Actualitate

Faliment rasunator la Iasi: oamenii isi pierd locurile de munca, dupa ce un important angajator isi inchide portile

Publicat: 25 nov. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Faliment rasunator la Iasi oamenii isi pierd locurile de munca dupa ce un important angajator isi inchide portile
1
@ Peste o suta de ieseni isi pierd locurile de munca in aceasta perioada, dupa ce un important angajator din Iasi si-a solicitat singur intrarea in procedura de insolventa @ Din cauza datoriilor uriase, de peste un milion de euro, compania care activeaza pe mai multe sectoare isi va inchide portile, cel mai probabil, la inceputul anului viitor
 
Unul dintre cei mai importanti angajatori din Iasi isi inchide portile din cauza problemelor financiare, iar circa 150 de ieseni sunt in postura de a-si pierde locurile de munca in perioada imediat urmatoare. Este vorba despre Est-Rom SA, firma ieseana care se ocupa cu vanzarea, inchirierea si repararea instalatiilor si utilajelor industriale, fiind cea mai importanta companie din acest domeniu la nivel local. Datoriile de circa 5,3 milioane de lei au bagat in insolventa compania care a inregistrat in ultimii ani o medie de 150 angajati. Patronul companiei, un discret om de afaceri iesean pe nume Bogdan Ursuleanu, este cel care a cerut intrarea propriei companii in procedura de insolventa, dupa ce partenerii de afaceri au facut presiuni din cauza datoriilor neachitate. 
 
Numarul angajatilor a inceput deja sa scada de la o luna la alta. Daca in luna august, in cadrul firmei figurau 128 de angajati pe perioada nedeterminata si alti 11 pe perioada determinata, in luna octombrie, numarul angajatilor cu contracte pe perioada nedeterminata a scazut la 118, iar cel al angajatilor pe perioada determinata la 4. Asta se intampla in conditiile in care procedura de insolventa se afla abia la primii pasi si se prefigureaza ca, in primavara anului viitor, majoritatea angajatilor Est-Rom SA isi vor pierde locurile de munca. Dosarul de insolventa al Est-Rom SA este inregistrat la Tribunalului Iasi, iar ca administrator judiciar provizoriu a fost numita compania Centrul de expertiza în insolventa SPRL. 
 
Peste o suta de firme si institutii revendica bani de la compania ieseana 
 
Infiintata inca din 1993, compania a inregistrat in ultimii ani o cifra de afaceri care s-a invartit in jurul sumei de 10 milioane lei, avand un profit de 136 mii lei pe ultimul an fiscal. Capitalul social al companiei este unul reprezentantiv pentru o firma serioasa, si anume de 1.001.000 lei, societatea avand un numar de 1.001 actiuni, valoarea fiecareia fiind de 1.000 lei. Actionar majoritar al companiei este omul de afaceri Bogdan Ursuleanu din Iasi, care detine o cota de 1.000 de actiuni in cadrul companiei, in vreme ce asociatul sau, Octavian Condrea, are o cota de o singura actiune. Comitetului creditorilor este format din: Banca Transilvania, AJFP Iasi si SC Furitech SRL, aceasta din urma fiind firma care este cel mai mare creditor chirografar in cazul procedurii de insolventa. 
„A fost întocmit tabelul preliminar 5690/1.10.2016 care cuprinde un numar de 175 creditori, masa credala având valoarea de 5.272.296,48 lei, acesta fiind publicat în 19.10.2016. Împotriva acestui tabel s-au formulat contestatii pentru a caror solutionare instanta de judecata a stabilit termen la data de 25.01.2017. La data de 7.11.2016 a fost emisa decizia de inventariere prin graficul de activitate pentru desfasurarea operatiunilor de inventariere a patrimoniului debitoarei”, este specificat in dosarul de insolventa al Est-Rom SA.
 
Nu mai putin de 165 de institutii si firme figureaza ca si creditori care trebuie sa-si recupereze datoriile de la Est Rom SA. In aceste conditii, in cursul zilelelor trecute a si fost transferata o suma de bani pe care Est-Rom SA trebuia sa o incaseze de la partenerii de afaceri, suma care a ajuns in contul unei firme creditoare.

„Se voteaza pozitiv cesionarea creantei în valoare neta de 56.353 lei pe care Est-Rom SA o detine împotriva Romportment SA catre IFN Next Capital Finance SA în scopul obtinerii finantarii în temeiul Contractului de factoring nr 105/18.06.2012 încheiat între societatea debitoare si IFN Next Capital Finance SA Administrator judiciar Centrul de Expertiza în Insoventa SPRL”, se arata mai in dosarul de insolventa al companiei iesene. Bogdan Ursuleanu, actionarul majoritar al companiei, a refuzat sa comenteze situatia in care se afla firma Est-Rom SA.

Adauga un comentariu