Eveniment-Social

Doi importanți reprezentanți ai UAIC a dialogat despre românii din Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia, dar și despre Transilvania, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Doi importanți reprezentanți ai UAIC au venit în Studioul BZI LIVE

Luni, 6 iulie 2020, la ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE a fost programată o ediție specială! Producția a fost dedicată și de interes pentru toți românii, atât din provinciile istorice ale ţării, din teritoriile străvechi care, din păcate, nu mai aparțin acum României dar și pentru românii de pretutindeni!

Invitați sunt: Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare al Ligii Studenţilor (LS) Iaşi respectiv absolvent al facultăţilor de Istorie și Drept, ambele din cadrul celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior din România, Alexandru Ioan Cuza din Iași. Alături de acesta va fi prezent și Ioan Gabriel Chiraș, masterand Facultatea de Istorie, tot din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi. Alături de cei doi incisivi și implicați tineri vor fi abordate aspecte istorice fierbinți ce țin de: românii din Basarabia, Bucovina de Nord, Transcarpatia respectiv Transilvania!

80 ani de la cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord

În acest context, Silvian Emanuel Man a făcut o retrospectivă istorica legată de ceea ce vă scoate în prim-plan în Studioul BZI LIVE: „Anul acesta sunt 80 de ani de la cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, dar și 80 de ani de la Diktatul de la Viena prin care a fost cedat Ungariei Horthyste Ardealul de Nord.

Așadar, trebuie să ne întrebăm ce facem noi, românii, pentru combaterea propagandei rusești și a propagandei extremiste maghiare. Pe de altă parte, pe noi ca tineri istorici, cetățeni implicați nu ne este indiferență problema situației românilor din Ucraina, mai ales în contextul noii împărțiri administrative a Regiunii Cernăuți, situația locală a UDRM! E firesc să ne gândim și la Centenarul Tratatului de la Trianon, ce face Statul Român în momentul de față pentru românii din afara granițelor și ceea ce poate face cu adevărat societatea civilă, renașterea mișcării unioniste și de unitate națională”, a punctat președintele de onoare al Ligii Studenţilor (LS), Silvian Emanuel Man.

Tu ce faci pentru românii din Basarabia și Bucovina de Nord? Campanie #ligastudentilor și #SSTI

În acest sens, Liga Studenţilor (LS) Iaşi a demarat și o campanie, la finalul lunii trecute.
Iată ce implica aceasta!

La 80 de ani de la ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord, Liga Studenților (LS IAȘI) și Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) pornesc o amplă campanie de strângere de cărţi şi de fonduri pentru românii din Basarabia şi Bucovina de Nord.

Ajută-ne să:

– susținem identitatea românească a românilor basarabeni și bucovineni și să realizăm ceea ce autoritățile române nu sunt în stare de 30 de ani;

– dotăm biblioteci școlare și parohiale cu carte românească, destinată în principal elevilor;

– dotăm bisericile românești cu cărți noi de cult (evanghelii, liturghiere, cărți pentru strană etc.);

– realizăm transportul cărților în localitățile din Basarabia și Bucovina de Nord;

– susținem elevii și studenții români la studii, în vederea păstrării și afirmării identității lor românești;

– organizăm ateliere, conferințe, tabere și activități sociale în localitățile și parohiile românești din aceste regiuni;

– realizăm înfrățiri între localitățile, parohiile și școlile din cele două regiuni cu cele din România.

Donează cu cardul aici:
https://www.paypal.me/ligastudentilor

sau aici
http://ligastudentilor.net/sustine-ls-iasi/

ori în contul nostru deschis la Raiffeisen Bank, Sucursala Iaşi

RO02RZBR0000060018925736 (RON)
S.W.I.F.T.: RZBRROBU
Nume: Asociaţia Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Poți dona cărți în următoarele orașe:

Iași – Biserica Banu (str. Lăpușneanu, Iași), program: miercuri – sâmbătă, de la 10 la 13

Dacă ești preot, poți organiza o colectă sau o campanie de stângere de cărți în parohie.

Dacă ești antreprenor, ne poți ajuta cu o donație deductibilă.
Dacă ești angajat, organizează o colectă sau stânge cărți alături de colegii tăi!

Dacă poți să ne ajuți și altfel sau dorești să ne trimiți cărți (din alte localități) sau să susții campania, contactează-ne:

0745.417.487 – Andrei

0788.388.488 – Silvian

La 28 iunie a.c. s-au împlinit 80 de ani de când Basarabia și Bucovina de Nord au fost rupte din trupul României Întregite de către Uniunea Sovietică. Pe 26 iunie 1940, România a primit ultimatumul din partea URSS pentru cedarea teritoriului Basarabiei. Autorităţile României de la acea dată în frunte cu Carol II, regele României, au acceptat condiţiile impuse de URSS fără nicio obiecţie, două zile mai târziu.

În mai puțin de un an, circa 300.000 de mii de persoane au fost ucise, deportate sau arestate.

Pentru românii basarabeni și bucovineni aceşti ani au fost crunţi, deoarece li s-a pus la încercare fiinţa lor naţională, limba şi apartenţa la întregul corp al naţiunii române. Autorităţile sovietice au încercat de-a lungul timpului distrugerea elementului românesc din zonă prin ample măsuri de deznaţionalizare a etnicilor români.

Ca urmare a campaniilor de sovietizare din secolul trecut, diminuarea filonului românesc şi a perpetuării încă şi în prezent a influenţei ruseşti din partea unor oameni politici şi de afaceri loiali Federaţiei Ruse, am identificat o serie de riscuri care necesită a fi întâmpinate prin această campanie:

În câteva generaţii, românii din Basarabia şi Bucovina de Nord riscă să-şi piardă identitatea culturală românească, necunoscându-şi istoria şi tradiţiile naţionale.

În mod special copiii şi tinerii, mai ales cei din Bucovina de Nord și Bugeac, riscă să nu aibă parte de formarea intelectuală corespunzătoare și de o cunoaștere adecvată a limbii române din cauza lipsei accesului la literatură în limba română și a politicilor statului ucrainean.

Preponderenţa literaturii în limba rusă dă sentimentul unei superiorităţi a culturii şi istoriei acesteia în detrimentul celei româneşti, fiind afectată astfel fiinţa naţională şi dând un sentiment de inferioritate în faţa etnicilor ruşi care sunt minoritari raportat la populaţia totală a Basarabiei şi Bucovinei de Nord.
Este prezentă tendinţa de a asuma mai curând identitatea culturală rusească prin conectarea la canale media și consumarea de seriale și produse culturale în rusă, ceea ce îi depărtează pe etnicii români de cultura noastră națională și de civilizația occidentală.

Propaganda este exercitată şi în unele medii bisericeşti, unde se promovează ideea filetismului rus pravoslavnic, ceea ce înseamnă în concret confundarea identităţii ortodoxe cu cea rusă. În acest sens sunt susţinute o serie de practici liturgice care au rolul de a-i îndepărta de basarabeni și pe bucovineni de ortodoxia românească, precum ar fi practicarea rugăciunii în limba rusă ca fiind unica mântuitoare.

Lipsa cărţilor de cult şi de popularizare a credinţei în limba română susţine influenţa Mitropoliei Moldovei subordonată Patriarhiei Moscovei în dauna Mitropoliei Basarabiei, care ține de Patriarhia Română.

Cei peste 75 de ani de propagandă sovietică au dus la sedimentarea falsei idei că URSS ar fi „eliberat” Basarabia și Bucovina de Nord de sub „opresiunea” românească, idee căreia, din păcate, îi dau crezare foarte mulți oameni din aceste teritorii românești, susținând partide filo-ruse și anti-românești la alegeri.

Împreună putem aduce Basarabia și Bucovina de Nord acasă!

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi

Adauga un comentariu