National

România nu mai are nicio doză de vaccin de la Moderna! Când vor sosi în țară cele 79 000 de doze programate

Publicat: 19 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vineri seară, 19 februarie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a anunțat că România a rămas fără vaccinul de la Moderna.

Medicul a explicat că, în momentul de față, în țara noastră nu se mai găsește nicio doză de vaccin de la Moderna. Tocmai de aceea, săptămâna viitoare sunt programate să sosească cele 79.000 de doze, pentru a fi folosite la rapel. În plus, medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre eficiența și reacțiile adverse ale vaccinului de la Astra Zeneca.

”În acest moment, din dozele recepţionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot să vă spun că în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. Urmează săptămâna viitoare să primim următoarea tranşă pe luna februarie şi ultima, de la compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce înseamnă că nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul. Vorbesc de luna februarie. În luna martie urmează să primim probabil în două tranşe diferite aproximativ 230.000 – 240.000 de doze, dar nu avem încă un calendar confirmat”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24, vineri seară.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul de la AstraZeneca: „ Protecţia este de aproape 100% faţă de formele severe de boală, faţă de internări”

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat dacă vaccinul de la compania AstraZeneca este la fel de sigur ca celelalte două, iar el a răspuns că „nici nu trebuie să punem problema în felul acesta”.

”Categoric, da. Nici nu trebuie să punem problema în felul acesta din moment ce a primit recomandare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. De asemenea, este un vaccin care are o rată de eficacitate care ne permite să îl folosim cât se poate de clar şi cu beneficii maximale pentru persoanele vaccinate, având în vedere următoarele aspecte: protecţia este de aproape 100% faţă de formele severe de boală, faţă de internări. Practic nivelul de protecţie pe care vaccinarea cu AstraZeneca este cât se poate de bună. Sunt date din studiile derulate care ne arată o scădere a efectelor simptomatice cu 67 % pentru că protocolul de studiu a permis testarea săptămânală a tuturor persoanelor care au făcut parte din acel studiu şi s-a observat o scădere a considerabilă a ratei de infecţie simptomatică.

Dacă ne uităm la vaccinurile pe care le folosim an de an pentru gripa sezonieră, care au o rată de eficacitate de 40 – 60 la sută, datele pentru vaccinul de la AstraZeneca în momentul de faţă arată o rată de eficacitate între 76 – 82 la sută, ţinând cont de momentul în care administrăm a doua doză”, a declarat Gheorghiţă.

În legătură cu reacțiile adverse ale vaccinurilor împotriva COVID-19, Gheorghiţă a afirmat că majoritatea au o durată de circa 24 de ore.

”Prin vaccinare, practic, antrenăm răspunsul imun al organismului pentru momentul în care eventual se va întâlni cu virusul, pentru a face faţă acelei provocări. Însă intensitatea este categoric mult mai uşoară şi vorbim de până la o zi de durere de cap, febră”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Adauga un comentariu