Magazin

3 profesii care sunt la cerere în masă: Educația informală ca drum către un viitor mai sigur

Publicat: 02 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
3 profesii care sunt la cerere în masă Educația informală ca drum către un viitor mai sigur

Ca alternativă la limitările educației tradiționale, educația informală a avut parte de o expansiune în ultimele câteva decenii, fiind considerată un trend de top în educația globală.

În ceea ce privește educația adulților, care reprezintă un grup căruia i se acordă mai puțină atenție, aceasta este o piedică semnificativă, având în vedere că s-a creat o cotă mare de șomaj în rândul tinerilor.

Pentru cei care nu fac parte din procesele educaționale formale, educația informală reprezintă tocmai ceea ce le poate lumina calea către un viitor sigur și o carieră de perspectivă.

Ce este educația informală?

 Educația informală reprezintă conceptul care se concentrează pe procesele studiului pe viață, precum și pe forme de aplicare practică a cunoștințelor în afara sistemului educațional formal.

Acest concept de studiu este apreciat la nivel global și este adaptat la toată populația. Indiferent de vârstă, gen și alte diferențe, educația informală oferă tuturor șanse egale de a se educa. Astfel, se creează un climat în care se dobândesc cunoștințe moderne de bază, care vor putea fi folosite întotdeauna în lumea modernă.

Educația informală reprezintă unul dintre cele mai bune instrumente pentru reducerea ratei de șomaj în rândul tinerilor și adulților. Acest lucru este posibil tocmai datorită flexibilității sale, a modalităților inovative pentru dobândirea cunoștințelor și a abilităților, precum și a adaptării la cerințele pieței de afaceri moderne.

Alegere nelimitată a diferitelor forme de studiu

Profesiile moderne se schimbă, evoluează și se transformă în permanență și incredibil de repede, în conformitate cu cerințele pieței din secolul XXI. De aceea, conceptul de educație formală se află în fața unor mari provocări.

Sistemul educațional modern trebuie să se adapteze la cerințele lumii moderne, și anume studiul pe viață (Lifelong learning), precum și mobilitatea și flexibilitatea.

Educația informală nu presupune o ierarhie, nu are un program educațional definit cu strictețe sau acreditare, ci se bazează pe diferite formate de prezentare a materiei, precum:

Cunoștințe de calitate înaltă, necesare pentru profesiile secolului XXI

Deși studiul informal este abordat cu prejudecata că are o calitate ma slabă decât educația formală, este exact contrariul.

 Aceasta pune accent pe competențele necesare pentru joburile moderne, precum și pe afinitățile și abilitățile adaptate celui care învață, ceea ce angajatorii apreciază foarte mult.

Abilitățile dobândite prin diferite forme de studiu informal, pe lângă cunoștințele concrete legate de câmpul de interes, presupun și:

  • Abilități de comunicare
  • Muncă de echipă
  • Luarea eficientă a deciziilor
  • Abilități lingvistice și multiculturale
  • Cunoștințe informatice
  • Cunoștințe funcționale

Profesii moderne pentru o carieră de perspectivă

Vă prezentăm cele mai populare joburi în acest moment, care solicită tocmai deținerea unor abilități practice, care se pot dobândi prin intermediul formelor informale de educație.

Programator web

Foarte multe companii au trecut în prezent la e-business – își setează prezentările web, promovându-se pe internet și creând astfel premise pentru o afacere modernă de succes. Pentru calitatea acestor activități sunt responsabili programatorii web, care reprezintă unul dintre cele mai moderne joburi căutate în sectorul IT în prezent.

Marketer

Pentru cei care nu au înclinație spre inovație, creativitate și arta de convingere, jobul de marketer este alegerea ideală. Marketingul modern, respectiv publicitatea și comunicarea cu consumatorii se transferă tot mai mult pe internet și solicită o bună cunoaștere a canalelor digitale. Abilitățile pentru numeroase joburi de specialitate în cadrul acestei cariere se pot dobândi prin diferite forme de studiu informal.

Tehnician IT / System administrator

Având în vedere că trăim în era informației, aproape că întreaga economie depinde de funcționalitățile calculatorului. Jobul de tehnician IT nu presupune doar construirea și configurarea de hardware-uri, ci și reparația și mentenanța serverelor, a pachetelor de rețea, precum și instalarea și actualizarea unui software. Pentru dobândirea acestui status, este nevoie de alte niveluri de pregătire și de specialitate, iar cunoștințele acestor abilități sunt disponibile prin numeroase cursuri, seminare și programe diferite.

Potențial pentru o carieră de perspectivă

Când se pune totul în contextul pieței de afaceri a lumii moderne, educația informală oferă numeroase posibilități pentru perfecționare profesională.

Având în vedere că aceasta devine tot mai populară, din ultimele decenii până în prezent, alegerea metodelor și a formelor pentru studiu informal este disponibilă pentru nevoile tuturor.

Principalul avantaj al educației informale este că aceasta depinde în totalitate de voi.

Adauga un comentariu