Boli si tratamente

Alzheimer: sănătatea orală slabă poate crește riscul

Publicat: 06 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alzheimer sănătatea orală slabă poate crește riscul
Sănătatea orală slabă crește riscul de Alzheimer

Sănătatea orală slabă crește riscul de Alzheimer. Zâmbetul tău spune multe despre tine, dar și despre sănătatea ta cognitivă. Acest lucru este confirmat de un nou studiu publicat recent în revista Neurology. După cercetări ample privind legătura dintre sănătatea orală și riscul de demență, cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din Universitatea Minnesota, Statele Unite, au arătat că persoanele cu o formă de parodontită severa au avut mai multe șanse să dezvolte o afectare cognitivă ușoară sau chiar demență, câțiva ani mai târziu.

Sănătatea orală slabă crește riscul de Alzheimer

Pentru a studia legătura dintre bacteriile parodontale și bolile neurodegenerative, echipa de oameni de știință a urmarit înregistrările medicale a aproape 8.000 de persoane timp de aproape optsprezece ani. În timpul cercetărilor lor, 19% dintre participanții cu parodontită au dezvoltat demență de severitate variată. Printre ei, un sfert suferise deja de o cadere a unuia sau mai multor dinți.

La pacienții care au dezvoltat o formă ușoară de boală parodontală, riscul de demență a fost puțin mai mic (18%). În rândul persoanelor cu o sănătate orală bună, doar 14% dintre persoane aveau demență. Evident, lucrarea a avut în vedere alți factori de risc, precum diabetul, hipercolesterolemia sau chiar fumatul.

Legăturile cauzale dintre sănătatea orală slabă și bolile creierului nu au fost totuși demonstrate. „Nu am dovedit cauzalitatea. Dar dacă este cauzal, impactul asupra populației ar putea fi semnificativ. Jumătate din populație are boala parodontală suficient de severă pentru a o pune în risc mai mare”, a spus autorul principal al studiului, Ryan T. Demmer, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din Minnesota.

Parodontita, o patologie care nu poate fi vindecată

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10% din populația lumii suferă de o formă severă de parodontită. Bolile parodontale sunt patologii de origine infecțioasă care afectează și distrug țesuturile de susținere ale dinților. Cauzată de stagnarea bacteriilor pe placa dentară, boala se dezvoltă de obicei peste câteva decenii. Provoacă durere, hipersensibilitate dentară, abcese și, uneori, în cele din urmă, slăbirea dinților. Deși nu poate fi vindecată, această boală poate fi încetinită cu o igienă orală atentă. Limitarea gustărilor zaharoase, spălarea dinților de trei ori pe zi și vizitele regulate la dentist sunt, prin urmare, esențiale.

Adauga un comentariu