Sanatate

Unde dor rinichii: Cum deosebești de durerile lombare – cauze și tratamente

Publicat: 19 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde dor rinichii Cum deosebești de durerile lombare  cauze și tratamente
Durerea de spate poate varia de la spondiloza lombară, lombosciatică și până la durere de șale și de rinichi

Multă lume se plânge periodic de durerile de spate, cu localizare lombară, ân partea de jos a spatelui. Cauzele acestor dureri pot fi multiple, afectați fiind rinichii și coloana lombară și multă lume se întreabă unde dor rinichii și când este vorba despre afectarea acestor organe.

Durerea de spate poate varia de la spondiloza lombară, lombosciatică și până la durere de șale și de rinichi.

Durerea de rinichi poate fi confundată cu durerea lombară și diferențierea dintre cele două tipuri de dureri se poate face ținând cont de mai multe aspecte.

Unde dor rinichii: Diferențe față de durerea lombară

Durerea de rinichi se simte în spate, imediat sub coaste și poate apărea într-o singură parte sau în ambele părți, în funcție dacă este afectat un singur rinichi sau amândoi. Durerea lombară apare în zona inferioara a spatelui, în zona mijlocului, dar poate fi resimțită de-a lungul întregii coloane vertebrale.

În cazul durerii de rinichi, aceasta este intensă și se poate agrava, având perioade de accentuare și de acalmie. Durerea lombară se percepe ca o durere musculară, sub formă de junghi, ascuțită sau ca o durere care se propagă pe picior.

Dacă durerea de coloană apare după o mișcare bruscă, după ce ai ridicat o greutate mare, în timp ce durerea de rinichi poate să apară în satre de repaus sau după o zdruncinătură puternică a corpului. Sunt factori externi, precum frigul, care pot declanșa ambele tipuri de dureri.

Durerea de rinichi nu este influențată de o anumită poziție, în timp ce durerea de coloană trece în momentul în care stai întins pe pat sau pur și simplu stai.

Durerea de coloană iradiază de obicei spre picioare, putând ajunge chiar până la degetele picioarelor, în timp ce durerea de rinichi se duce spre organele genitale.

Dacă durerea de coloană poate fi de multe ori asociată cu furnicături la picioare, în cazul durerii de rinichi, aceasta presupune necesitatea de a urina des, urina închisă la culoare sau usturime la urinat.

Cauzele durerii de rinichi

Durerea de rinichi poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, iar simptomele care însoțesc durerea ajută la găsirea problemei.

Infecția urinară poate apărea atât la nivelul rinichilor, cât și la nivelul uretrei, a ureterelor ori la nivelul vezicii urinare. Pietrele la rinichi sunt printre cele mai întâlnite cauze ale apariției durerilor de rinichi. Aceste formațiuni minerale cristaline apar la nivelul rinichilor sau tractului urinar.

Tromboza renală este o afecțiune care presupune formarea unuia sau mai multor cheaguri de sânge la nivelul venei renale. Această afecțiune apare adesea în cazul copiilor foarte mici. Boala polichistică renală este o afecțiune ereditară, care cauzează formarea chisturilor la nivelul rinichilor. Pe măsură ce apar tot mai multe chisturi, dimensiunile rinichilor se modifică, fapt ce afectează funcționarea acestora.

Cancerul renal apare atunci când celulele de la nivelul rinichilor devin maligne și scapă de sub control, formând tumori. O altă cauză a apariției durerilor de rinichi pot fi anumite medicamente care duc la insuficiență renală acută. La femeile însărcinate, durerile de rinichi pot fi provocate de schimbările hormonale ce se petrec în organismul femeii.

Cum se tratează durerile de rinichi

Tratamentul pentru durerea de rinichi diferă în funcție de cauzele durerii. Astfel, tratamentul medicamentos este indicat în cazul infecțiilor urinare. Acestea se tratează cu antibiotice, calmante și ceaiuri.

Tratamentul pentru insuficiență renală presupune folosirea unor medicamente pentru controlul nivelului de potasiu din sânge, medicamente pentru înlocuirea calciului din sânge și dializa pentru îndepărtarea toxinelor din sânge.

Durerile de rinichi pot fi ameliorate și cu remedii naturiste precum: apă cu lămâie, ceaiurile din plante precum păpădia, pătrunjelul, mătasea de porumb sau cozile de cireșe.

Adauga un comentariu