Sanatate

Serotonina, hormonul fericirii: Cum poate fi crescut nivelul acestuia în organism prin dietă?

Publicat: 23 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Serotonina hormonul fericirii Cum poate fi crescut nivelul acestuia în organism prin dietă
Consumând alimente care conțin triptofan, reducem riscul tulburărilor de dispoziție, depresie și anxietate.

Serotonina sau hormonul fericirii are rolul de a menține buna dispoziție la nivelul întregului organism. În acest fel, contribuie la reducerea anxietății și asigură un somn odihnitor.

Serotonina este un neurotransmițător, care ajută comunicarea de la nivelul celulelor neuronale, transmițând impulsuri către sistemul nervos și către organism. Așa-zisul hormon al fericirii este sintetizat din L-triptofan, un aminoacid esențial și o componentă a proteinelor. Din amestecul triptofanului cu hidroxilaza (reactor chimic), se creează 5-HT, sau serotonina. Acest hormon influențează mai multe funcții ale organismului, printre care amintim: somnul, memoria, temperatura corpului, comportamentul sexual, metabolismul oaselor, procesul de învățare, dispoziția, apetitul, sistemul endocrin și vindecarea rănilor.

Fiind produsă la nivelul intestinelor și al creierului, se regăsește și în trombocitele din sânge și influențează o serie de funcții fizice și psihologice. Are un impact covârșitor asupra metabolismului osos, sistemului cardiovascular, sănătății ochilor, coagulării sângelui și tulburării neurologice.

formula chimică a serotoninei
Din amestecul triptofanului cu hidroxilaza (reactor chimic), se creează 5-HT, sau serotonina.

Ce rol are hormonul fericirii și cum influențează starea de bine?

Serotonina stabilizează, în mod natural, starea de bine a unei persoane. Influențează abilitățile motorii, emoțiile, calitarea somnului și digestia. Mai mult, reduce depresia, reglează anxietatea, vindecă rănile și menține sănătatea oaselor.

Medicii spun că hormonul fericirii contribuie la: controlul mişcărilor şi funcţia intestinului, greaţa şi diareea, prin împingerea alimentelor nocive sau supărătoare în afara corpului, coagularea sângelui, vindecarea rănilor și funcţia sexuală.

Dacă nivelul serotoninei se află în limite normale, o persoană se va simți fericită, calmă, concentrată, mai puțin anxioasă, mai stabilă din punct de vedere emoțional și va avea un somn liniștit și relaxant. Se pare că deficitul de serotonină se află în strânsă legătură cu problemele de depresie, anxietate și insomnii.

Nici nivelul prea ridicat de serotonină nu este bun. Acesta poate fi semn de sindrom carcinoid, fapt ce duce la tunori precum sunt cele ale intestinului sau ale apendicelui.

serotonina în organism
Deficitul de serotonină se află în strânsă legătură cu problemele de depresie, anxietate și insomnii.

Cum poate fi crescut nivelul serotoninei în organism prin dietă?

Nivelul hormonului fericirii poate fi crescut cu ajutorul dietei. Consumând alimente care conțin triptofan, reducem riscul tulburărilor de dispoziție, depresie și anxietate.

Ouăle sunt extrem de bune, deoarece stimulează nivelurile plasmatice sanguine de triptofan, gălbenușurile fiind bogate în tirozină, colină, biotină, acizi grași omega 3. Brânza, un alt aliment bogat în triptofan, poate fi combinată cu lapte sau ouă, pentru un efect mai intens. Extraordinare sunt și produsele din soia, fiind și o sursă de calciu, dar și ananasul, deoarece este bogat în serotonină.

Totodată, somonul conține triptofan și ajută la echilibrarea colesterolului, la scăderea tensiunii arteriale, conținând și acizi grași omega 3.

Consumul de nuci și semințe poate reduce riscul de deces prin cancer, bolile de inimă, problemele respiratorii. Sunt o sursă bună de fibre, vitamine și antioxidanți.

Bogate în triptofan sunt carnea de curcan și alimentele care conțin proteine, fier, riboflavină și vitamina B6.

Extraordinari sunt și carbohidrații, care determină organismul să elibereze mai multă insulină, favorizând absorbția aminoacizilor şi a triptofanului în sânge. Amestecul de alimente care au conţinut mare de triptofan şi carbohidraţi, precum orez sau pâine din cereale integrale, poate conduce la un plus de serotonină.

alimente bogate în serotonină
Nivelul hormonului fericirii poate fi crescut cu ajutorul dietei.
Adauga un comentariu