Prima pagină » Local » Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe! La finalul lunii octombrie, medicii vor pune în funcțiune un nou aparat! Dr. Dan Tesloianu: „Viața bolnavilor depinde de această intervenție!”

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe! La finalul lunii octombrie, medicii vor pune în funcțiune un nou aparat! Dr. Dan Tesloianu: „Viața bolnavilor depinde de această intervenție!”

04 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că nu au avut unde să-și facă o coronarografie. Medicii au anunțat că la finalul lunii octombrie, un nou coronarograf va fi pus în funcțiune. Dr. Dan Tesloianu spune că viața pacienților depinde de această intervenție

De la finalul lunii octombrie, bolnavii cu cardiopatie ischemică vor putea beneficia de coronarografie la Clinica de Boli Cardiovasculare de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Până acum, la Iași au fost doar două coronarografe care nu făceau față numărului mare de solicitări, iar bolnavii mureau cu zile. Medicii spun că între 5 și 10 la sută dintre pacienții cu boli cardiovasculare pot muri dacă nu beneficiază de această intervenție. La o populație de 4 milioane de oameni din Regiunea Moldovei, cele două coronarografe s-au dovedit a fi insuficiente.

Dr. Dan Tesloianu: „La Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări”

De ani de zile, Iașul are doar două coronarografe amplasate la Institutul de Boli Cardiovasculare. Deși medicii spun că este o intervenție de salvare, s-au simțit de multe ori neputincioși din cauza lipsei unul alt coronarograf. Zeci de oameni au murit pentru că nu au putut beneficia de o coronarografie.

„Până acum, la Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde pacienții cu cardiopatie ischemică din regiunea Moldovei își puteau face o coronarografie. La Institut era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări. Un nou coronarograf a fost amplasat la Clinica de Boli Cardiovasculare și urmează să intre în funcțiune la finalul lunii octombrie”, spune dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au fost îngropați așteptându-și rândul la un coronarograf

Pentru a beneficia de o coronarografie, niciun pacient nu se înscrie pe lista de așteptare. Pacienții cu cardiopatie ischemică care suferă complicații și nu beneficiază de o coronarografie imediată pot muri la scurt timp. Cei care suferă de o formă mai blândă a bolii sunt tratați medicamentos, iar cei care nu suportă amânare, în cele mai multe cazuri, au nevoie de un stent la inimă. Pentru ca medicii să decidă dacă vor face această intervenție, este necesar ca pacientul să facă coronarografie. De multe ori, cele două aparate de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași erau ocupate, iar pacienții mureau aștepând.

„Nu există o listă de așteptare, pentru că putem trece pe listă pacienți care pot muri a doua zi. Este nevoie de stenturi ca de apă. După mulți ani de așteptare, suntem în sfârșit în poziția în care am adus un coronarograf la Iași”, susține dr. Dan Tesloianu.

Dr. Dan Tesloianu: „În zona Moldovei, lipsa de acoperire cu dotare medicală este majoră. Aducerea coronarografului este un pas fantastic”

În regiunea Moldovei avem două coronarografe la 4 milioane de oameni. Bolnavii cu cardiopatie ischemică, care au nevoie de un coronarograf, nu primesc nici pe departe serviciile medicale ca pacienții din occident. Așa cum spun medicii ieșeni, în Germania de exemplu, este un coronarograf la 50.000 de oameni.

„Noi considerăm că este o reușită mare la care conducerea spitalului a contribuit major. Vom încerca să ne dovedim capabili de a utiliza la maximum acest aparat. Vom asigura la Spitalul „Sf. Spiridon” și tratamentul cu stent, cu proteză endovasculară coronariană pentru tot ceea ce înseamnă boală cardiacă ischemică și, desigur, a cardiacului de miocard acut. Aducerea unui coronarograf și la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași nu face decât să îmbunătățească capacitatea de a rezolva situația cât mai rapid a pacienților cu risc vital. Sperăm într-o colaborare cât mai bună cu Institutul de Boli Cardiovasculare și, poate, într-o împărțire și o repartizare cât mai judicioasă a efortului pe care trebuie să-l facem. În zona Moldovei, lipsa de acoperire cu dotare medicală este majoră. Aducerea coronarografului este un pas fantastic”, mai spune dr. Dan Tesloianu.

Clinica de Boli Cardiovasculare, una dintre cele mai aglomerate secții de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Zeci de pacienți sunt internați în stare gravă

Clinica de Boli Cardiovasculare este una dintre cele mai aglomerate secții de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Chiar dacă în unitatea medicală se primesc doar urgențele majore, paturile sunt ocupate în permanență. Peste 40 de pacienți internați în această clinică sunt în stare gravă.

„Secția este în permanență aglomerată. Avem pacienți cu boli acute, pacienți cu boli decompensate, pacienți cu infarct miocardic, cu embolie pulmonară și multe altele. Sunt pacienți cu suferință mare. Observăm că a scăzut frica oamenilor de a nu se mai prezenta la spital din cauza pandemiei de coronavirus. Totodată, am observat că pacienții au înțeles abia acum care este diferența dintre o urgență majoră, care necesită prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, și simptomele care pot fi ameliorate acasă cu tratament specific. Pe perioada verii am avut zilnic pacienți cu boli cardiovasculare, care, din cauza temperaturilor ridicate, au suferit diverse complicații ale afecțiunilor cu care erau diagnosticați”, încheie dr. Dan Tesloianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024