International

Taxă pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului, în Germania

Publicat: 23 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taxă pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului în Germania
În Germania se va introduce o taxă de 33% pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale

Potrivit ministerului de Finanţe, în Germania se va introduce o taxă de 33% pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului şi gazelor naturale. În acest fel, guvernul de la Berlin speră la venituri suplimentare de până la trei miliarde de euro. Anterior, autoritățile au declarat că vor aloca bani pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate, în sprijinul cetățenilor.

Aşadar, firmele din domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului cu profituri în 2022 de peste 20% mai mari decât nivelul profitului în perioada 2018-2021 vor trebui să plătească taxa suplimentară.

Taxă pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului

Potrivit unei publicaţii germane, în acest fel, ministerul de Finanţe spera la venituri suplimentare de aproximativ trei miliarde de euro. Informaţia nu a fost comentata de oficialii instituţiei.

Guvernul de la Berlin vrea să folosească veniturile obţinute pentru a finanţa introducerea unei frane de urgenţă la preţurile la gaze şi electricitate.

Anterior, statele membre ale Uniunii Europene au convenit pentru o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei. Atunci, miniştrii Energiei au avut o întrevedere în cadrul căreia au adoptat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie.

Totodată, cancelarul Olaf Scholz a anunţat declararea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, pentru a sprijini consumatorilor în contextul inflaţiei.

Mai multe miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze

Germania va aloca 83,3 miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze şi electricitate. Proiectul va intra în vigoare de la începutul anului 2023, iar pentru 25.000 de companii preţul la gaze va fi plafonat cu 1 ianuarie. Anterior, planul Germaniei a fost criticat de mai mulți membri ai Comisiei Europene.

83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai exactă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor energiei asupra populației şi industriei. De altfel, această sumă este echivalentă cu 42% din programul anunţat în urmă cu o lună pentru protejarea economiei.

Altfel spus, planul Germaniei include plafonarea preţului la gaze pentru 25.000 companii, şcoli şi spitale. Aceast măsură va fi aplicată şi pentru gospadarii şi IMM-uri de la 1 martie.

Guvernul Germaniei a aprobat această măsură, care va intra în vigoare la începutul lui 2023, pentru a atenua impactul inflaţiei. Plafonarea preţului la gaze natuale şi la electricitate este una dintre obiectivele stipulate în programul energetic, în valoare de 200 de miliarde de euro, anunţat la sfârşitului lunii septembrie 2022.

Marţi, 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană a propus un plafon la preţul gazelor naturale, la nivelul Uniunii Europene, la valoarea de 275 de euro pe Megawatt-oră pentru derivate cu livrare peste o lună de pe bursă olandeză. Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonul ar trebui să fie valabil de la 1 ianuarie 2023. Anterior, Rusia a declarat că nu va livra producția de petrol către statele care vor plafona prețurile la gaz. Potrivit comisarului european pe energie, Kadri Simson, plafonarea preţului ar putea proteja oamenii de creşterile de preţuri.

Așadar, în Germania, în timpul apropiat, se va elabora o taxă  pe profiturile mari ale companiilor cu activităţi în domeniul petrolului.
Adauga un comentariu