Actualitate

Volodimir Zelenski anunță în ce condiții va avea loc o întâlnire cu Vladimir Putin. Este singura cale de obținere a păcii

Publicat: 04 apr. 2022
Volodimir Zelenski întâlnire Vladimir Putin
Președintele Ucraine spune că încetarea totală a focului este condiția obligatorie pentru o întâlnire cu Vladimir Putin

Președintele Volodimir Zelenski a precizat din nou că își dorește o întâlnire cu Vladimir Putin, însă a pus o condiție obligatorie pentru ca acest lucru să se întâmple. Toate discuțiile și negocierile cu Federația Rusă ar trebui să aibă loc abia după încetarea totală a focului și retragerea rușilor de pe teritoriul Ucrainei. Totodată, liderul ucrainean a acuzat din nou Rusia de genocid, după eliberarea localităților din apropierea Kievului.

Cele 40 de zile de război din Ucraina au scos la iveală orori care pur și simplu nu au nicio justificare. Dincolo de distrugerile lăsate în urmă de „armata roșie”, vorbim de mii de victime, foarte multe persoane ucise fiind din rândurile populației civile. În acest sens, preşedintele Ucrainei a cerut oprirea imediată a focului, dar şi negocieri cu liderul de la Kremlin.

Volodimir Zelenski, despre o întâlnire cu Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă.

Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a afirmat Zelenski.

Întrebat dacă ar accepta orice mai puţin decât retragerea completă a trupelor Rusiei de pe tot teritoriul Ucrainei, în contextul în care Rusia pare să fie foarte interesată de estul Ucrainei bogat în resurse, ar Zelenski a spus care este condiţia minimă cu care trebuie să înceapă înlăturarea ocupaţiei.

Ar trebui să fie o retragere de sută la sută a trupelor la frontierele care existau înainte de 24 februarie, cel puţin. Asta ne-ar face cel puţin să începem să discutăm despre chestiuni despre cum vom continua să trăim după asta. Avem un dialog cu ei. Nu putem avea o întâlnire când bombardamentele continuă. Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei”, a precizat președintele Ucrainei.

Zelenski acuză Rusia de genocid

Preşedintele ucrainean a acuzat, duminică, Rusia, că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune. Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, Zelenski a răspuns: „Da. Acesta este genocid”.

Eliminarea unei întregi naţiuni şi a oamenilor. Noi suntem cetăţenii Ucrainei. Avem peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

El a precizat că Ucraina este distrusă şi exterminată pentru că nu vrea să se supună politicilor Federaţiei Ruse. Totodată, Zelenski a anunţat duminică crearea unui mecanism special pentru anchetarea tuturor crimelor comise de forţele ruse în Ucraina şi pentru a-i trage la răspundere din punct de vedere juridic pe ocupanţii vinovaţi de crime, relatează AFP şi Reuters.

El a mai spus că liderii ruşi sunt responsabili pentru „crimele” şi „actele de tortură” de la Bucha. În această localitate din apropierea Kievului, autorităţile ucrainene au descoperit aproape 300 de persoane în gropi comune, după retragerea trupelor ruse. El a spus că sute de civili au fost ucişi la Bucha şi în alte oraşe, unii dintre ei fiind împuşcaţi în cap. Dincolo de toate acestea, Volodimir Zelenski speră la o întâlnire cât mai rapidă cu Vladimir Putin, pentru a pune capăt războiului.
Comentarii
Adauga un comentariu