Local

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Iată ce tradiții respectă creștinii de Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, Fecioara Maria

Publicat: 09 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Iată ce tradiții respectă creștinii de Sfinții Ioachim și Ana părinții Maicii Domnului Fecioara Maria
Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi, 9 septembrie 2021, pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. Credincioșii trebuie să respecte în această zi o serie de tradiții și obiceiuri

Creștinii îi sărbătoresc astăzi, 9 septembrie 2021, pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. Această zi este una la loc de cinste în calendarul creștin ortodox. În această zi, creștinii ortodocși respectă și o serie de tradiții și obiceiuri vechi de secole

Astăzi, 9 septembrie 2021, a doua zi după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, sunt sărbătoriți în calendarul ortodox Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria. Acestă sărbătoare este una importantă pentru creștinătate, Biserica sărbătorind astfel pe părinții Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului, cea care a venit pe lume când aceștia erau deja înaintați în vârstă. În această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, tradiții ce se țin de secole în întreaga țară.

Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

În fiecare an, pe data de 9 septembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. În această zi este recomandat ca toți creștinii să dea pomană bucate alese. Sfânta Ana este socotită ocrotitoarea copiilor și a maternității. Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii, ei devenind părinți fiind destul de bătrâni. Datorită lor, Fecioara Maria a venit pe lume, aducând la rândul său țn lume pe Mesia, Mântuitorul Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu.

Astăzi, toată lumea ce poartă acest nume trebuie să își sărbătorească ziua onomastică. Astfel, mesajele de „la mulți ani” trebuie să curgă pentru cele cu numele de Ana, dar și pentru persoanele care poartă un nume derivat, precum Ana-Maria, Aneta, Anișoara, Anița, Anuța, Anica, Anca și Ancuța. Numele Ana vine din evreiască și are semnificația „Iahve (Dumnezeu) a avut milă”, sau „Iahve s-a îndurat”.

Viața Sfinților Ioachim și Ana

Potrivit scrierilor bisericești, Sfânta Ana ar fi provenit din neam preoțesc, fiind mezina marelui preot Matan. Sfânta Ana s-a cununat cu înțeleptul Ioachim din Galileea. Evanghelia spune că Ioachim, disprețuit pentru că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotrivă spunea: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roadă pântecelui soției mele”. Și Ana plângea pentru lipsa copiilor și se ruga Domnului. După multă vreme de post și rugăciune, prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Tradiții si obiceiuri de sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana

Ziua în care Biserica îi sărbătorește pe părinții Maicii Domnului este una plină de tradiții și obiceiuri. În această zi, credincioșii trebuie să țină cont de anumite lucruri pe care nu este indicat să le facă atâta timp cât durează slujba de la Biserică.

Mai exact, în ziua cinstirii Sfintei Ana, creștinii ortodocși nu trebuie să spele nimic de mână și nici să facă curățenie prin gospodărie. Se mai spune că nu este bine să se mănânce pe săturate, ci să se ofere și celorlalți din bucatele lor. O altă veche tradiție arată că în această zi este foarte important să se dăruiască celor din jur, fără a aștepta nimic în schimb. Totodată, în ziua pomenirii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, credincioșii dau de pomană pentru cei dragi, care au plecat la Ceruri. De asemenea, în această zi nu este indicat să se împrumute pe nimeni cu bani și nici să se cheltuie prea mult. Totodată, nu este bine să se împrumute haine sau alte lucruri din casă.

Adauga un comentariu