai ales, de sărbători.

În rândurile de mai jos vă prezentăm rolurile pe care Dem Rădulescu le-a avut în filmele menționate.

Cezar Siboli în „Saltimbancii”

Filmul prezintă povestea unei familii de circari și a ursului Fram, piesa centrală a circului lor. Fram este un simbol literar și televizat al copilăriei tuturor. În acest film, Cezar Siboli este prezentatorul de la circul Buffone. Rolul lui Dem Rădulescu scoate la iveală dorința și bucuria acestuia de a juca.

 

Temistocle în „Astă seară dansăm în familie”

În rolul lui Temistocle, Dem Rădulescu dă viață unui personaj impresionant. Apărut în 1972, filmul pune în scenă povestea amuzantă a lui Temistocle și Alecu, interpretat de Sebastian Papaiani. Cei doi sunt logodnici escroci, care se ocupă de păcălirea femeilor care vor să se căsătorească, pentru a le fura toți banii. Dem Rădulescu oferă o lecție extrem de importantă, aceea de cucerire a unei femei. De la o simplă întâlnire pe peron și până la discuții despre căsătorie, Temistocle nu face decât un pas și o cucerește iremediabil pe Mimi.

Tache Farfuridi în „O scrisoare pierdută”

Una dintre capodoperele dramaturgiei românești, „O scrisoare pierdută”, reunește actori de excepție, pentru punerea în scenă a poveștii de succes despre moravurile şi despre politica românească, în viziunea lui I.L. Caragiale. Dem Rădulescu îl joacă pe Tache Farfuridi, care are un discurs cu numeroase clișee și plin de greșeli.

Dem Rădulescu, în rolul lui Gogu Steriade, din seria „Brigada Diverse”

Brigada Diverse reprezintă o serie de trei filme românești, regizate de Mircea Drăgan după scenarii realizate de Nicolae Țic. Acesta a realizat scenariul pentru 11 filme de o oră și 45 de minute fiecare, însă în final au fost realizate doar trei. Dem Rădulescu, în rolul lui Gogu Steriade, apare în toate aceste filme, alături de Trandafir, interpretat de Puiu Călinescu, şi de Patraulea, interpretat de Jean Constantin. Cei trei formează o gaşcă de infractori pe urmele cărora se află cei din Brigada Diverse.

Dacă în prima parte, trioul de infractori este cel care le pune bețe în roate Brigadei, în următoarele ei sunt prinși în mijlocul unor acţiuni de amploare mult mai mare şi inevitabil ajung din nou să se confrunte cu politiştii pentru faptele lor. În rolul lui Gogu Steriade, Dem Rădulescu se tranformă într-un bandit ager la minte și plin de umor.

Motanul Dănilă în „Veronica”

Unul dintre personajele din filmul pentru copii „Veronica” este Motanul Dănilă. În interpretarea acestuia, Dem Rădulescu cântă, dansează și face tot felul de pozne. Filmul se află pe lista celor care au marcat cinematografia românească, fiind și astăzi una dintre cele mai difuzate producții. Vocea inconfundabilă a lui Dem Rădulescu a dat viață personajului emblematic. În acest film, un rol covârșitor l-a avut și Lulu Mihăescu, actrița care a interpretat-o pe Veronica, personajul principal.

Lulu Mihăescu: Biografie

Lulu Mihăescu s-a născut în data de 15 noiembrie 1968, la Iași. Numele său real este Luminița Petre și a devenit cunoscută datorită rolului principal din filmul Veronica (1973) și în continuarea lui, Veronica se întoarce (1973), rol ce i-a adus comparații cu actrița americană Shirley Temple.

Deși s-a bucurat de un succes răsunător, cariera cinematografică a Luminiței Petre nu a durat mult. După cele două filme, actrița a mai apărut în trei ecranizări, în perioada 1976-1982, toate în regia Elisabetei Bostan: „Mama”, „Saltimbancii” și „Un saltimbanc la Polul Nord”. Ulterior, Lulu Mihăescu nu a mai dorit să se afle în lumina reflectoarelor.

Din anul 1996 trăiește în Vancouver, Canada, unde este profesoară de pian.

Adauga un comentariu