Coronavirus

România a intrat în faza III a crizei politice. Ce urmează după ce premierul Florin Cîțu s-a retras

Publicat: 12 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România a intrat în faza III a crizei politice. Ce urmează după ce premierul Florin Cîțu s-a retras

Al doilea premier desemnat din partea PNL să formeze un guvern, Florin Cîțu, și-a depus mandatul în plină epidemie de coronavirus și președintele Klaus Iohannis a acceptat. După ce s-a intrat în faza ÎI de COVID-19, a intrat și clasa politică în Faza III a crizei guvernamentale:

PSD a spus că gestul lui Florin Cîțu este cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Nu se știe încă dacă PSD va face o propunere de premier, urmează ca liderii centrali să ia o decizie. PSD ar susține un guvern de uniune națională sau unul de tehnocrați.

PNL vrea ca „generalul” Ludovic Orban să preia guvernul în vremea „războiului” cu COVID-19. De altfel, Florin Cîțu s-a retras tocmai pentru că „în timpul războiului nu se schimbă generalul”. Liberalii spun că cel mai bine o să treacă România de criză dacă liderul PNL e şi premier.

USR a spus că vechea clasa politica a început să dea semne de „schizofrenie” şi că este vina PNL, a lui Klaus Iohannis şi a lui Florin Cîțu pentru că nu există acum guvern plin votat deși era o majoritate largă în Parlament gata să instaleze o nouă echipă la Palatul Victoria. USR are propunere de premier pe Dacian Cioloș.

Pro România spune că toate partidele în afara PNL trebuie să meargă la Cotroceni cu o singură propunere de premier. Liderul formaţiunii, Victor Ponta, a declarat că şi liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, este de acord cu o asemenea soluţie.

ALDE spune că aşa ceva nu s-a mai văzut în politica şi că ce s-a întâmplat în Parlament este specific unei ţări bananiere.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să cheme partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat de premier care să încerce să formeze rapid un nou guvern.

Parlamentarii au fost mobilizați de majoritatea partidelor să nu plece din București în week-end.

Sunt informații neoficiale că ar putea avea loc consultările, desemnarea unui nou premier, audierea miniștrilor și votul de învestitură în regim ultra-rapid până lunea viitoare.

Adauga un comentariu