Economic Local

Secretul tichetelor razuibile de concurs. Cum stii care sunt castigatoare?

Publicat: 18 feb. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretul tichetelor razuibile de concurs. Cum stii care sunt castigatoare
1
Un statistician din Toronto a descoperit secretul tichetelor razuibile de concursuri. Prin matematica pura, Mohan Srivastava a reusit sa-si dea seama care bilete sunt castigatoare si care nu. Precizare pentru amatorii de castiguri facile: descoperirile nu se aplica in Romania.
In iunie 2003, Mohan Srivastava, un statistician din Toronto, a gasit la birou, printre hartii, cateva bilete razuibile vechi de loterie. Fusesera un cadou facut in gluma de un prieten, dar nu le razuise niciodata sa vada daca erau sau nu castigatoare. „Primul nu a fost si m-am amintit de ce nu jucam niciodata aceste jocuri de noroc stupide”, spune el.
Al doilea era un tichet cu un joc de tip X si 0 (Tic-Tac-Toe). Pe partea dreapta erau opt casute pentru X si 0 completate deja cu diferite numere. Pe stanga era casuta pentru cifrele jucatorului, care trebuia razuita. Daca in urma acestui proces, numerele se potriveau cu cele din casuta din dreapta, tichetul era castigator. Strivastava a razuit casutele din stanga si a descoperit ca una dintre ele era castigatoare. „Premiul de trei dolari era cel mai mic care putea fi castigat, dar m-am bucurat foarte mult”, povesteste statisticianul pentru publicatia Wired.
Atunci s-a intrebat pentru prima oara cum functioneaza jocurile de pe tichetele razuibile. „Cu siguranta sunt produse in masa, ceea ce inseamna ca probabilitatea de castig este generata de o aplicatie software”, a spus statisticianul cu diplome de la MIT si Stanford University. Numerele de pe tichete nu sunt insa alese la intamplare, pentru ca Loteria decide cate dintre ele sunt castigatoare. Prin urmare, sansele aleatorii de castig sunt doar o fatada, o iluzie matematica, ceea ce pentru Srivastava, care chiar cu astfel de cifre si de statistici se ocupa zi de zi, a insemnat ca sistemul poate fi invins.
„La momentul respectiv, n-aveam nici cea mai mica intentie sa descifrez secretul acestor tichete”, spune el. Din pura curiozitate cu privire la algoritmul care genereaza tichetele razuibile castigatoare, a inceput sa aprofundeze problema. Loteria nord americana este un business anual de 70 de miliarde de dolari, o industrie mai mare decat cea a cinematografelor, a muzicii si a pornografiei luate la un loc. Aproximativ jumatate dintre locuitorii Americii de Nord au cumparat cel putin o data in viata un astfel de tichet, insa majoritatea biletelor la loterie sunt achizitionate de aproximativ 20% din populatie.
Tichetele razuibile au fost in trecut cea mai importanta componenta din vanzarile loteriei nord-americane, insa in ultimele doua decenii au pierdut foarte mult din interesul jucatorilor si au suferit numeroase modificari. „Ca toata lumea, am presupus de la bun inceput ca sistemele loteriei nu au slabiciuni, dar am descoperit una din intamplare”, mai spune matematicianul.
Mai precis, este vorba doar despre tichetele razuibile cu jocul X si 0. Numerele vizibile ofera informatii esentiale despre cele ascunse de pelicula de vopsea, iar logica este ridicol de simpla – ulterior Srivastava a invatat-o si pe fiica sa in varsa de opt ani sa o foloseasca. Fiecare tichet contine opt casute pentru X si 0, a cate noua patratele fiecare. Cele 72 de patratele contin numere de la 1 la 39, unele dintre ele fiind repetate. De exemplu, numarul 17 ar putea fi repetat de trei ori pe un tichet, iar 38 doar de doua ori. Numerele care apar insa doar o singura data sunt foarte putine.
Secretul lui Srivastava este ca analizeaza cifrele de pe bilet si de cate ori se repeta in cele 72 de casute. In loc sa priveasca numerele ca fiind aleatorii, le clasifica dupa frecventa, notandu-si de cate ori apare un anumit numar. „In sine, ele n-au nicio relevanta. Totul sta in repetitia lor”, explica statisticianul. Numerele care nu se repeta niciodata in partea vizibila a biletului sunt aproape intotdeauna sub pelicula de vopsea. Daca pe acelasi rand erau trei asfel de numere care nu se mai regaseau altundeva, biletul este foarte probabil unul castigator.
Cateva zile dupa ce a pus pe hartie aceasta teorie, a mers si a cumparat mai multe bilete din locuri diferite pentru a testa aceasta ipoteza. S-a dovedit a avea dreptate in aproximativ 90% din cazuri. „Mi-a trecut atunci prin cap ca o sa ma imbogatesc din aceasta slabiciune a loteriei”, povesteste el. Dupa ce a calculat in gand cati bani ar putea castiga, a realizat ca ar trebui sa faca asta zi de zi, cate opt ore, asemenea unui job. Pentru a determina daca este sau nu castigator, matematicianul trebuia sa studieze un bilet timp de 45 de secunde. Si ar fi trebuit sa mearga la puncte diferite de vanzare pentru a-si creste sansele. „Cred ca as fi castigat 600 de dolari pe zi, ceea ce nu e rau. Dar ca sa fiu sincer, castig mai mult din meseria de consultant si imi place mai mult sa fac asta decat sa analizez bilete de loterie”.
Asa ca a decis sa semnaleze problema la Ontario Lottery and Gaming Corporation, compania care tiparea tichelete de loterie, gandindu-se ca oficialii vor vrea sa stie de aceasta slabiciune si ar putea chiar sa-l angajeze drept consultant. „Oamenii ar putea crede ca am fost extrem de moral si n-am vrut sa pacalesc loteria. Nu e asa. Am facut calculele si am realizat ca nu merita timpul meu”, spune statisticianul.
Cand a facut sesizarea, Srivastava a fost indrumat catre Rob Zufelt, membru al diviziei de securitate a Loteriei, cu care n-a reusit sa ia insa legatura timp de cateva zile, desi problema ajunsese pe biroul acestuia. Imaginandu-si ca poate Zufelt il considera unul dintre nebunii care cred ca au descoperit secretul loteriei doar pentru ca unul din numerele castigatoare era ziua lui de nastere scrisa invers, a cumparat 20 de tichete X si 0 si le-a sortat in functie de probabilitatea de castig si le-a trimis reprezentantului Loteriei prin posta.
Doua ore mai tarziu a primit un telefon de la Zufelt. Srivastava a avut dreptate cu 19 dintre cele 20 de bilete. A doua zi, Loteria le-a scos de pe piata. Explicatia oficiala a Ontario Lottery and Gaming Corporation a fost aparitia unui defect de design, potrivit lui Tony Bitonti, senior manager de relatii cu publicul al institutiei. Statisticianul nu s-a lasat si a inceput sa analizeze mecanismele folosite pentru tichete razuibile in toata Canada si chiar SUA. Ontario nu era singurul loc unde exista aceasta problema. A aplicat aceeasi tactica si pentru tichetele razuibile vandute in Colorada, avand dreptate cu privire la cele castigatoare in proportie de 70%. El a reusit chiar sa determine biletele castigatoare la Super Bingo, avand o rata de succes tot de 70%.
Faptul ca aceste jocuri nu sunt cu adevarat de noroc nici nu a atras prea mult atentia consumatorilor si nici n-a determinat loteriile sa rezolve problemele. Statisticianul din Canada tocmai a incercat din nou cateva bilete si a avut aproape acelasi succes ca acum cu sapte ani.
Vezi aici cum determini daca un tichet razuibil „X si 0: este sau nu castigator
1. Analizezi cele 72 de numere de pe bilet si le cauti pe cele care nu se repeta niciodata.
2. Separat, noteaza in fiecare casuta de cate ori se repeta numarul existent in acea casuta
3. La final, daca numerele care apar o singura data pe bilet formeaza o linie, verticala, orizontala sau diagonala, atunci biletul este castigator.
4. Cumpara biletul si razuieste pelicula de vopsea pentru a verifica.

 

Tags:
Adauga un comentariu