Economic Local

Specialiștii AFIR verifică proiectele depuse de ieșeni în perioada septembrie-noiembrie 2021! Banii vor intra în conturi anul viitor. „Semnarea contractelor va începe în 2022”

Publicat: 18 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Specialiștii AFIR verifică proiectele depuse de ieșeni în perioada septembrie-noiembrie 2021 Banii vor intra în conturi anul viitor. Semnarea contractelor va începe în 2022
Ficu Anghel, directorul AFIR Iași, susține că primele rapoarte de selecție privind cererile depuse în perioada septembrie-noiembrie 2021 vor fi publicate din ianuarie 2022

Cele câteva sute de proiecte depuse de ieșeni în perioada septembrie-noiembrie 2021 sunt verificate de specialiștii AFIR. Potențialii beneficiari au depus cererile de finanțare pentru investiții în domeniul rural, în sectorul agricol și nonagricol. Primele contracte vor fi semnate începând cu luna ianuarie 2022

Ieșenii care au depus proiecte în perioada septembrie-noiembrie 2021 în mai multe sesiuni de finanțare deschise de AFIR vor afla dacă primesc banii anul viitor. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în această perioadă, sunt evaluate sute de proiecte din Iași, depuse în 5 submăsuri. Primul raport de selecție va fi publicat începând cu ianuarie 2022, iar semnarea contractelor începe tot de anul viitor.

„În această perioadă se verifică proiectele depuse pentru ca rapoartele de selecție să fie publicate cât mai repede. Se mai fac plăți, dar puține. Semnarea contractelor noi se va face începând de anul viitor. E vorba de investiții în domeniul agricol și nonagricol, în mediul rural, unde fondurile alocate sesiunilor deschise în acest an au fost epuizate înainte de termen”, susține Ficu Anghel, director general adjunct al AFIR Iași.

Cererile sunt depuse în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.

Fondurile alocate investițiilor din domeniul nonagricol s-au epuizat în 5 zile

În cele două submăsuri, fondurile au fost epuizate înainte de termen, în 5 zile. În submăsura 6.2 au fost depuse proiecte în valoare de 4,1 milioane de euro. Ieșenii vor să investească banii europeni în ateliere de meșteșugărit și cabinete medicale sau veterinare. Antreprenorii din Iași au depus în submăsura 6.4 cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, și aici fiind epuizate fondurile europene înainte de termen. Astfel, primul raport de selecție ar putea fi publicat până la finalul anului, potrivit specialiștilor, iar semnarea primelor contracte va începe luna viitoare.

De asemenea, au mai fost depuse cereri de finanțare în submăsurile 4.3 – Infrastructura de acces agricolă – și 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și/sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal). Fondurile au fost epuizate înainte de termen și în cazul acestor sesiuni de depunere a proiectelor.

Fermierii din Iași pot solicita fonduri europene pentru protejarea afacerilor de pestă porcină africană

Cererile se depun în submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile – , până la data de 20 decembrie 2021. Această submăsură este destinată prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității. Sprijinul acordat prin această submăsura va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și la reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă.

Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali și de 100 la sută, cheltuieli eligibile pentru grupuri de fermieri. Ajutorul financiar nu va depăși 250.000 de euro/proiect pentru investiții în instalații, echipamente pentru asigurarea biosecurității și infrastructura sanitară (de exemplu construcția și dotarea filtrului cu grup sanitar și dușuri, vestiare) în cadrul fermelor. Crescătorii de suine din Iași au solicitat de la AFIR 120.000 de euro în sesiunea deschisă în anul 2020.

Adauga un comentariu