Sanatate

Slănină calorii: Cât de sănătos este acest deliciu culinar de Sărbători

Publicat: 03 dec. 2021

Se apropie Sărbătorile de iarnă și românii obișnuiesc în acea perioadă să mănânce multe preparate făcute din carne de porc. La loc de cinste pe masa oricărui român se află de Crăciun sau de Revelion slăninuța, fie fiartă, fie afumată. Dar multă lume care ține o dietă vrea să știe câte calorii are slănina consumată astfel.

Nutriționiștii susțin că nu ar trebui să marginalizăm carnea de porc și să o tratăm din start ca pe ceva rău într-un stil de viață sănătos sau dacă vrem să ținem dietă.

Astfel, muşchiuleţul de porc are doar 4% grăsime şi este considerat o carne sățioasă. În schimb, grăsimea de porc are o cu totul altă compoziţie. Mai bine de 2/3 din lipide sunt reprezentate de acizii graşi mono şi poli-nesăturaţi, asemănători cu cei din uleiul de măsline. Aceasta este și explciația pentru care multă lume vrea să mănânce slănină de porc, care este gustoasă şi fragedă.

Slănina de porc, alături de ulei şi unt, reprezintă o formă de grăsime care poate fi folosită la gătit sau pusă pe pâine. Aceasta este mult mai stabilă că untul la încălzire şi mai săracă în calorii decât uleiul. “

felie de slanina si slanina

Slănină calorii: O adevărată bombă calorică

Deși este foarte apropiată de ulei și unt, slănina de porc este diferită de acestea. Spre exemplu, în ulei găsim 100% grăsime şi 900 cal/100ml. Untul are 730 calorii la 100 g și 80% grăsime. În schimb, slănină are 638 de calorii la sura de grame, 6.3 proteine, 67.7 lipide, 0 carbohidrați și 0 fibre, tot calculat la 100 g.

Așadar, slănina de porc are mai puține calorii decât uleiul sau untul, în schimb cine alege să mănânce așa ceva la o masă trebuie să țină cont de faptul că nu va consuma doar 100 g ci mai mult. Tocmai de aceea, slănina de porc poate fi catalogată o bombă calorică, un exces pe care dacă ți-l permiți trebuie să ții cont că trebuie să reduci din numărul de calorii de la celelalte mese ale zilei și, mai ales, să nu faci o obișnuință din consumul acesteia.

Dacă ar fi să comparăm cu pâinea albă, spre exemplu, unde o felie obișnuită are 80 de calorii, rezultă că 100 grame de slănină de porc este echivalentul unei pâini. Iar dacă ținem cont de faptul că atunci când mănânci slănină consumi măcar vreo 200-300 g, rezultă peste 1.200 – 1.800 de calorii, ceea ce este foarte mult.

bucati de slanina si ceapa

Cine poate mânca slănină

Și, totuși, nutriționiștii, sunt de părere că slănina de porc poate fi consumată fără probleme de către persoanele sănătoase care desfăşoară o activitate fizică intensă.

Având în vedere concentrația mare în grăsime şi numărul ridicat de calorii, slănina de porc poate fi consumată, ce-i drept în cantități destul de mici, de către persoanelor care desfăşoară o activitate fizică intensă sau de către cei care stau mult în frig. Asta deoarece slănina este bogată din punct de vedere nutritiv în acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 şi vitamina A.

Așadar, puteți mânca slănină de porc atâta timp cât asta nu este o obișnuință zilnică.

bucati de slaninuta si bucati de slanina

Adauga un comentariu