Local

Soții Budișteanu au ajuns să trăiască pe străzile din Iași: „Până să locuim la Centrul de Tranzit trăiam în boscheți!”

Publicat: 16 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Soții Budișteanu au ajuns să trăiască pe străzile din Iași Până să locuim la Centrul de Tranzit trăiam în boscheți
Leonard Budișteanu a suferit un atac vascular, paralizându-i un picior și acest lucru îi îngreunează mișcarea

Elena și Leonard Budișteanu au ajuns victimele obligate să trăiască pe străzile din Iași, pentru că din cauza unor probleme din familie nu au avut parte de propria casă. În trecut, aceștia au muncit și își permiteau să plătească o gazdă sau o chirie, la periferia orașului, însă viața lor s-a schimbat din momentul în care Leonard s-a îmbolnăvit și nu a mai putut lucra. Cei doi și-au petrecut o parte din timp în boscheți, însă viața pe care o duc la Baia Publică este ca-n povești pentru ei. Directorul de la DAS Iași, Luminița Munteanu, mărturisește că beneficiarii se simt împliniți când pot ajuta la igienizarea locului în care dorm, de la Baia Publică. Ba mai mult, aceasta susține și faptul că psihologul unității îi ajută pe acești oameni să se reintegreze în societate

Leonard Budișteanu a suferit un atac vascular, paralizându-i un picior, iar acest lucru îi îngreunează mișcarea. Din fericire, bărbatul beneficiază de o mică pensie de handicap și de un însoțitor, care este soția sa, Elena. Până în noiembrie, aceștia au locuit pe străzi și singurul obiectiv pe care îl aveau era supraviețuirea.

o poză cu soții Budișteanu, care locuiesc la Baia Publică
Unele persoane care se încadrează în minimul garantat și trebuie să facă un anumit număr de ore în folosul comunității, sunt nemulțumite de faptul că trebuie să igienizeze acel spațiu

Au ajuns să trăiască pe străzile din Iași! Soții Budișteanu nu mai au grija zilei de mâine

Elena și Leonard Budișteanu, în momentele în care nu găseau un loc mai favorabil pentru a trăi în siguranță, pe stradă, nu știau cum este să aibă propriul acoperiș deasupra capului și să nu ducă grija zilei de mâine. De cele mai multe ori, aceștia locuiau în boscheți.

„Nu am avut niciodată o casă. Viața noastră nu a fost numai pe stradă. Mai locuiam cu chirie, dar, când nu am mai făcut față cu banii și soțul s-a îmbolnăvit, am ajuns în stradă. Din 17 noiembrie am ajuns aici, la Baia Publică, dar până atunci am stat în boscheți”, povestește Elena Budișteanu.

Chiar dacă viața de pe stradă nu este ușoară, cei doi soți nu au avut de ales și s-au chinuit pentru a reuși să supraviețuiască, iar șansa de a locui pe perioada iernii în Centrul de Tranzit este o bucurie pentru ei, fiindcă se pot îngriji așa cum trebuie și sunt lipsiți de atâtea griji.

„Aici e foarte bine pentru noi. Ne dau de mâncare, ne îngrijesc, este cald. Ce să ne dorim mai mult de atât? Nici n-am visat că o să trăiesc așa. Aici pot să am grijă de soț așa cum trebuie, fiindcă în boscheți n-aveam cum”, adaugă Elena, femeia care a trăit pe străzi.

În timp ce unii se plâng că e greu să facă curățenie la Baia Publică, altora le crește stima de sine

o poză cu niște oameni greu deplasabili, care locuiesc la Baia Publică
Chiar dacă, viața de pe stradă nu este ușoară, cei doi soți nu au avut de ales și s-au chinuit pentru a reuși să supraviețuiască

Angajații Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor de pe stradă, care ajung în centru, niște condiții pentru un trăi decent. Directorul de la DAS Iași susține că cei de acolo primesc și trei mese pe zi, iar igienizarea se face zilnic.

„Ei primesc trei pachete pe zi. Dimineața, la prânz și seara, când ajung acolo. Noi putem să le oferim și prin cantinele de ajutor social, dar deocamdată sunt fundațiile, care vin în sprijinul lor și au tot ceea ce le trebuie”, declară Luminița Munteanu, director DAS Iași.

Unele persoane care se încadrează în minimul garantat și sunt nevoite să facă un anumit număr de ore în folosul comunității sunt nemulțumite de faptul că trebuie să igienizeze acel spațiu. Dar, în același timp, beneficiarii care locuiesc acolo și oferă o mână de ajutor în curățarea spațiului sunt bucuroși de acest lucru și le crește stima de sine.

„O persoană care locuiește acolo este tare încântată de faptul că poate face curățenie și că se poate implica. Avem consiliere psihologică în fiecare zi și ori de câte ori este nevoie au parte de asta. Echipa le asigură serviciile și sâmbăta, și duminica. Acolo avem permanent oameni, pentru că ei vin din medii diferite și trebuie să avem pe cineva care să fie alături de ei”, adaugă directorul DAS Iași.

o poză cu locul de la Baia Publică, în care dorm oamenii străzii
Beneficiarii care locuiesc acolo și oferă o mână de ajutor în curățarea spațiului, sunt bucuroși de acest lucru și le crește stima de sine

Ore în folosul comunității

o poză cu directorul de la DAS, Luminița Munteanu
Luminița Munteanu ne transmite faptul că ei oferă posibilitatea de a gândi cu sufletul și li se poate schimba domeniul de activitate oamenilor, care nu pot presta anumite servicii

Referitor la persoanele care trebuie să facă ore în folosul comunității și nu se pot adapta într-un mediu, Luminița Munteanu spune că li se poate schimba domeniul de activitate.

„Venitul minim garantat este acordat persoanelor sau familiilor cu veniturile foarte mici sau spre deloc. În baza acestui venit pe care îl primesc de la bugetul de stat, ei trebuie să efectueze niște ore în folosul comunității. Orele s-au diminuat foarte mult în ultima perioadă, pentru că au crescut veniturile.

Orele se calculează în funcție de venitul mediu anual pe persoană și atunci se calculează numărul de ore, care se face în funcție de situația lor, atât cea financiară, cât și cea familială, în care se ține cont și de sănătatea persoanei. Numărul de dosare este de 270 și numărul beneficiarilor este de aproximativ 450.

Din numărul acesta, doar 70 de persoane se încadrează într-un venit minim garantat și au obligativitatea de a face ore în folosul comunității. Cei 70 au de făcut până la 10, 20 sau 30 de ore, în funcție de numărul membrilor și venitul pe care îl primesc”, menționează Luminița Munteanu.

Persoanele care au de făcut ore în folosul comunității pot face asta în diferite locuri, în funcție de puteri. Cei din cadrul DAS Iași susțin că ei aleg și cu sufletul când vine vorba de o persoană dintr-o categorie socială.

„Direcționarea persoanelor care fac ore în folosul comunității se face la centrele din subordinea primăriei și alte instituții care solicită asta. Atunci, ei își efectuează orele la Tribunal, Judecătorie, Salubris sau Spații Verzi. Cei care au probleme de sănătate efectuează la Direcția de Asistență Socială sau în curte, la Baia Publică ori unde avem nevoie. Dacă sunt persoane care nu pot face munca într-un anumit loc, se poate schimba.

Niciodată nu încercăm să mergem pe forțare atunci când vine vorba despre un om. În general, de venitul minim garantat beneficiază și femeile însărcinate, mamele cu copiii până la 7 ani, pensionarii, care nu au obligativitatea de a face ore în folosul comunității. De aceea, din 450, doar 70 efectuează ore”, mai spune Luminița Munteanu, cu privire la beneficiarii de venit minim garantat și la victimele obligate să trăiască pe străzile din Iași.

Adauga un comentariu