Titlurile zilei

Statisticile sunt cutremurătoare! Mii de angajați vor fi trimiși acasă din cauza coronavirusului. Previziunile specialiștilor din Iași: „Săptămâna asta o să fie un val de cereri din partea angajatorilor”

Publicat: 24 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Firmele din Iași grav afectate de criza coronavirusului vor suspenda activitățile și vor solicita ca angajații să intre în șomaj tehnic. Autoritățile din Iași se așteaptă la un număr mare de persoane care vor beneficia de acest ajutor de la stat și sunt pregătite să le ofere angajatorilor toate informațiile necesare. „Totul se trimite online. Încercăm să facem o linie de telefon numai pentru aceștia și o adresă de e-mail unde să trimită documentele. Ne așteptăm la un număr mare de solicitări”, a spus Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iași.

După ce Guvernul a anunțat că angajatorii pot să obțină ajutoare de la stat dacă vor trimite salariații în șomaj tehnic, iar companii mari din țară au trimis deja salariații acasă, și firmele din Iași cărora le-a scăzut cifra de afaceri vor să solicite subvențiile de la stat. Autoritățile se așteaptă ca un număr mare de salariați să fie trimiși în șomaj tehnic.

„Săptămâna asta o să fie un val de cereri din partea angajatorilor pentru că deja se puneau întrebări despre șomajul tehnic. Noi am recomandat tuturor angajatorilor ca angajații să fie trimiși în concediu , iar apoi să depună documentația pentru șomajul tehnic. Lumea este puțin bulversată pentru că Hotărârea de Guvern a apărut abia de săptămâna trecută și durează și obținerea documentației. Angajații din baruri, restaurante, cafenele, saloanele de înfrumusețare cu activități în mall-uri vor fi cei afectați”, a declarat Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul ITM Iași.

Peste 15.000 de contracte suspendate în ultima perioadă

Efectele crizei coronavirusului se văd deja întrucât angajatorii au suspendat contractele de muncă. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, 15.936 de contracte individuale din Iași din numărul total de 229.949 au fost suspendate în ultimele două săptămâni, majoritatea fiind contracte part-time. Procentul contractelor suspendate a crescut în perioada 11-23 martie, perioadă în care criza coronavirusului s-a accentuat. Chiar dacă aceste contracte au fost suspendate, nu înseamnă că angajatorii care au cerut acest lucru au depus documentele la AJOFM pentru obținerea șomajului tehnic, ci au renunțat momentan la serviciile angajaților. În unele situații, angajații aveau două contracte individuale de muncă și unul dintre acestea a fost suspendat.

Transportatorii vor să concedieze angajații

O categorie importantă a angajatorilor din Iași care au în subordine sute de persoane și care au fost afectați de criza coronavirusului sunt firmele de transport. Potrivit specialiștilor, angajatorii din Iași din acest domeniu și-au redus activitatea, iar o parte dintre ei vor să trimită angajații acasă. Un alt domeniu în care vor fi schimbări este cel hotelier, dar nu și în cel al construcțiilor, dezvoltat în ultimii ani la Iași.

„Vor fi probleme în sectorul hotelier. În cel al construcțiilor însă nu au apărut modificări. Nu au fost întrerupte activitățile în șantierele deschise în oraș. Am fost întrebați de angajatorii din acest domeniu ce se întâmplă cu activitatea lor”, mai spune Costel Grojdea.

Ce acte sunt necesare?

Patronii din Iași se interesează deja ce acte să depună, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a obține subvențiile de la stat.

„Noi nu am primit momentan niciun dosar din partea angajatorilor. Îi așteptăm să depună online documentele. Dacă o firmă are încetată activitatea, conform ordonanței militare, se depune o cerere tipizată, un certificat pentru situații de urgență obținut de la Ministerul Economiei. Ceilalți angajatori depun o cerere tipizată, o declarație pe propria răspundere că le-a scăzut cifra de afaceri cu 20 la sută față de cifra de afaceri cumulată în lunile ianuarie și februarie și că nu pot să plătească salariile. De asemenea, depun tabelul nominal cu salariații care vor intra în șomaj tehnic”, a explicat Gabriela Vasilache, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Câți bani primesc salariații?

Documentele vor fi depuse de angajatori până la data de 1 aprilie, iar în 30 de zile de la depunerea lor, angajatorii vor primi banii. Contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate la inițiativa angajatorului, iar acest lucru înseamnă că angajații nu vor fi concediați, ci li se va suspenda activitatea. Ajutorul guvernamental se ridică doar la 75 la sută din salariul mediu brut pe economie, iar restul trebuie să suporte angajatorul. În luna ianuarie 2020, salariul mediu brut pe economie a fost de 5.225 de lei pe lună, potrivit Institutului Național de Statistică, adică un salariu net (în mână), de 3.056 de lei.

Doar 75 la sută din angajați primesc banii

Așadar, pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. De asemenea, ajutorul se aplică doar pentru 75 la sută dintre angajați.

„De exemplu, dacă firma are 10 salariați, statul plătește doar pentru 7 dintre aceștia”, mai spune Gabriela Vasilache.

Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția angajatorului, iar atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite. O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.

Noi împrumuturi făcute de stat

Potrivit specialiștilor în economie, patronii din Iași caută o variantă de supraviețuire, iar statul se va împrumuta din nou pentru a acoperi criza financiară.

„Prima fază este mica înțelegere cu concediile medicale, unde primesc cel mult 10 zile de concediu, apoi concediul de odihnă și în cele din urmă șomajul tehnic. Acesta funcționează doar pe perioada stării de urgență de 30 de zile. Economia globală va fi afectată. Pornind de la industria auto, unde la Pașcani se făceau scaune auto, la Delphi injectoare, în altă țară alte componente. Nemaiexistând o producție integrată, vor fi efecte. La nivel industrial îi cuprinde frica, dar când vor realiza că e o problemă globală, vor vrea ca statul să-i ajute. Banca Centrală Europeană tipărește bani în neștire, iar Guvernele iau acești bani”, susține Dan Chirleșan, economist în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor-UAIC.

Adauga un comentariu