Local

Tot mai mulți angajați din domeniul HoReCa Iași au ajuns la tentative de suicid. Psiholog Andreea Buhuși: „Vin persoane cu depresii puternice, care au încercat să se sinucidă”

Publicat: 31 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți angajați din domeniul HoReCa Iași au ajuns la tentative de suicid. Psiholog Andreea Buhuși Vin persoane cu depresii puternice care au încercat să se sinucidă
Andreea Buhuși, psiholog din Iași, în studioul BZI LIVE, discută despre situațiile grave ale pacienților care îi calcă pragul cabinetului. Printre aceștia sunt persoane care au lucrat în domeniul HoReCa și suferă de depresie sau au fost la un pas de suicid. De asemenea, a crescut numărul cazurilor de persoane care suferă de sindromul burnout, acestea muncind în domeniile IT sau medical

Psihologii din Iași susțin că a crescut numărul persoanelor care și-au pierdut locul de muncă și apelează la ajutorul lor din cauza depresiei sau a tentativelor de suicid. Multe dintre persoanele tratate de specialiști sunt foști angajați din domeniul HoReCa, care au rămas fără job din cauza pandemiei. De asemenea, angajații din IT și cadrele medicale suferă de sindromul de burnout, numărul cazurilor crescând în ultimele 6 luni

Potrivit Andreei Buhuși, psiholog din Iași, persoanele din domeniul HoReCa se numără printre pacienții care suferă de depresie, au tentative de suicid. Problemele de anxietate și atacurile de panică s-au acutizat din cauza pandemiei COVID-19.

„Stresul grijii zilei de mâine îi afectează pe cei mai mulți ieșeni care lucrau în HoReCa și acum nu mai au locuri de muncă, au fost disponibilizați. Vin persoane cu depresii puternice, care au avut tentative de suicid. Pierderea locului de muncă, urmată de lipsa de socializare, înstrăinarea de familie, anxietatea au apărut la persoanele care lucrau în domenii-cheie, precum HoReCa, și acum au insomnii, fobii, frici, care s-au acutizat din cauza pandemiei. Sunt și cazuri foarte grave cu depresie majoră, unde a existat și o tentativă de suicid.

Nu s-au inventat tulburări noi pe fond de stres, dar s-a agravat intensitatea lor din cauza pandemiei. S-a accentuat ceea ce exista latent. La cei care aveau o doză mică de anxietate, aceasta a crescut acum. Ceea ce am văzut în majoritatea cazurilor este că oamenii încă nu sunt informați despre depresie, anxietate, nu știu să recunoasă simptomele”, spune psihologul Andreea Buhuși.

Și patronii din Iași au cerut ajutorul psihologului, după ce au fost obligați să-și închidă afacerea

Chiar dacă angajații din domeniul HoReCa au rămas fără joburi și sunt în șomaj, încă nu și-au găsit alt loc de muncă și se descurcă greu cu banii, sunt ajutați de rude sau prieteni să depășească această perioadă.

„Da, nu au bani pentru a merge la psiholog, însă îi ajută rudele sau prietenii, pentru că văd că sunt în stare gravă și trebuie ajutați. Mai sunt și situații când sunt decontate anumite ședințe la psiholog, deci soluții se găsesc pentru persoanele care suferă de anxietate, atacuri de panică sau ajung mai rău, la depresii”, mai spune Andreea Buhuși, care susține că și oamenii de afaceri apelează la ajutorul specialiștilor, pentru că numărul lor a crescut în ultima perioadă din cauza pandemiei COVID-19.

Astfel, cabinetele psihologilor din Iași sunt aglomerate de patronii din Iași care au nevoie de ajutorul specialiștilor.

Sute de angajați din restaurantele, cafenelele și hotelurile din Iași și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei

De la începutul pandemiei până în prezent, piața muncii din Iași este grav afectată, iar sute de locuri de muncă din industria HoReCa s-au evaporat după ce patronii din acest domeniu au înregistrat pierderi financiare majore și au concediat o parte din angajați. Până în prezent, aproximativ 700 de salariați care munceau în cafenelele, restaurantele și hotelurile din Iași au fost disponibilizate. Dacă patronii au apelat la șomajul tehnic pentru a menține angajații în firme și au fost susținuți financiar pentru a nu falimenta afacerea și angajații să rămână pe străzi, nu toți patronii au reușit să păstreze numărul salariaților, astfel că au făcut disponibilizări.

Potrivit unor surse din domeniu și de pe piața muncii, din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași au rămas mai puțin de 6.000, iar noi concedieri ar putea fi făcute după ce restricțiile impuse de autorități patronilor din Iași afectează tot mai multe afaceri.

Andreea Buhuși: „Apar stări de irascibilitate, nervozitate, certuri în familie, lipsa randamentului. E un cerc vicios”

De asemenea, din cauza pandemiei COVID-19 a crescut și numărul ieșenilor care suferă de sindromul de burnout și apelează la ajutorul psihologilor.

„Pentru cei care lucrează de acasă, tendința este să nu mai diferențieze serviciul de casă, familie, timp liber. Se trezesc târziu pentru că nu mai sunt obișnuiți să vină la locul de muncă. S-au făcut disponibilizări, iar angajații preiau obligațiile de serviciu ale foștilor colegi, lucrează mai mult pe aceeași grilă de salarizare. Acum e o presiune mai mare în ceea ce privește starea psihică, de aceea apar insomnii, stresul, sporește panica, au grețuri, amețeli și ajung la sindromul de burnout. Chiar dacă dorm, oamenii nu se mai odihnesc. Apar stări de irascibilitate, nervozitate, certuri în familie, lipsa randamentului. E un cerc vicios. Aici vorbim despre persoane care lucrează în domeniul IT, medical”, mai spune Andreea Buhuși.

Ieșenilor le este frică să nu moară din cauza pandemiei COVID-19 și dezvoltă tulburări obsesiv-compulsive

Specialistul adaugă faptul că multor persoane care intră în cabinetul său le este frică de moartea cauzată de virusul SARS-COV-2 și dezvoltă anumite tulburări.

„Sunt persoane care dezvoltă tulburări obsesiv-compulsive, acele TOC-uri, cu tot felul de comportamente repetitive. O persoană care se spală o dată la 20 de secunde a închis apa după ce s-a spălat și mai face asta de 20-30 de ori, obsesiv, de teamă că se îmbolnăvește de COVID-19. Sau sunt persoane care calcă doar pe numerele impare, care verifică aragazul de 20-30 de ori de teamă că va exploda. Există frica de moarte, de boală, dar nu că omul ar fi bolnav sau ar avea cancer.

Frica de boală nu este justificată pentru că, fiind anxioase, cu atacuri de panică, se caută pe la toți medicii, analizele sunt bune, dar le este frică de moarte și de pandemie. Mai sunt și persoane care se tem și li se face rău pe stradă. Aceste afecțiuni s-au acutizat din cauza pandemiei COVID-19. Erau înainte de pandemie cu afecțiuni mai puțin grave, care s-au agravat în ultimele 6 luni”, mai spune Andreea Buhuși.

Burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională, care apare ca urmare a stresului excesiv

În stadiile incipiente, simptomele burnout-ului includ cefalee, oboseală, sentiment redus de realizare, reziliență scăzută, labilitate dispozițional-afectivă și conflicte interpersonale. Dacă aceste semne și simptome nu sunt recunoscute și tratate, din sindromul de epuizare profesională pacienții trec treptat la retragere socială, depersonalizare, cinism, epuizare, iritabilitate, astenie, senzație de subapreciat și suprasolicitat, iar toate acestea cresc șansele unei persoane de a deveni depresivă. Specialiștii recomandă persoanelor care trec prin aceste momente să apeleze la ajutorul unui psiholog.

„Procesul de vindecare depinde de cât de gravă este situația fiecărui pacient în parte, depinde de tulburare. Dacă unii pacienți fac o serie de tehnici cu sfințenie, în 3 luni se rezolvă problema. La alții durează mai mult vindecarea. În jur de 8-10 ședințe sunt necesare, însă depinde de gravitatea situației, dar și cum reacționează pacientul la procesul de vindecare. Oamenii nu ies în natură, să facă mișcare, ceea ce este greșit. Trebuie să mănânce sănătos, să își găsească un hobby, să trăiască în prezent. Sunt oameni care nu fac deloc mișcare, foarte mulți oameni devin sedentari. Astfel le scade stima de sine”, mai spune Andreea Buhuși.

Adauga un comentariu