Probabil ţi-a rămas şi ţie cozonac de la sărbători. Te-ai săturat să-l tot mănânci cu cană de lapte ori la cafeaua de dimineaţă? Atunci transformă-l în ceva la fel de bun. Mai jos găseşti 3 reţete cu felii de cozonac de la Paşti. Inspiră-te şi prepară şi tu ceva bun. Astfel eviţi irosirea alimentelor.
Mai întâi învăţăm cum să facem o budincă, apoi un tort, iar la final un minunat cheesecake. Gustul va fi foarte bun, indiferent pe care reţeta o vei alege. Mai mult, restul ingredientelor le ai, cu siguranţă, în casă. Spor la gătit şi poftă bună!
Se face foarte uşor şi te ajută să foloseşti absolut toate resturile de cozonac.
Unge mai întâi cu unt o tavă de copt. Fărâmiţează bucăţile de cozonac şi pune-le în tavă. Bate bine ouăle cu laptele şi încorporează scorţişoara şi zahărul vanilinat. Toarnă mixul peste cozonac. Bagă tava în cuptorul încins la 160 de grade Celsius. Budinca e gata când laptele este absorbit complet, iar preparatul e uşor rumen.
Este ideal de încercat, mai ales dacă ţi-a rămas mai mult cozonac.
Îndepărtează coaja de la cozonac (pentru tort ai nevoie doar de miez, nu şi de coajă). Pune un strat de cozonac pe un platou. Întinde crema de ciocolată. Acoperă cu alt strat de cozonac (de data aceasta, feliile de cozonac trebuie însiropate cu zeama de la compot în prealabil). Întinde crema de vanilie. Acoperă cu alt strat de felii de cozonac însiropate. Îmbracă tortul în glazură de ciocolată. La final îl poţi decora cu afine sau bucăţele de căpşuni.
Feliile de cozonac se folosesc drept bază pentru prăjitură. Umplutura o poţi face cu mascarpone.
Fărâmiţează cozonacul şi amestecă-l cu untul, esenţa de vanilie şi coaja de portocală. Pune apoi compoziţia într-o tavă cu inel detaşabil. Apasă bine pe compoziţie, pentru a nu se forma bule de aer în blat. Bate bine frişca şi amestec-o cu mascarpone. Întinde apoi compoziţia peste blat. Decorează cu căpşuni, afine şi zmeură. Dă prăjitura la rece până în momentul servirii.
Iată câteva curiozităţi despre cozonac: