Actualitate

Şeful secţiei ATI a Spitalului din Sibiu, amendat cu 10.000 lei după ce pacienţii cu Covid-19 erau legaţi de pat

Publicat: 16 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Şeful secţiei ATI a Spitalului din Sibiu amendat cu 10.000 lei după ce pacienţii cu Covid-19 erau legaţi de pat
Șeful Secției Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a fost amendat cu suma de 10.000 de lei. De asemenea, la unitatea medicală a fost sancţionat şi directorul de îngrijiri al instituției cu 2.000 de lei

Șeful Secției Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a fost amendat cu suma de 10.000 de lei. De asemenea, la unitatea medicală a fost sancţionat şi directorul de îngrijiri al instituției cu 2.000 de lei.

Amenzile au fost acordate după ce Direcţia de Sănătate Publica Sibiu a făcut un control după ce s-au adus acuzații grave de către doi foști asistenți. Cadrele medicale afirmau că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus din secția ATI erau sedați și legați de pat. Ar fi fost cazuri în care pacienții nu s-ar mai fi trezit şi au decedat.

„Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Mergeau seringile automate. N-am văzut să-și revină nimeni. Lăsam pacientul bine și a doua zi nu-l mai găseam. Mi se spunea că a fost agitat, l-au sedat și a făcut stop, l-au resuscitat, dar, din păcate … La toți pacienții care au fost legați și strânși n-am văzut decât mâini umflate, edeme la picioare. Se miza mai mult pe oamenii care n-aveau aparținători , fie erau plecați sau ai căror aparținători nu veneau la ușa mortuară. Aia însemna că oamenii aceia nu aveau pe nimeni, puteau să le facă orice”, spunea o fostă asistentă.

Un fost angajat din spitalul judeţean Sibiu a adus acuzaţii grave

Declaraţiile au apărut după ce un alt fost angajat al spitalului a făcut dezvăluiri pentru presă locală. Toate acuzațiile au fost însoțite și de imagini care au întărit declaraţiile. Sub protecţia anonimatului, fostul cadrul medical a menţionat că pacienţii erau legați de paturi, sedați și intubați chiar și când nu era nevoie, doar pentru liniștea medicilor și asistentelor.

DSP Sibiu a constatat că unitatea spitalicească nu are un registru în care să fie specificate măsurile luate față de pacienți. Pe o serie de foi de observație nu existau decât semnăturile și parafele medicilor rezidenți, nu și ale specialiștilor.

După ce în presă au apărut aceste dezvăluiri, procurorii au deschis un dosar penal pentru omor.

Pacienţii bolnavi cu COVID-19 internaţi la Spitalul din Arad ar fi fost sedaţi până la moarte

Pe lângă situația de la Sibiu, un caz identic a avut loc la Spitalul Județean Arad. Acuzaţiile sunt de o gravitate extremă, mai ales în contextul în care nu mai puțin de 7 familii au depus pângeri pentru că rudele acestora ar fi primit tratament inuman. De exemplu, o femeie explică faptul că mama sa ar fi venit pentru o simplă evaluare post-COVID-19, dar a decedat la doar trei zile după internare în urma tratamentului primit.

Ca urmare a sesizării, medicul şef al secţiei a fost retrogradat din funcţie, iar asistentul medical care a completat fișa în avans a fost sancţionat cu doar 10% din salariu pe o perioadă de două luni.

Alte 14 cadre medicale au fost sancţionate cu doar 5% din salariul de bază pentru o perioadă de o lună de zile.

„Medicul șef al secției a fost retrogradat din funcție, asistentul medical care a completat necorespunzător în avans și nu zilnic planul de îngrijire a pacientei a fost sancționat cu 10% pe o perioadă de două luni din salariul de bază și alte 14 cadre medicale care au participat la îngrijirea pacientei pe tot parcursul internării au fost sancționate cu 5% din salariul de bază pentru o perioadă de o lună” , a declarat Florina Ionescu, manager al Spitalului Județean Arad.

Adauga un comentariu