Actualitate

România, Austria și Bulgaria vor ca pârtiile să fie deschise. Germania și Italia se opun

Publicat: 02 dec. 2020

Unele staţiuni din România au anunţat deschis sezonul de schi. La fel a procedat și Bulagria, iar Austria intenționează să lase pârtiile de schi deschise de sărbători. În schimb Italia şi Germania fac presiuni ca staţiunile de schi din UE să rămână închise.

Deși pârtiile din România sunt deschise acum, autorităţile nu au luat încă o decizie dacă acestea vor fi deschise în acest an de sărăbători. Motivul principal este că staţiunea austriacă Ischgl a fost focar de Covid-19 în primul val al pandemiei.

Autoritățile din România vor pârtiile deschise

Răzvan Pîrjol, secretarul de stat pentru turism, a declarat că își dorește ca pârtiile din România să fie deschise și caută soluţii pentru rezolvarea unor eventuale probleme.

„Nu este nicio decizie luată, vă daţi seama toată lumea şi-ar dori să fie deschis totul. Lucrăm cu cei din industrie, dacă vreţi, cu toată partea de instalaţii şi încercăm să găsim nişte modalităţi şi soluţii care să respecte aceste recomandări şi aceste norme de siguranţă.

Rămâne problema cozilor şi, cu siguranţă , dacă în special, cum spuneţi dumneavoastră, restul Europei va fi închis şi noi vom reuşi să menţinem deschise, ceea ce nu ştim acum încă, va fi nebunie. Va trebui să găsim un modus operandi care să evite o creştere a cifrelor”, a declarat Răzvan Pîrjol.

Mare parte dintre staţiuni din România au anunţat deja că şi-au făcut propriile reguli epidemiologice şi îi așteaptă pe oameni la distracţie pe pârtie.

Turiștii, obligați să poarte masca de protecție

Administratorii domeniului schiabil Straja, din Valea Jiului, au anunțat deschiderea sezonului de schi, începând cu data de 28 noiembrie. Potrivit anunțului publicat pe pagina de Facebook, turiștii trebuie să respecte anumite reguli pentru a preveni răspândirea virusului, iar masca de protecție este obligatorie.

„Deschidem oficial sezonul de schi sâmbătă, 28.11.2020. Program de funcționare: 09:00 – 17:00, nocturna funcționează cu minimum 10 persoane. Apelăm la înțelegerea dumneavoastră pentru respectarea normelor împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2: teleschiurile Platoul Soarelui vor avea 3 coloane separate și distanțate pentru îmbarcarea la teleschi.

Turiștii vor fi obligați să păstreze distanța de 2 metri față de persoana din fața lor. Masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Măștile medicinale sunt cele acceptate deoarece oferă un grad mai mare de protecție”, se arată în mesajul publicat.

Pârtiile, deschise și în Bulgaria și Austria

Austria şi Bulgaria ignoră presiunile şi spun că îi așteaptă pe oameni la schi.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că se opune ideii ca stațiunile de schi să rămână închise de sărbători, reacționând astfel la o propunere a premierului italian Giuseppe Conte. Acesta își dorește ca toate stațiunile de schi de pe continent să rămână închise până la 10 ianuarie.  Sebastrian Kurz consideră însă o astfel de măsură „excesivă”.

Și Bulgaria e decisă să-şi ţină deschise staţiunile de schi pentru acest sezon de iarnă.

Elveţia, care nu face parte din UE, ea permite funcţionarea staţiunilor sale de schi în regim aproape normal. Schiorii trebuie doar să poarte măști atunci când se află în spații închise.

Presiuni făcute de Germania și Italia

Premierul italian Giuseppe Conte ar dori reguli comune pentru stațiunile de schi la nivel european și consideră că a permite turiștilor să vină în vacanță în stațiunile de schi ar contribui la agravarea pandemiei.

Aparent, și președintele francez Emmanuel Macron ar fi de acord cu această idee. „Pare imposibil să luăm în considerare redeschiderea stațiunilor de schi pentru sărbătorile de sfârșit de an”, a declarat marți Emmanuel Macron. Numai că joi, Franța a venit cu altă soluție. Premierul Jean Castex a spus că stațiunile de schi din Franța ar putea fi deschise, poate după Crăciun, dar infrastructuri precum lifturile, care comportă riscul unei aglomerări de oameni, vor rămâne închise.
Adauga un comentariu