Actualitate

Un nou studiu arată faptul că sechelele cauzate de infectarea cu COVID-19 nu ar fi permanente! Nu infectează celulele creierului uman

Publicat: 04 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou studiu arată faptul că sechelele cauzate de infectarea cu COVID-19 nu ar fi permanente Nu infectează celulele creierului uman
Un nou studiu arată faptul că sechelele cauzate de infectarea cu COVID-19 nu ar fi permanente

Virusul care provoacă Covid-19 nu infectează celulele creierului uman, potrivit unui studiu publicat în revista Cell. Descoperirile vor ridica speranța că daunele cauzate de Sars-CoV-2 ar putea fi mai superficiale și mai reversibile decât se temea anterior.

Studiul contrazice cercetările anterioare care sugerau că virusul infectează neuronii din membrană care căptușește adânciturile superioare ale nasului.

Persoanele infectate cu COVID-19 nu vor rămâne cu sechele permanente, susțin cercetărorii

Studiul explică faptul că persoanele care au trecut prin COVID-19 ar putea să nu aibă parte de sechele permanente. Această membrană, numită mucoasa olfactivă, este locul unde virusul aterizează prima dată când este inhalat. În cadrul acestuia se află neuronii senzoriali olfactivi (OSN), care sunt responsabili de inițierea senzațiilor de miros. Ele sunt strâns împletite cu un fel de celulă de sprijin numită celule sustentaculare.

În noul studiu, cercetătorii belgieni și germani susțin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu și OSN-urile. „Aceasta este doar o distincție critică”, a spus autorul principal Peter Mombaerts, care conduce Unitatea de Cercetare Max Planck pentru Neurogenetică din Frankfurt, Germania. „Odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectați, există o cale rapidă în bulbul olfactiv și apoi ești deja în creier.”

Becul olfactiv, din partea din față a creierului, este locul unde este procesată pentru prima dată inputul neuronal despre mirosuri. Dacă virusul a pătruns în această structură, teoretic s-ar putea răspândi în regiunile profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată – mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu sunt regenerați odată pierduți.

Celulele din creierul uman nu ar fi afectate sau infectate de COVID-19

Dar dacă virusul infectează doar celulele sustentaculare, atunci daunele ar putea fi mai puțin de lungă durată.

Ambele căi ar putea explica disfuncția olfactivă care afectează aproximativ jumătate din toți pacienții cu Covid-19. La unul din 10 dintre acestea, pierderea sau schimbarea mirosului este pe termen lung, poate permanent.

Descoperirile se vor dovedi probabil controversate din cauza dificultății de a studia evenimentele moleculare care se desfășoară în momentele de după infecție. Studiile anterioare au folosit modele animale , grupuri de celule stem neuronale crescute într-un vas și țesut post-mortem prelevat de la un număr mic de pacienți cu Covid-19. Prezentul studiu este cel mai mare în rândul pacienților cu Covid-19 până în prezent și a implementat o tehnică nouă pentru a surprinde aceste evenimente timpurii

În Iași zeci de pacienți care au fost infectați cu COVID-19 au ajuns la spital cu sechele majore

Zeci de ieșeni declarați vindecați la infecția cu COVID-19 au ajuns la spital cu sechele majore. Cei mai mulți dintre pacienți au spus medicilor că se confruntă cu stări de delir, insomnii și atacuri de panică. Mai mult decât atât, pentru că nu-și puteau controla stările, au început să fie agresivi și cu cadrele medicale

Majoritatea pacienților vindecați de COVID-19 prezintă o stare de fatigabilitate foarte ridicată, chiar dacă ei au fost asimptomatici sau au suferit o formă ușoară a infecției cu coronavirus. Unii prezintă stare de oboseală chiar și la vorbire. De aceea, consultațiile ambulatorii pulmonare post-COVID-19 trebuie să se facă cât mai timpuriu și constau în evaluarea simptomelor ca tuse, disfagie, depresie și anxietate, performanța exercițiului fizic, dar și funcția pulmonară. (…) spunea în ianuarie 2021 prof. dr. Paraschiva Postolache, șefa Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie de la Spitalul de Recuperare din Iași.

Adauga un comentariu