Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Somn: trezire inconștientă, periculoasă pentru inima
Somn: trezire inconștientă, periculoasă pentru inima

Somn: trezire inconștientă, periculoasă pentru inima

21 apr. 2021, 16:00,
în Sanatate

Un studiu tocmai a făcut o legătură directă între anumite tulburări de somn și un risc crescut de a muri din cauza bolilor inimii și vaselor de sânge. Mai exact, cercetătorii au identificat ceea ce se numește excitare inconștientă. În funcție de durata acesteia, pericolul crește, în special la femei.

Un studiu tocmai a făcut o legătură clară între frecvența și durata trezirii inconștiente în timpul nopții și un risc crescut de boli de inimă, în special la femei. Desfășurată la 8.001 de voluntari și publicată astăzi în European Heart Journal, această cercetare a constatat că femeile care prezintă o „stare de veghe inconștientă” și-au dublat mai des riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, noteaza Medisite.

Pentru început, să clarificăm excitația inconștientă. Această stare face parte dintr-un ciclu normal de somn, explică cercetătorii.

„Intruziunile excitării inconștiente, numite excitații corticale, sunt o caracteristică normală a somnului. Ele apar spontan sau sunt cauzate de tulburări de respirație în somn (SDB) și mișcări periodice ale membrelor în timpul somnului, traumei, durerii, temperaturii, luminii și a zgomotului din trafic”, spun oamenii de știință.

Acest fenomen apare spontan și face parte din capacitatea organismului de a reacționa la situații potențial periculoase, cum ar fi zgomotul sau obstrucția respirației, durerea sau mișcarea membrelor.

„Un declanșator obișnuit este apneea obstructivă în somn, atunci când respirația se oprește și sistemul de excitare activează corpul nostru pentru a ne schimba poziția de somn și a redeschide căile respiratorii superioare”, comentează Dominik Linz, profesor asociat la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical al Universității Maastricht (Olanda).

Trezirea inconștientă: aveți grijă dacă reprezintă mai mult de 6% din timpul de somn

Dacă excitația inconștientă apare în mod repetat în timpul nopții, pacienții afectați vor tinde să se simtă epuizați a doua zi. Acest lucru se datorează fragmentării somnului lor. Cu toate acestea, nu ar fi singurul inconvenient.

După luarea în considerare a factorilor care ar putea influența rezultatele, cum ar fi timpul total de somn, vârsta, istoricul medical, indicele de masă corporală (IMC) și obiceiurile de fumat, cercetătorii au descoperit că trezirea inconștientă ar putea fi favorabilă bolilor cardiovasculare, dacă reprezintă mai mult de 6,5 % din timpul de somn.

Cercetătorii au demonstrat că femeile sunt mai predispuse la acest fenomen decât bărbații.

„Cele cu excitare inconștientă mai mare de 6,5% ar avea un risc de 12,8% de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, aproape dublu față de celelalte femei de aceeași vârstă din populația generală care erau expuse riscului”, ne spune studiul.

„Nu se știe de ce există o diferență între bărbați și femei, dar există explicații potențiale. Declanșatorii care provoacă excitare inconștientă pot diferi la femei în comparație cu bărbații. Acest lucru poate explica riscul de deces cardiovascular mai mare la femei, adaugă Dominik Linz. Femeile pot avea un „prag de excitare” mai mare, ceea ce poate duce la o sarcină mai mare de declanșare la femei decât la bărbați.

Importanța unui somn de calitate pentru o sănătate cardiovasculară mai bună

„Deși multe lacune de cunoștințe despre relația dintre somn și bolile cardiovasculare rămân de investigat în următorii ani, acest studiu oferă dovezi puternice care susțin importanța somnului de calitate pentru o sănătate cardiovasculară mai bună”, concluzionează cercetătorii.

Într-adevăr, s-a dovedit deja prin numeroase studii științifice că ar exista o legătură reală între somn și riscul de boli de inimă. Insomnia, hipersomnia sau chiar apneea de somn vă pot afecta grav inima.

„Apneea de somn provoacă oboseală cronică și poate provoca tulburări cardiovasculare grave”, subliniază, la rândul său, Federația Franceză de Cardiologie. Există hipertensiune, aritmii cardiace, tahicardie, formare de cheaguri de sânge și infarct miocardic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024