Local

Un pacient începe o viață nouă la vârsta de 62 de ani. O minune s-a întâmplat cu el la Spitalul Clinic „Dr. I. Parhon” din Iași: „Îmi propusesem un termen de așteptare de cinci ani” – FOTO

Publicat: 14 iul. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un pacient începe o viață nouă la vârsta de 62 de ani. O minune s-a întâmplat cu el la Spitalul Clinic Dr. I. Parhon din Iași Îmi propusesem un termen de așteptare de cinci ani - FOTO
Eugen Ungureanu a trecut printr-o operație de transplant renal, la spitalul Clinic „Dr. I. Parhon” din Iași, în urmă cu o săptămână

Eugen Ungureanu a trecut printr-o operație de transplant renal la Spitalul Clinic „Dr. I. Parhon” din Iași, în urmă cu o săptămână. Și-a depus dosarul, fără prea multe speranțe, deoarece credea că în cinci ani îi va veni rândul. Lucrurile nu au fost așa, iar o minune s-a întâmplat cu el

Eugen Ungureanu are 62 de ani și mărturisește că a avut o viață zbuciumată în care optimismul l-a încurajat să încerce orice. Este cântăreț de muzică folclorică și romantică, dar a experimentat și viața de prezentator TV, de ziarist, de soț și de tată. A trecut prin momente grele, însă speranța nu l-a părăsit nici când în urmă cu un an și jumătate a fost diagnosticat cu o boală cronică renală. A început o viață nouă, la o vârstă înaintată și se simte mai tânăr ca oricând.

„Mesajul meu este pentru acești colegi de suferință. De acum pot să mă bucur de un nou început, să depună dosarul pentru transplant, există acea legendă că cine ajunge mai târziu riscă să nu mai prindă loc, iată că eu, deși îmi propusesem un termen de așteptare de cinci ani, s-a întâmplat minunea, adică în mai puțin de un an și jumătate am reușit să ajung la operație”, mărturisește Eugen Ungureanu.

Transplantul renal care a dat șansa la o nouă viață

poză cu Radu Andriciuc, medic primar urolog în cadrul clinicii de urologie și transplant renal a spitalului Clinic „Dr. I. Parhon” Iași
Starea pacienților evoluează lent dar sigur, iar săptămâna viitoare vor fi externați, vor fi externați

Suferința unei familii a fost ameliorată de faptul că s-a salvat viața unui om. Prelevarea s-a realizat la Iași de la un donator cadaveric. Echipa a fost coordonată de profesorul Adrian Covic și a avut un succes considerabil.

„Sunt un optimist incurabil. Sunt foarte bucuros că am avut inspirația de a depune, acum 1 an și jumătate, un dosar pentru transplant la Spitalul Clinic «Dr. I. Parhon» din Iași, nu întâmplător am ales acest loc, pe primul loc stă profesionalismul de care dă dovadă întregul personal și modul extraordinar în care este organizată această activitatea. Vreau să fac o precizare, cred că merită să semnalăm și un aspect atât de bun, un plan național de transplant care, din punctul meu de vedere, este aproape impecabil.

Am întâlnit aici oameni de mare profesionalism, cu o calitate a serviciilor puse la dispoziția noastră, a pacienților, în mod deosebit. Vreau să le transmit un mesaj și celor care sunt în situația mea anterioară. Dacă acum doi ani am fost diagnosticat cu boală cronică renală, într-o fază avansată, în mod normal trebuia să încerc o nouă viață. Având în vedere că este o operație reușită, și doza noastră de optimist este extrem de pozitivă. Poate unii pacienți au o altă stare de spirit, poate sunt triști, pentru noi situația este alta.

Cu colegul meu, Vasile Mateiaș, care la fel a trecut print-un transplant renal, am reușit să ne încurajăm, ne-am spus poveștile și am devenit ca niște frați. Ne-am atașat de această echipă care a fost permanent alături de noi. Gândul meu merge către donator, nu am cuvinte și nu pot mulțumi pentru un asemenea gest care este unul suprem. Este un moment important în viața unui om, când își dă seama că drumul lui începe dintr-un loc în care profesionalismul își arată toate valențele.

Ca să vedeți că se poate, pe data de 20 august, îi aștept pe prietenii mei la un concert, la Borsec, de muzică romantică. Pe 15 august, la Ungureni, eu sunt convins că recuperarea mea va fi rapidă. Iată, deja mi-am făcut și planuri care, dacă nu ar fi fost acest transplant, nu s-ar fi împlinit”, spune Eugen Ungureanu.

Simte că a renăscut, iar din acest motiv vrea să se dedice pasiunii care îl urmărește încă din copilărie. Știe că recuperarea sa va fi rapidă, așa că deja și-a programat două concerte în luna august.

„La viața mea am făcut ce am vrut, am avut și emisiuni de folclor, pe canalul Favorita, era numită «Ora veseliei», am lucrat 15 ani ca prezentator la București, până când, într-o zi, m-a sunat soția și mi-a spus să vin acasă pentru că au crescut copiii mari. La București aveam relații, bani, însă din dragoste m-am întors la Onești.

Am rămas descoperit, nu știam ce să fac, așa că mi-am angajat oameni și mi-am făcut una dintre cele mai moderne studiouri de televiziune din zonă, în 2017. Însă pasiunea pentru muzică a rămas, o am încă din copilărie. De când m-am născut am făcut pozne, din clasa a opta am plecat pentru a-mi câștiga banii”, destăinuie Eugen Ungureanu.

Două operații care au înregistrat un adevărat succes

poză cu Eugen Ungureanu și Vasile Mateiaș
Pe lângă Eugen Ungureanu, un alt pacient în vârstă de 40 de ani, din Vrancea, a mai primit o șansă la viață, în urma unui transplant renal

Pe lângă Eugen Ungureanu, Vasile Mateiaș, un alt pacient, în vârstă de 40 de ani, din Vrancea, a mai primit o șansă la viață în urma unui transplant renal. Starea pacienților evoluează lent, dar sigur, iar săptămâna viitoare vor fi externați.

„Am participat la ambele intervenții, am fost și în echipa de recoltare, care s-a desfășurat la Spitalul de Neurochirurgie, alături de echipa de la chirurgie generală am recoltat cei doi rinichi. Intervenția a fost cu caracter de urgență, deoarece pacientul, victimă a unui traumatism, era destul de instabil, iar lucrurile s-au precipitat. Rinichii, într-o formă foarte bună, fiind de la un pacient tânăr.

A doua zi a avut loc intervenția de implant, simultan, în două săli cu cele două echipe coordonate de doctorul Corneliu Moroșanu, lucrurile au decurs în regulă, pacienții sunt bine și evoluează lent, favorabil. În jumătate de an am avut 26 de transplanturi, 17 de la donatori în moarte cerebrală și 9 de la donator viu”, declară Radu Andriciuc, medic primar urolog în cadrul Clinicii de urologie și transplant renal a Spitalului Clinic „Dr. I. Parhon” Iași.

Comentarii
  • Felicitări domnului doctor Radu Andriciuc!
    Un profesionist!
    Sănătate și putere de munca s-aveti!
    La cat mai multe reușite!
    Vă mulțumim pentru dăruirea cu care vă faceți munca la spital!

Adauga un comentariu