Boli si tratamente

Sistemul imunitar „își amintește” de Covid-19 timp de cel puțin 6 luni

Publicat: 20 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sistemul imunitar își amintește de Covid-19 timp de cel puțin 6 luni

Potrivit unui studiu, corpul pacienților ar fi capabil sa lupte împotriva reinfecției timp de cel puțin șase luni după recuperarea in urma infectiei Covid-19.

De la începutul epidemiei globale de Covid-19, durata imunității a rămas o întrebare la care cercetătorii au incercat sa ofere un raspuns cat mai clar. Potrivit unui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate luni, 18 ianuarie, pacienții pot lupta împotriva reinfecției timp de cel puțin șase luni după recuperarea in urma infectiei Covid-19 datorită celulelor capabile să își „amintească” de virus.

În Elveția și Statele Unite, cercetătorii au studiat zeci de persoane recuperate in urma infectiei Covid-19. Au descoperit că, deși anticorpii lor se pot estompa în timp, ei mențin nivelurile specifice de celule B de memorie. Într-adevăr, aceste celule sunt capabile să-și amintească de virus. În cazul unei noi reinfecții, aceștia pot încuraja astfel sistemul imunitar să repornească producția de anticorpi anti-virus. Pentru acest studiu, autorii au evaluat 87 de persoane cu un diagnostic confirmat de Covid-19 la puțin peste o lună și șase luni după infecție, potrivit Sante Magazine.

Sistemul imunitar „își amintește” de Covid-19 timp de cel puțin 6 luni: o reacție rapidă la reinfecție

„Răspunsurile de memorie sunt responsabile pentru protecția împotriva reinfecției și sunt esențiale pentru o vaccinare eficientă. Observația că răspunsurile memoriei celulelor B nu se descompun după 6,2 luni, dar continuă să evolueze, sugerează cu tărie că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 ar putea răspunde rapid și eficient la virus atunci când are loc o re-expunere„, conchide studiul publicat în revista Nature.

Deși au descoperit că activitatea anticorpilor neutralizatori de viruși a scăzut în timp, numărul de celule B de memorie a rămas neschimbat.

Pe baza analizelor lor, cercetătorii au descoperit că răspunsul celulelor B de memorie la noul coronavirus a evoluat în cele șase luni de la infecție în prezența proteinelor virale reziduale în organism, permițând celulelor să producă mai mulți anticorpi puternici.

De câteva luni, studiile s-au succedat și uneori se contrazic pe acest subiect. Cercetările anterioare au arătat că anticorpii neutralizanți scad rapid după infecție. Un alt studiu mai recent a evidențiat rolul altor părți ale sistemului imunitar în imunitatea pe termen lung.

Adauga un comentariu