Local

Specialiștii au dat verdictul pentru economia Iașului. Anunțul care va cutremura mediul de afaceri local. Surpriză totală pentru afaceriști

Publicat: 04 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Specialiștii au dat verdictul pentru economia Iașului. Anunțul care va cutremura mediul de afaceri local. Surpriză totală pentru afaceriști

La începutul anului, Iașul se număra printre județele cu o creștere substanțială a salariului mediu, fiind aproape de media pe țară. În urma izbucnirii pandemiei de coronavirus, situația s-a schimbat radical, iar multe companii vor avea de suferit. Specialiștii din economia ieșeană au evidențiat situația și au arătat cine ar putea să treacă peste criză și cine va avea probleme în lunile ce vor urma

De la extaz la agonie. La începutul acestui an, județul Iași se număra printre zonele din țară unde salariul mediu era unul dintre cele mai mari, fiind pe un trend ascendent. Cu toate acestea, în numai câteva săptămâni situația s-a schimbat radical, iar mii de angajați din județul Iași își pot pierde locurile de muncă în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

La 31 ianuarie 2020, în județul Iași erau 178 de mii de persoane angajate. Numărul era în creștere cu 2.783 persoane (cu 1,6 la sută mai mare) față de aceeași perioadă a anului 2019.
În ianuarie, salariul mediu brut a fost de 5.068 lei (cu 3,2 la sută mai mult față de 2019), iar cel net de 3.107 lei (cu 4.3 la sută mai mult față de 2019).

„Datele statistice privind efectivul de salariați și câștigurile salariale din județul Iași, în prima lună a anului 2020, ne arată o evoluție pozitivă, atât raportat la luna decembrie a anului 2019, cât și la luna ianuarie a anului 2019. Se observă o creștere a efectivului de salariați cu 2.783 de persoane, în ianuarie 2020 față de ianuarie 2019. De asemenea, câștigurile salariale corespunzătoare lunii ianuarie 2020 sunt în creștere. Salariul mediu net în județul Iași a trecut pragul de 3.100 lei, cu un plus de 4,3 la sută față de luna ianuarie 2019. Rata șomajului era în scădere față de luna anterioară, situându-se la 2,7 la sută. Toate aceste date descriu un tablou optimist înainte ca infecția cu COVID-19 să se răspândească în toată lumea și să fie declarată pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății”, a spus Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Cel mai bine plătit domeniu

Și specialiștii din economie au arătat că situația de la începutul anului era una încurajatoare. Prof. univ. dr. Liviu George Maha de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a arătat că situația diferă foarte mult în cazul municipiului față de alte zone din județ.
Evoluția favorabilă a câștigului salarial mediu nominal net are la bază creșterea generalizată a nivelului salariilor oferite de principalii angajatori din domeniul IT&C.

„Efectivul de salariați la 31 ianuarie 2020 confirmă, pe de o parte, prin creșterea față de sfârșitul lunii ianuarie 2019, tendința ascendentă pe care economia locală a înregistrat-o în ultimii ani. Nu trebuie neglijat nici faptul că avem de-a face și cu o creștere relativ importantă față de luna anterioară, corespunzătoare sfârșitului anului 2019, ceea ce ne poate arăta un optimism al mediului de afaceri, o anumită disponibilitate a angajatorilor de a-și extinde activitatea, cu efecte benefice asupra oportunităților pe care le oferă piața muncii. Probabil că o analiză pe municipiul Iași ar evidenția mult mai clar asemenea tendințe, date fiind diferențele uriașe dintre nivelul de dezvoltare economică la nivelul reședinței de județ și ceea ce înseamnă realitate economică și socială în cea mai mare parte a restului județului”, a explicat prof. univ. dr. Liviu George Maha.

Vine dezastrul din urmă

În perioada izbucnirii crizei provocate de pandemia de coronavirus, specialiștii au indicat faptul că afacerile vor scădea cu circa 40 la sută pe luna în curs.

„În luna februarie a anului în curs, noul coronavirus s-a răspândit și în Europa, afectând tot mai multe țări. În perioada care urmează, din cauza reducerii unor activități economice, ne așteptăm la o contracție a pieței muncii. În ultimele săptămâni au fost suspendate o mulțime de contracte de muncă, oamenii vor intra în șomaj, multe firme își vor reduce activitatea. În luna martie 2020, la inițiativa prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele INS, a fost demarată o cercetare, de fapt o evaluare operativă, la cald, cum se spune, a impactului crizei generată de pandemia de COVID-19, la care au răspuns 6.000 de manageri de companii.

Informațiile au fost culese de statisticienii din teritoriu, inclusiv de colegii noștri din județul Iași, în perioada 16-17 martie 2020. Estimările arată o scădere mediană a cifrei de afaceri de 40 la sută pentru luna aprilie 2020, față de aprilie 2019”, a mai susținut Ciprian Iftimoaei.

Acesta a arătat că se așteaptă la o scădere masivă a volumului de activitate în domeniul hotelier și al serviciilor, transporturile vor fi afectate, mai ales transporturile de persoane, precum și anumite ramuri ale industriei și construcțiilor. Conform acestuia, se estimează evoluții relativ stabile în industria energetică și în domeniul IT&C, cel mai dezvoltat sector de activitate în județul Iași.

Vești proaste pentru micii afaceriști

Specialiștii au arătat că dacă marile multinaționale pot permite angajaților să lucreze de acasă, afacerile mici vor avea cel mai mult de suferit în perioada următoare.

„În ceea ce privește criza actuală, efectele pot fi analizate distinct pe două etape. În primul rând, starea de urgență și măsurile luate în această perioadă au avut un impact negativ foarte important asupra aproape întregului mediului privat, fiind relevantă situația contractelor de muncă suspendate în a doua jumătate a lunii martie și numărul solicitărilor de acordare a sprijinului financiar din partea statului pentru acoperirea cheltuielilor cu așa-numitul șomaj tehnic. Specificul marilor corporații din municipiul Iași permite munca la domiciliu, telemunca etc., ceea ce face ca activitatea acestora să nu fie afectată foarte mult. Dar sunt numeroase întreprinderi mici și mijlocii, mici antreprenori, ale căror afaceri au de suferit și pentru care e posibil ca o astfel de criză să reprezinte un moment foarte greu de depășit.

Ulterior acestei perioade, odată cu relaxarea măsurilor de distanțare socială, activitățile economice își vor relua ritmul de dinaintea crizei, dar situația va fi diferită de la o ramură de activitate la alta. De exemplu, chiar dacă anumite măsuri restrictive vor fi eliminate într-o lună sau două, este posibil ca acele interdicții vizând adunările publice, organizarea de evenimente, competițiile sportive etc. să mai rămână în vigoare o anumită perioadă”, a precizat prof. univ. dr. Liviu George Maha.

Turismul și transportul vor fi lovite din plin

Printre domeniile care vor avea cel mai mult de suferit se află turismul, dar și transporturile, care de altfel sunt în prezent aproape blocate.

„Ceea ce e și mai greu de evaluat în acest moment se referă la evoluția economiei și a întregii societăți în perioada de după această criză. Cu siguranță, comportamentele de consum vor suferi modificări importante, tehnologiile informaționale vor juca un rol din ce în ce mai important, importanța socială a diferitelor servicii publice va fi reevaluată etc. Printre domeniile care ar putea să înregistreze pierderi în perioada următoare s-ar regăsi turismul, activitățile legate de petrecerea timpului liber, transportul de persoane (mai ales cel aerian), sectorul imobiliar, serviciile financiare etc. Printre domeniile care ar putea avea de câștigat, s-ar putea număra tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, comerțul electronic, serviciile medicale, industria farmaceutică, agricultura etc.”, a mai menționat profesorul ieșean din cadrul FEAA.

Adauga un comentariu