Economic Local

Se dau din nou bani pentru digitalizarea IMM-urilor! Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din Iași pot accesa granturi de câte 15.000-100.000 de euro

Publicat: 29 aug. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se dau din nou bani pentru digitalizarea IMM-urilor Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din Iași pot accesa granturi de câte 15.000-100.000 de euro
Ieșenii pot obține noi granturi pentru digitalizarea afacerilor

Ieșenii pot obține bani pentru digitalizarea IMM-urilor în cadrul unui program derulat de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est. Antreprenorii din cele 6 județe din regiunea Moldovei pot încasa granturi IMM de câte 15.000-100.000 de euro pentru digitalizarea afacerii. Sute de proiecte au fost depuse din Iași în sesiunea precedentă, derulată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Programul de finanțare se numește „Transformarea digitală a IMM-urilor”, iar ghidul solicitantului poate fi descărcat de AICI. Acest program este al doilea dedicat digitalizării IMM-urilor, care va fi derulat de ADR Nord-Est. Primul a fost gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care s-au finalizat înscrierile și sute de proiecte au fost depuse din Iași. Acum, finanțările se acordă doar pentru digitalizarea IMM-urilor din 6 județe, respectiv Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui.

Ieșenii mai pot obține bani pentru digitalizarea IMM-urilor

Cei interesați de programul derulat de ADR Nord-Est trebuie să parcurgă mai mulți pași. Primul este înregistrarea în preselecție, prin înregistrarea potențialilor solicitanți pe platforma de preselecție, care poate fi accesată la link-ul https://survey.wb.surveycto.com/collect/romania_baseline_p2?caseid=, până la 15 septembrie 2023, ora 14:00, cu posibilitatea de prelungire. Pe măsură ce antreprenorii din Iași se înregistrează în această platformă, datele și informațiile furnizate de aceștia sunt verificate de o echipă de experți, desemnată din cadrul ADR Nord-Est. Dacă este cazul, se pot face corecturi/revizuiri asupra acestor date de către potențialii solicitanți, la recomandarea expertului care a efectuat verificarea. După data de închidere a platformei de preselecție nu mai pot fi făcute înregistrări noi.

Perioada pentru depunerea cererilor este 1 octombrie – 30 noiembrie 2023

În etapa a doua se depun proiectele în sistemul electronic MySMIS 2021. Cererile se depun în perioada 1 octombrie 2023, ora 10:00 – 30 de noiembrie, ora 10:00. Tot echipa de experți din cadrul ADR Nord-Est verifică eligibilitatea potențialilor solicitanți, utilizând criteriile de eligibilitate prevăzute în anexa 10 a ghidului. Potențialii solicitanți neeligibili vor fi notificați în acest sens. Înscrierile în program prevăd că, dacă lista preliminară de potențiali solicitanți conține cel puțin 800 de firme, din aceasta vor fi selectați, aleatoriu, prin metoda RCT (Randomized Controlled Trial), utilizând o procedură acreditată de selecție, un număr de 400 solicitanți eligibili care vor fi invitați, în mod formal, să depună o cerere de finanțare în cadrul sesiunii de depunere ce va fi ulterior deschisă în MySMIS2021/SMIS2021+.

Pragul de calitate se stabilește la 60 de puncte din cele maximum 100 ce pot fi obținute în cadrul procesului de evaluare tehnică. Cererile de finanțare vor intra în procesul de evaluare în ordinea depunerii și vor fi evaluate în conformitate cu procedura de evaluare, selecție și contractare. Prin acest apel se urmărește „transformarea digitală a IMM-urilor din Regiunea Nord-Est prin investiții pentru sprijinirea utilizării de instrumente, echipamente și servicii digitale”, conform ADR Nord-Est.

Firmele din Iași pot obține granturi de până la 100.000 de euro

Ieșenii care vor să depună proiecte trebuie să știe că bugetul total din acest program este de 31 de milioane de euro, din care 26.350.000 de euro din fonduri UE și 4.650.000 de euro de la bugetul de stat. Din acești bani se vor acorda ajutoare de minimis de câte 15.000-100.000 de euro microîntreprinderilor care propun investiții în Regiunea Nord-Est, în mediul urban, dar și întreprinderilor mici și mijlocii care propun investiții în Regiunea Nord-Est, în mediul urban sau rural. Intensitatea sprijinului financiar este de 90 la sută, astfel că antreprenorii trebuie să contribuie cu minimum 10 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile.

IMM-urile care nu activează în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) vor fi sprijinite prin acest apel, iar cele care au autorizate coduri CAEN aferente domeniului de activitate TIC nu sunt vizate pentru finanțare. Un alt program derulat în Iași, care are succes, este Start-Up Nation. Banii pentru digitalizarea IMM-urilor se acordă doar celor care îndeplinesc toate condițiile de finanțare.

Adauga un comentariu