Eveniment-Social

Sărbătoare extrem de importantă, în Biserica Ortodoxă. Ce nu au voie să facă toți creștinii de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil!

Publicat: 08 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoare extrem de importantă în Biserica Ortodoxă. Ce nu au voie să facă toți creștinii de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Creștinii îi cinstesc astăzi, 8 noiembrie 2021, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoare care are loc cu puțin timp înainte de începerea Postului Nașterii Domnului

Creștinii îi sărbătoresc astăzi, 8 noiembrie 2021, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Este una dintre cele mai importante sărbători din această perioadă, înaintea intrării în Postul Nașterii Domnului. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri, câteva milioane de români sărbătorindu-și ziua onomastică

Astăzi, 8 noiembrie 2021, este o zi extrem de importantă pentru creștinii din spațiul ortodox. Astăzi sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei considerați a fi și primii îngeri alături de Dumnezeu. Tot astăzi, milioane de români își sărbătoreasc ziua numelui. În țară, aproximativ două milioane de persoane poartă numele celor doi sfinți sau derivate din aceste nume. An de an, la această dată, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei doi sfinți, alturi de soborul tuturor îngerilor.

Ei au fost creați de Dumnezeu din nimic, înaintea lumii văzute, fiind la început buni, strălucind de frumusețe, de înțelepciune și de tot felul de daruri. Însă, tot atunci, unii s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. În frunte cu Lucifer, cel care i-a condus, Dumnezeu i-a aruncat în Iad, transformându-i în demoni. După căderea îngerilor răi, Arhanghelul Mihail a fost rânduit să conducă îngerii. El a fost cel care a rânduit multe printre cei considerați a fi „fără chip”.

În schimb, Arhanghelul Gavriil apare ca fiind cel care a vestit-o pe Fecioara Maria că va naște pe Mântuitorul. Biserica îi prăznuiește la această dată, cei doi arhangheli reprezentând o punte de legătură cu Dumnezeu.

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă: ce semnifică Sfinții Mihail și Gavriil?

Creștinii se roagă ca, prin mijlocirea și rugăciunile lor, să fie izbăviți de rele și să afle bucuriile cerești. Arhanghelii Mihail și Gavril sunt doi dintre cei patru arhangheli esențiali ai Prezenței și ai Puterii Dumnezeiești, ce sunt reprezentativi pentru întreaga categorie a arhanghelilor, alături de arhanghelii Uriel și Rafael. Numele Arhanghelului Mihail înseamnă „Cel care este asemenea lui Dumnezeu”, iar, în unele texte biblice, este considerat a fi cel mai important dintre toți arhanghelii.

Arhanghelul Mihail este cel mai popular și mai apelat înger în tradiția creștină, datorită sprijinului și protecției permanente din partea lui asupra întregii lumi. Arhanghelul Mihail mai este denumit și Îngerul Eliberator, Apărător al Luminii, al Dreptății, al Adevărului, al Binelui Divin, al Bunătății, al Credinței în Dumnezeu. Arhanghelul Gabriel este „Mesagerul lui Dumnezeu” și este considerat Arhanghelul Lunii și al elementului apă.

Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil în spațiul ortodox

Creștinii nu celebrează doar partea religioasă, ci astăzi se țin și anumite tradiții și obiceiuri. Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la căpătâiul bolnavilor.

În sâmbăta dinaintea sarbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomana pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, poartă denumirea de Moșii de Arhangheli. Fiecare persoană trebuie să aprindă o lumânare, considerată a fi lumina de veci în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în lumea de dincolo. De asemenea, în această zi nu se face curățenie în gospodărie, nu se spală rufele murdare și se evită, pe cât posibil, orice muncă pe lângă casă.

Adauga un comentariu