Titlurile zilei

Toți ieșenii au astfel de alimente în casă! Un bărbat se zbate între viață și moarte după ce le-a consumat. Starea sa este critică

Publicat: 26 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Toți ieșenii au astfel de alimente în casă Un bărbat se zbate între viață și moarte după ce le-a consumat. Starea sa este critică

Un bărbat din Iași se zbate între viață și moarte după ce a consumat acest aliment. Medicii sunt în alertă în această perioadă a anului. A intrat în contact cu o toxină extrem de periculoasă. Este internat în stare gravă, la Terapie Intensivă. Este vorba despre un aliment preparat în casă, pe care foarte mulți români îl consumă în această perioadă a anului

Caz extrem de grav înregistrat într-un spital din Iași. La finalul săptămânii trecute, pe mâinile medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a ajuns un bărbat în vârstă de 62 de ani, care prezenta probleme grave de sănătate. Acesta a fost preluat, de la domiciliu, de către un echipaj medical, după un apel la 112. Acesta avea simptome importante, care i-au condus pe medici la un singur diagnostic. Pacientul, care era în stare gravă, era suspect de botulism, boală care a fost confirmată de către cadrele medicale. În cursul zilei de sâmbătă, bărbatul în vârstă de 62 de ani a început să se simtă rău, după ce a consumat un aliment preparat în propria casă. La doar câteva ore după ce a mâncat, acesta a fost preluat de către echipajul medical, fiind dus în stare gravă la spital.

Ce a consumat ieșeanul

Bărbatul în vârstă de 62 de ani a fost diagnosticat cu botulism, o boală periculoasă, care pune în pericol viața pacienților. Din informațiile obținute de către reporterii Cotidianului „Bună Ziua Iași” reiese că bărbatul a intrat în contact cu o toxină extrem de periculoasă, pe care a luat-o dintr-un aliment preparat în propria casă. Medicii Spitalului de Boli Infecțioase din Iași au aflat că, în ziua respectivă, bărbatul a consumat o conservă de pește.

„La Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași a fost înregistrat un caz de botulism, la un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Iași. Acesta a dezvoltat această afecțiune după ce a consumat pește dintr-o conservă. Este vorba despre un caz grav, care a fost internat la Anestezie și Terapie Intensivă, cu insuficiență respiratorie. Trebuie să fim foarte atenți când alegem să consumăm astfel de preparate, mai ales la calitatea cărnii”, precizează prof. dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Mai multe cazuri ar putea apărea în această perioadă a anului

Potrivit medicilor, în această perioadă a anului pot apărea multe astfel de cazuri, care pot conduce chiar la decesul pacienților, dacă aceștia nu primesc ajutor medical de urgență.

„Ne aflăm în perioada postului, când există și aceste dezlegări la pește, deci se consumă astfel de alimente. Pacienții trebuie să știe și să aibă mare grijă la calitatea cărnii pe care o consumă. Peștele marinat, insuficient preparat termic, poate transmite această boală, diagnosticată la bărbatul în vârstă de 62 de ani. Uneori, boala poate conduce la complicații importante, ajungându-se la fenomene neurologice sau la insuficiență respiratorie. Nu descurajăm consumul de pește, pentru că este un aliment sănătos. Dar, trebuie să fim foarte atenți la ce consumăm și la calitatea alimentelor pe care le mâncăm în această perioadă a anului”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.

Cum apare botulismul

Conform cadrelor medicale, botulismul este o bolă care, pe cât este de rară, pe atât este de gravă. Cauza acestei boli este reprezentată de o toxină care este produsă de o bacterie, cunoscută cu numele de Clostridium Botulinum. Totodată, este bine de cunoscut faptul că există mai multe tipuri de botulism. Primul dintre ele, la fel ca în cazul bărbatului internat la Spitalul de Boli Infecțioase, este cel transmis prin alimente. Al doilea este botulismul transmis prin răni, iar al treilea este cel infantil. Totodată, medicii trag un semnal de alarmă și atenționează asupra faptului că alimentele care pot duce la astfel de infecții sunt cele conservate. Simptomele acestei boli debutează la cel mult 36 de ore de la ingestia neurotoxinei. Totodată, starea pacientului se poate agrava brusc. Indiferent de tipul de botulism pe care îl prezintă pacientul, simptomele acestei boli sunt, în mare parte, aceleași. Astfel, pacientul se confruntă cu paralizia feței, vedere încețoșată sau dublă, dificultate la înghițire, probleme de respirație, tulburări de vorbire sau dureri de stomac.

Adauga un comentariu