Local

Secretele ascunse din combinatul Fortus – FOTO, VIDEO

Publicat: 21 oct. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ In urma cu aproape patru decenii, in capatul orasului a fost ridicat unul din cele mai importante combinate de utilaje grele din estul Europei @ Ani la rand, actualul Fortus SA s-a numarat printre principalii furnizori de produse si echipamente pe piata de profil din lume @ Combinatul de Utilaj Greu era cunoscut pentru piesele pe care le producea pentru clientii din fostul URSS, Europa si din tara @Cotidianul BUNå ZIUA IASI prezinta franturi din istoria zbuciumata a fostului Combinat de Utilaj Greu, de la prima piesa produsa in cuptoare, la ultima vizita a cuplului dictatorial prin halele intreprinderii

Dupa aproape 40 de ani de existenta, societatea Fortus SA continua sa se mentina si acum pe piata producerii de utilaje grele. Fostul Combinat de Utilaj Greu a fost ridicat in 1976 tocmai in capatul orasului, in cartierul care i-a preluat numele. In anii comunismului, Fortus avea sa devina unul din cele mai importante combinate si furnizor pentru piata interna si cea externa.
Combinatul, amplasat in Iasi cu scopul de a genera locuri de munca intr-o regiune dens populata, a ramas printre putinele platforme industriale constructoare de echipamente grele din Romania care mai detine un flux tehnologic integrat, adica topeste fierul vechi, elaboreaza marci de otel, prelucreaza aceste piese, le asambleaza si le livreaza clientilor. Istoria fostului Combinat de Utilaj Greu este insa mult mai ampla.
In 1977 era pusa in functiune prima sectie, cea de mecano-sudura. Aceasta a executat componentele pentru constructia celorlalte hale industriale si a instalatiilor. Practic, ziua de nastere a CUG a fost 3 aprilie 1977, data in care s-au pus bazele sectiei de mecano-sudura.
Pe 15 aprilie 1978, s-au realizat primele doua piese din fonta. De aici a inceput si istoria CUG pe intinsul celor 130 de hectare. Pana in 1986, au fost puse in functiune, rand pe rand, sectii de turnatorii de fonta, utilaj metalurgic, prelucrari mecanice, forja grea si scularie sau cea de forja usoara.

Sigla FORTUS

Sigla marcii Fortus reprezinta abrevierea unor simboluri si a fost realizata de tehnicianul Alexandru Buzurin. Este vorba despre cele doua sectoare ale combinatului, sectorul rece – Fabrica Metalurgica  si sectorul cald – Fabrica Constructoare de Masini. Cele 6 initiale reprezinta, citite de la stanga spre dreapta Forja, Turnatorie, Utilaje, Sudate, iar de la dreapta spre stanga Scule, Unelte, Transporturi, Reparatii, Otelarie, Fonta.

Primul director

In aprilie 1978, in cadrul primei adunari generale a reprezentantilor oamenilor muncii, a fost ales director Alexandru Dumitrache. Acesta a detinut si primul carnet de munca eliberat la fostul CUG. Despre Dumitrache se spunea ca era o persoana extrem de meticuloasa. In arhivele Fortus se mai gasesc si acum agendele si carnetelele pe care primul director facea tot felul de adnotari. Fila cu fila, aceste agende contineau diverse aspecte, intalniri si probleme ce trebuiau rezolvate in cadrul Fortus. Pe masura ce aceste chestiuni erau solutionate, Alexandru Dumitrache tragea o linie peste inscrisul respectiv. Iata insa si cum considera el ca trebuiau gestionate anumite situatii: „Mai mult curaj in abordarea problemelor”, apare in dreptul unei situatii ce parea a nu-si gasi rezolvare.

Contracte externe

Fortus a fost in anii de dinaintea caderii comunismului un furnizor principal pentru piata de produse din estul Europei. CUG a participat la exportul romanesc de utilaje pentru combinatele metalurgice din fosta Uniune Sovietica sau pentru fabricile de ciment din Egipt si Pakistan. Dupa caderea cortinei de fier, lucrurile nu au mai evoluat intr-o directie fericita, astfel incat reprezentantii combinatului au fost nevoiti sa se reorienteze si spre alte state. In aceasta perioada s-a asimilat fabricatia de echipamente destinate industriei miniere a lignitului, industriei termo-energetice, industriei energetice eoliene, a compresoarelor pentru transportul gazelor naturale si a componentelor pentru instalatiile de dragare marina.

Vizitele lui Ceausescu

Combinatul de Utilaj Greu din capatul Iasului a primit de cateva ori vizita lui Nicolae Ceausescu, presedintele Republicii Socialiste Romania. Cei care au redactat primul manual despre Fortus (anul 1986) recunosc acum ca la acea vreme au fost obligati sa falsifice anumite fotografii sau sa omita cateva nume. Atunci, prim secretar al judetului Iasi era Ion Iliescu, cel care avea sa devina primul presedinte ales in mod democratic dupa Revolutie. Iliescu cazuse in dizgratia lui Ceausescu si trebuia exclus din peisaj. Ceausescu a fost de sase ori in vizita de lucru la fostul combinat. Ultima vizita pe care a facut-o pe platforma Fortus a fost in toamna anului 1989, chiar inaintea ultimului congres al PCR. „A fost o vizita nervoasa, o vizita plina de contradictii in staff-ul lui Ceausescu. Problema milionului de tone de otel, pe care ar fi urmat sa-l produca CUG Iasi, a fost stearsa si pusa pe panoul de prezentare de mai multe ori pentru ca cuplul dictatorial sa fie multumit. Acolo unde Nicolae Ceausescu avea cuvinte de multumire, intervenea Elena Ceausescu, tragandu-l de mana a atentionare, a comentariu in contradictoriu”, se arata in monografia Combinatului. 

Decaderea de dupa ’90

Caderea comunismului a dus si activitatea combinatului pe o panta descendenta. Liberalizarea circulatiei fortei de munca, introdusa dupa schimbarea sistemului economic din 1989 – 1990, a produs si la combinat o diminuare a numarului de salariati. Totusi, Fortus a reusit sa pastreze un nucleu de specialisti, iar in primii ani dupa Revolutie sa conserve 750 de locuri de munca.
Trecerea anilor si-a pus insa amprenta asupra societatii. Incercarile esuate de privatizare au ingropat si mai mult fostul CUG, intreprindere care se zbate acum sa supravietuiasca. In prezent, in cadrul combinatului, mai lucreaza cateva sute de salariati. Totusi, chiar si in aceste conditii, cu datorii uriase, combinatul din capat CUG continua sa produca piese si utilaje pentru marile concerne ale lumii. In cadrul Fortus se regasesc si astazi sectii de otelarie electrica, turnatoria de otel, turnatoria de fonta, forja, modelarie sau cea de mecano-sudura. Un mare handicap pentru societate este si faptul ca se afla de cativa ani in insolventa, luptandu-se si cu datorii de ordinul milioanelor de euro. Necazurile Fortus au inceput in 2008 cand s-a demarat procedura de insolventa, iar clientii au inceput sa se retraga din afacerile derulate cu combinatul. Acum, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, principalul creditor al Fortus, a promis ca va incerca sa repuna combinatul pe picioare.

Adauga un comentariu