Actualitate

Securitatea alimentară mondială este în pericol! Miniștrii agriculturii din G7 se întâlnesc de urgență

Publicat: 08 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Securitatea alimentară mondială este în pericol Miniștrii agriculturii din G7 se întâlnesc de urgență
Miniștrii Agriculturii din G7 se întâlnesc pentru a discuta despre o posibilă criză globală alimentaăr

Din cauza războiului din Ucraina există creșteri mari pe piața globală, iar acest lucru i-a băgat în şedinţă pe miniștrii Agriculturii a celor mai dezvoltate 7 țări din lume (G7). De exemplu ministrul Agriculturii german recunoaște că războiul ar duce la numeroase lipsuri.

În urmă cu doar o zi alţi specialiști precizau faptul că ar putea începe o criză alimentară mondială din cauza faptului că cele două țări implicate în război dețin procente mari din importul mondial de cereale.

Securitatea alimentară mondială este în pericol

În contextul în care în Ucraina este un război în plină desfășurare, miniştrii Agriculturii din G7 se vor întâlni într-o şedinţă urgentă pentru a discuta despre posibilitatea pericolului asupra securității alimentare mondiale. Ministrul german a menţionat faptul că din punct de vedere al furnizării produselor alimentare în Uniunea Europeană și Germania, situația este sigură dar la nivel mondial ar putea exista un deficit

„Furnizarea de produse alimentare în Germania și Uniunea Europeană este sigură, dar se poate aștepta o lipsă mai mare în unele țări din afara UE – mai ales acolo unde deficitul domnește deja astăzi din cauza unor probleme precum seceta”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Cem Oezdemir, într-un comunicat citat de Sky News.

Acesta a mai precizat faptul că în contextul dat nu este exclusă o creștere a prețurilor la produsele agricole mai ales în țările care nu sunt producători tradiționali. În schimb vă aducem aminte faptul că Rusia și Ucraina dețin procente importante pe piața globală a cerialelor. De exemplu, Ucraina și Rusia deţin peste 30% din comerţul mondial de grâu, 32% din comerţul cu orz, 17% din comerţul cu porbum dar, atenție, peste 50% din comerţul total la nivel mondial de ulei de floarea soarelui sau a semințelor.

Putem vorbi despre o posibilă criză alimentară mondială?

Specialiștii din domeniul agriculturii au precizat faptul că se poate vorbi în termeni reali despre o criză alimentară mondială. Aceștia au explicat că problema nu este dacă va fi ci cât de gravă va fi criză ce o să vină.

Svein Tore Holsether, șeful Yara Internaţional a menționat faptul că situaţia de pe piața mondială de alimentație era complicată dinainte de război. În contextul războiului din Ucraina există o mare problemă a lanţurilor de aprovizionare și lumea se aproprie către o situație gravă:

„Am fost deja într-o situație dificilă înainte de război. Acum este o întrerupere suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să treacă mai departe și care va fi foarte probabil afectată”. ”, a declarat Holsether pentru BBC.

În contextul global este ciudat cum România nu va opri exporturile de cereale. Declaraţia ministrului Chesnoiu a fost făcută în contextul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina. Așadar, rămâne de văzut cum va fi afectată România de viitoare criză alimentară mondială.

 

Adauga un comentariu