National

Sărbători legale 2020. Ce zile vor fi libere

Publicat: 13 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbători legale 2020. Ce zile vor fi libere

Sărbători legale 2020. Parlamentarii acordă mai puţine zile libere în 2020 faţă de anul acesta. Românii vor avea mai puţine zile libere legale următorul an.

Sărbători legale 2020. S-a propus o nouă modificare legislative. Regulile după care se acordă zilele libere legale se schimbă. Angajaţii, primesc o veste negativă în ceea ce priveşte numărul zilelor libere. Acestea vor fi mai puţine în 2020 faţă de 2019. În Parlament, această propunere se află încă în dezbatere, introducând astfel religia ca element diferenţiator.

Sărbători legale 2020. Potrivit proiectului de lege, în momentul în care se dublează liberele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii, dublurile vor trebui recuperate. Un exemplu ar fi, la acordarea de zile libere atât pentru Paștele ortodox, cât și pentru Paștele catolic – o persoană care stă acasă două zile în cele două cazuri, o să recupereze două zile ulterior.

„Zilele de sărbătoare religioasă creștină în care nu se lucrează (…) și care se serbează în date diferite, în funcție de cult, respectiv Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă fiecărui salariat conform propriului cult. În cazul în care angajatorul oferă zilele de sărbătoare legală (…), una dintre zilele libere de sărbătoare religioasă creștină dar a două culte diferite și care se dublează, se recuperează conform unui program stabilit de către angajator”, se spune în proiect.

În 2020, Paștele ortodox cade duminică, 19 aprilie, iar Paștele catolic este cu o săptămână mai devreme, respectiv pe 12 aprilie.

Acum, angajații de alte religii decât cea ortodoxă au dreptul la zile libere atât de sărbătorile legale ale ortodocșilor, cât și în două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii.

Sărbători legale 2020. Minivacanțele românilor de anul viitor.

Românii vor avea la dispoziție 15 zile libere în anul 2020. Acestea sunt sărbători legale, iar 11 vor pica în timpul zilelor lucrătoare.

Astfel, primele zile libere din 2020 sunt pe 1 și 2 ianuarie. Dacă Guvernul va decide că vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii vor putea beneficia de o minivacanță de 5 zile chiar după Revelion.

De asemenea și ziua de 1 martie ar putea deveni zi liberă. Dacă ținem cont, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

„Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români„, se arată într-un proiect legislativ inițiat la Senat.

Mai mult, Ministerul Muncii va acorda alte două zile libere legale pentru toate cele trei sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Alte minivacanțe în 2020, considerând și zilele de weekend incluse: în ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (3 zile), în aprilie, de Paști (4 zile), de 1 Mai (3 zile), de 1 iunie (3 zile), de Rusalii (3 zile), de Sfântul Andrei și 1 Decembrie (4 zile) și Crăciunul (3 zile).

Sărbători legale 2020. Zilele libere de anul viitor vor fi:

1 ianuarie – miercuri – Anul Nou

2 ianuarie – joi – A doua zi după Anul Nou

24 ianuarie – vineri – Ziua Unirii Principatelor României

17 aprilie – vineri – Vinerea Mare

19 aprilie – duminică – Paște (ortodox)

20 aprilie – luni – A doua zi de Paște (ortodox)

1 mai – vineri – Ziua Muncii

1 iunie – luni – Ziua Copilului

7 iunie – duminică – Rusalii

8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciunul

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

În 2019, românii au avut la dispoziţie tot 15 zile libere, dintre care unele grupate cu weekend-ul în minivacanţe.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare. Neluând în considerare zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică. De asemenea și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la remunerarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Adauga un comentariu