Eveniment-Social

Dragostea tarzie a dascalitei din Bodesti – FOTO

Publicat: 13 apr. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ In urma cu cativa ani Silvia Sacaleanu din Bodesti a inceput sa descopere tainele inchistritatului si a fost cucerita definitiv de frumusetea practicii @ In prezent este membra a Asociatiei Mesterilor Populari si dedica o mare parte din timp pasiunii sale @ Cu ouale incondeiate obtinute in atelierul scolii  Silvia Sacaleanu si micii sai discipoli merg la expozitii si targuri din tara si strainatate

Dintre multitudinea de practici cu care Sfintele Sarbatori de Paste sunt identificate, incondeierea oualor creaza de departe cel mai mare impact vizual asupra iubitorilor de obiceiuri traditionale. Unicitatea si frumusetea acestei indeletniciri impresioneaza cu atat mai mult cu cat, putini sunt cei care au indemanarea, rabdarea si talentul necesar pentru transfomarea banalelor oua in adevarate opere de arta. Inchistritarea oualor a ramas in ultima vreme in sarcina mesterilor populari care lupta cu pasiune ca acest frumos obicei sa nu se piarda, astfel incat si generatiile viitoare sa se poata bucura de el.

Incondeierea oualor: o dragoste tarzie pentru Silvia Sacaleanu

Silvia Sacaleanu are 44 de ani si este director la Scoala Gimnaziala Bodesti, din comuna ieseana Scinteia. In urma cu cativa ani a inceput sa descopere tainele inchistritatului si a fost cucerita definitiv de frumusetea practicii. „Din copilarie imi doream sa invat a inchistri ouale. In urma cu 5 ani, preotul Marius Zabava a preluat parohia sat si am aflat atunci ca sotia sa cunoaste foarte bine tehnica incondeierii. Cu multa dragoste si pricepere, doamna preoteasa mi-a transmis-o si mie. M-am indragostit iremediabil de acesta activitate si de atunci, de la an la an, mi-am cultivat si imbunatatit cunostintele si tehnica”, a spus Silvia Sacaleanu.
In prezent este membra a Asociatiei Mesterilor Populari si dedica o mare parte din timp pasiunii sale. Este un cautator inversunat si vorbeste mereu cu batranii din satele comunei pentru a descoperi obiceiuri uitate si simboluri vechi folosite la incondeierea oualor. Vorbeste cu regret despre fapul ca au ramas foarte putini batrani care mai obisnuiesc sa-si infrumuseteze masa de Pasti cu minunatele oua incondeiate si considera ca este de datoria generatiilor tinere sa nu lase acest obicei strabun sa se piarda. Munceste cu mult drag in acest sens si in calitate de director al scolii din sat organizeaza expozitii si sezatori pentru inchistrirea oualor, la care batranele satului povestesc care sunt obiceiurile din zilele Saptamanii Mari si arata celor interesati tehnicile pe care ele le cunosc. „Incerc pe cat posibil sa reinvii traditia in sat sau cel putin sa nu o las sa se piarda. Cea mai mare satisfactie a mea este faptul ca reusesc sa transmit aceasta datina copiilor si elevilor mei foarte receptivi de altfel. Am ramas placut impresionata sa vad ca acestia sunt foarte dornici sa afle si sa perpetueze traditia. Mai mult decat atat, elevii isi antreneaza si parintii in activitatile de acest gen care se desfasoara in scoala”, a explicat Silvia Sacaleanu.

Legenda simbolului ,,calea ratacita” si tehnica incondeierii
       
Femeia din mediul rural nu avea studii in domeniul artistic, dar simtea frumusetea daruita cu atata dragoste de Creator. Privea spre cer si apoi desena simbolurile astrale (steaua, soarele si luna).  Isi facea ochii roata si alegea sa deseneze simboluri vegetale (iedera, floarea, bradutul, pomul vietii, miezul de nuca, frunza), simboluri zoomorfe (coarnele berbecului, unghia caprei, creasta cocosului) sau uneltele agricole cum sunt grebla, harletul, carligul ciobanului.

Catinca Jitarescu, din satul Bodesti, imi povestea ca in seara de Inviere oamenii mergeau la morminte cu un ou special incondeiat si anume pregatit pentru cei morti. Pe acest ou era simbolizata calea ratacita. Batranii credeau ca unele spirite ale mortilor se transforma in strigoi, vampiri sau varcolaci. De teama ca nu cumva aceste spirite malefice sa se intoarca la casele lor pamantene, femeile ingropau in seara Invierii acest ou fiind convinse ca spiritul care va incerca sa se intoarca va rataci calea spre casa”, a povestit cu drag Silvia Sacaleanu. Exista un intreg ritual in ceea ce priveste tehnica incondeierii. Primul pas este alegerea oualor care trebuie sa fie neaparat albe si spalate foarte bine. Se gauresc, se extrage continutul si se lasa la scurs ca sa se usuce. Dupa ce s-a uscat oul e gata sa-si primeasca  imbracamintea de sarbatoare. Se deseneaza simbolul dorit si se incondeiaza cu chisita folosind ceara. Dupa asta se spala pentru degresare si se introduc intr-un vas cu vopsea unde sunt lasate pentru cateva minute. Ouale sunt uscate din nou si se tin deasupra unei flacari menite sa topeasca ceara.

Rasplata este posibilitatea de a arata lumii munca ta

Cu ouale incondeiate obtinute in atelierul scolii Silvia Sacaleanu si micii sai discipoli merg la expozitii si targuri din tara si strainatate. Acesta spune ca cea mai mare rasplata este posibilitatea de a arata lumii munca sa si este motivata de ideea de a transmite cat mai multora dragostea si respectul pentru traditii. Au participat la multe expozitii organizate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din Iasi si Vaslui dar si la expozitii organizate de Centrul National pentru Conservarea si Promovarea culturii Traditionale la Bucuresti si Bran. „De fiecare data cand incondeiez oua acasa, copii mei, Bogdan si Stefana, mi se alatura. Chiar daca Stefana este adolescenta si are preocupari specifice varstei, imbratiseaza cu multa drag si obiceiurile traditionale, considerate de unii tineri drept lucruri invechite si lipsite de importanta. Am reusit sa le insuflu pasiunea si sunt mandra ca au participat la o expozitie Saint Pierre les Elbeuf din Franta „, a mai adaugat Silvia Sacaleanu.

Adauga un comentariu