Actualitate

Statele Unite ale Americii, ameninţate de China după vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi

Publicat: 02 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Statele Unite ale Americii ameninţate de China după vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi
Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a susținut o conferință de presă, pe fondul furiei chinezești

Astăzi, 2 august 2022, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a susținut o conferință de presă, după ce s-a declanșat o furie la nivelul statului în ceea ce privește iminenta vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Astfel, Statele Unite ale Americii au fost amenințate în mod indirect de China.

Conform Bloomberg, Hua este cel mai înalt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe și este chemată în unele cazuri pentru briefing-uri pe cele mai sensibile teme internaționale, inclusiv imediat după declanțarea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare referitoare la călătoria lui Pelosi, Hua a precizat faptul că interpelarea este mult mai potrivită pentru a fi adresată părții americane. De asemenea, aceasta a menționat că poziția Chinei este foarte clară: „Vom lua măsuri hotărâte pentru a asigura suveranitatea și interesele”.

Vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a creat furie în China

Purtătorul de cuvânt Hua transmite că, dacă Pelosi adoptă o „cale greșită”, China va lua „măsuri ferme și hotărâte” pentru a-și proteja suveranitatea. Oficialul chinez declară că atât China, cât și SUA mențin un dialog între Beijing și Washington. Mai mult decât atât, China a declarat în mod repetat că se opune vizitei lui Pelosi.

De-a lungul timpului, cele două părți au menținut un contact la diferite niveluri, potrivit lui Hua. Oficialul a spus că speră că oficialii americani vor fi clari în ceea ce privește importanța și sensibilitatea acestei probleme și cât de periculoasă ar putea fi.

Mai mult decât atât, ea a refuzat vehement să comenteze ceea ce a fost sugerat pe rețelele de socializare, și anume că ar putea fi luate măsuri pentru a împiedica vizita oficialului american.

„Statele Unite sunt cele care au făcut provocările care au dus la creșterea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan”, spune Hua. Ea critică așa-numita „logică extorcată” prin care SUA pot face tot ce vor.

„Lumea vede în mod clar că SUA sunt cele care fac provocări, iar SUA trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest lucru”, potrivit lui Hua. „Este revelator faptul că unii din SUA se agață de o mentalitate hegemonică, SUA spunând că pot face tot ce vor, deși alții nu pot”, a adăugat ea.

În continuarea declarației sale, Hua spunea că, în anul 1979, SUA au recunoscut RPC ca fiind singurul guvern al Chinei. Atunci când președintele Camerei Reprezentanților, fiind persoana nr. 3 în guvern, vizitează Taiwanul, acest lucru devine o sursă de tensiune.

Pelosi nu este primul președinte al Camerei Deputaților care vizitează, Newt Gingrich vizitând-o anterior, dar ea spune că aceasta nu este o scuză pentru a repeta „greșeala”.

„Atunci când are loc o vizită provocatoare a politicienilor americani în Taiwan, nu este vorba de o vizită neoficială”, spune Hua. „Principiul unei singure Chine este recunoscut la nivel internațional și reprezintă bază pentru reluarea legăturilor dintre SUA și China, dar SUA au dat înapoi în această privință”, adaugă ea.

Tot astăzi, 2 august 2022, în Cotidianului BZI s-a arătat că pe măsura creşterii tensiunilor cu China, Taiwanul îşi face planurile de război şi pregăteşte adăposturile antiaeriene.

Statele Unite ale Americii, criticate de China

În conferința de presă, Hua enumeră mai multe surse de tensiuni și critică Statele Unite ale Americii pentru golirea de conținut a politicii „o singură China”. Ea avertizează împotriva dezvoltării unui fel de soluție „două Chine”.

Hua îl citează pe Henry Kissinger la Davos din acest an care din punctul său de vedere, înțelegerea acordului este că SUA vor respecta acest principiu și nu ar trebui să se dezvolte o soluție cu două Chine.

Hua afirmă că este greu de imaginat ceva „mai nesăbuit și mai provocator decât acest comportament” al SUA cu privire la Taiwan. În acest context, China acuză SUA că colaborează cu „forțele separatiste” din Taiwan și „orice contramăsuri pe care China le-ar putea lua ar fi justificate”.

„Dacă SUA judecă greșit sau gestionează greșit această problemă, aceasta va duce la consecințe dezastruoase pentru regiunea Taiwanului”, spune Hua. SUA și Taiwan au colaborat pentru a face mai întâi provocări, în timp ce China a fost nevoită să acționeze din „autoapărare”, spune ea.

În altă ordine de idei, Hua spune că SUA ar trebui să fie clarvăzătoare cu cine are de-a face, și anume o națiune de 1,4 miliarde de oameni cu o istorie de peste 5.000 de ani.

„SUA ar trebui să renunțe la orice încercare de a juca cartea Taiwanului”, spune Hua. „În cazul în care SUA urmăresc orice cale de acțiune greșită, își va asuma întreaga responsabilitate pentru consecințele negative”, adaugă ea.

Oficialul chinez a ținut să mai sublinieze că China a fost un susținător ferm al Națiunilor Unite și a acționat pentru a sprijini eforturile de menținere a păcii. China va colabora cu ceilalți membri ai consiliului pentru a susține adevăratul multilateralism, spune ea.

Comentariile lui Hua sunt puternice și ea este absolut necruțătoare în a critica SUA și Taiwanul, susținând că dreptul internațional și istoria sunt de partea Chinei, mai notează Bloomberg. Astfel, voalat Statele Unite ale Americii au fost amenințate de China.

Adauga un comentariu