Actualitate

„Străin în România”. Un bărbat a cerut o porţie de mici, dar a fost refuzat de o vânzătoare din Ordorheiu Secuiesc. Motivul: nu vorbea limba maghiară – VIDEO

Publicat: 13 aug. 2021
Comisarul şef al CRPC Braşov, Claudiu Susanu, susţine că magazinul din Odorheiu Secuiesc la care un bărbat susţine că a fost refuzat de o vânzătoare pentru că nu vorbea limba maghiară a fost amendat cu 10.000 de lei

Un incident de-a dreptul revoltător, în România. Un bărbat român a filmat o scenă care a creat un adevărat scandal. O vânzătoare dintr-un magazin din Ordorheiu Secuiesc nu a vrut să îl servească pe acesta, pentru un motiv inimaginabil. Clientul a cerut o porţie de mici, dar comanda nu i-a fost onorată din cauza faptului că nu vorbea limba maghiară.

Comisariatul Regional Braşov al ANPC s-a autosesizat în urma apariţiei pe reţelele de socializare a videclipului postat de un bărbat care şi-a transmis nemulţumită. Mai mult decât atât, s-a autosesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, iar mai mulţi Comisari OPC Braşov au avut parte de acelaşi tratament la magazin.

Un bărbat nu a fost servit pentru că vorbea în limba română, în Odorheiu Secuiesc

Reprezentantul CRPC face referire la un film postat pe reţelele de socializare în anul 2017, intitulat ”Străin în ţara mea”, în care un bărbat încearcă să cumpere mici într-un supermarket din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita. Bărbatul cere o porţie de mici, iar vânzătoarea ia banii şi spune ceva foarte încet, la care bărbatul o întreabă dacă l-a înjurat, iar femeia răspunde ”semmi” (nimic – n.r.).

Vânzătoarea nu mai reacţionează la insistenţele bărbatului, dar nici nu îl serveşte, iar acesta cere persoanelor prezente să îi traducă ce spune vânzătoarea.

”De ce nu mă serviţi, pentru că sunt român?”, întreabă bărbatul, iar un client care stă la coadă îi răspunde: ”Dacă nu ştie româneşte, nicio problemă, dar măcar să ştiţi dvs. ungureşte”.

Persoanele aflate la coadă îi spun clientului că trebuie să vorbească limba maghiară, pentru că se află în Ţinutul Secuiesc.

În momentul în care bărbatul întreabă de ce trebuie să ştie limba maghiară în România, o tânără care stă la coadă îi răspunde: ”Pentru că cerul e albastru”.

În cele din urmă, bărbatul pleacă din magazin.

Magazinul a fost amendat cu suma de 10.000 lei

Comisarul şef al CRPC Braşov, Claudiu Susanu, susţine că magazinul din Odorheiu Secuiesc la care un bărbat susţine că a fost refuzat de o vânzătoare pentru că nu vorbea limba maghiară a fost amendat cu 10.000 de lei, după ce a refuzat inclusiv comisari ai OPC Braşov, care ceruseră produse în limba română.

Tot Susanu spunea că supermarket-ul respectiv a mai fost sancţionat şi în 2015, cu suma de 5.000 de lei, pentru faptul că pliantele şi reclamele de promovare erau exclusiv în limba maghiară.

Reacția Kaufland România 

„Regretăm situația semnalată și totodată ne cerem scuze. Subliniem că ne delimităm ferm de astfel de comportamente și politica noastră este să oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate, față de toți clienții, nediferențiat. Vă asigurăm că facem toate eforturile de a comunica cu toți clienții noștri într-o manieră corectă și instruim periodic angajații pentru a preveni astfel de situații”, se arată în răspunsul Kaufland.

 
Adauga un comentariu