Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași se extinde în toată România. A fost stabilit un nou sediu academic

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Universitatea Cuza din Iași se extinde în toată România. A fost stabilit un nou sediu academic
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași a efectuat vineri, 15 ianuarie 2021, o vizită oficială la Consiliul Județean Vrancea, în vederea înființării unei extensiuni universitare la Focșani.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află în plină extindere. Deja, la nivel de România a fost stabilit un nou sediu academic, asta în regiunea Moldova. Instituția a efectuat o vizită oficială la Consiliul Județean Vrancea în vederea înființării unei extensiuni la Focșani. Aici se propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență. Modelul va fi cel deja existent la Bălți, Chișinău sau similar celui în curs de înființare la Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se află în plină extindere. Deja, la nivel de România, a fost stabilit un nou sediu academic, asta în regiunea Moldova. Deja, conducerea instituției a făcut o vizită oficială la Consiliul Județean (CJ) Vrancea, în vederea înființării unei extensiuni universitare la Focșani. Delegația UAIC a fost condusă de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector. În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani. Pentru extensiunea din Focșani, UAIC propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență.

Universitatea „Cuza” din Iași va deschide extensiunea de la Focșani în sediul fostei Prefecturi Putna, clădire de patrimoniu recent reabilitată

Delegația Universității „Cuza” a fost formată și din: conf. univ. dr. Florin Brînză, prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calității și Extensiunile UAIC, conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar, conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, decan al Facultății de Drept, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Adrian Grozavu, decan al Facultății de Geografie și Geologie, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decan al Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Alexandru Gafton, decan al Facultății de Litere, conf. univ. dr. Ștefan Boncu, decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.

Din partea Consiliului Județean Vrancea, au participat la întâlnire Cătălin Toma, președinte, Ionel Cel-Mare, vicepreședinte și Raluca Tatiana Dan, secretar general al județului. Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea imobilului în care va funcționa extensiunea UAIC din Focșani, anume sediul fostei Prefecturi Putna, clădire de patrimoniu recent reabilitată.

În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani

În cadrul întâlnirii s-a decis, de comun acord, înființarea unei extensiuni universitare a UAIC la Focșani, pe modelul celor deja existente la Bălți și Chișinău sau celei în curs de înființare la Botoșani. Pentru extensiunea din Focșani, UAIC propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care 4 la studii de licență: Istorie – forma de Învățământ la Distanță (ID), Limba și literatura română – o limbă și literatura străină (engleză, franceză, germană, italiană, latină, rusă, spaniolă) – forma de Învățământ cu Frecvență (IF), Planificare teritorială – formă de învățământ ID și Asistență Socială – formă de învățământ ID.

Vor fi și 6 la studii de master: Management și expertiză vitivinicolă – master interdisciplinar, cu specialiști din Iași și experți din Franța (Bordeaux), Drept și ordine publică, forma de învățământ IF, Politici și management în educație, forma de învățământ IF, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie, forma de învățământ IF, Politici publice și management instituțional, forma de învățământ IF și Riscuri naturale, SIG și teledetecție, forma de Învățamânt Frecvență Redusă (IFR). Fiecare program de studiu va demara cu câte o grupă de studenți, orarul fiind unul de tip modular.

Universitatea „Cuza”, în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova

Astfel, Universitatea „Cuza” este în plină expansiune academică pe teritoriul României și al Republicii Moldova. Deja, au demarat demersurile pentru ca UAIC să aibă extensiuni în județele Botoșani, Neamț și Vrancea, respectiv orașul Bălți – Republica Moldova.

”Într-un parteneriat cu Universitatea București, respectiv Consiliul Județean Vrancea am făcut toate demersurile pentru a avea o extensiune a noastră și aici. Concret, noul președinte al CJ de aici, Cătălin Dumitru Toma, ne-a pus la dispoziție clădirea unui fost liceu din localitatea Odobești, cu o arhitectură similară cu cea a Colegiului Național Iași”, a punctat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.

Colaborare cu instituții din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța

Aici, masterul va fi realizat într-o colaborare cu unități de învățământ de profil din Chișinău – Republica Moldova și Bordeaux – Franța.

„Mai departe, deja am făcut mare parte din demersuri pentru a avea extensiuni în județele Botoșani și Piatra-Neamț. Astfel, la Botoșani vom avea 6 specializări pe care le vom definitiva în perioada următoare, iar la Neamț, noi, Universitatea «Cuza», aveam în centrul orașului o proprietate valoroasă. Din păcate, aceasta a fost lăsată în paragină de-a lungul anilor… Păcat că a fost așa! Acum, chiar dacă e dezastru acolo, cu ajutorul primăriei din Piatra, vom demara un amplu proces de modernizare și de reabilitare a construcției. Aici vrem să deschidem și o grădință a Universității noastre”, a conchis rectorul Toader.

Având în vedere toate acestea, trebuie scos în prim-plan faptul că cea mai veche instituție de învățământ superior a României are cea mai mare expasiune din țară, asta în ultimii 10 ani.

Adauga un comentariu