Sanatate

7 modalități de a-ți îmbunătăți echilibrul prin mișcare

Publicat: 04 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
7 modalități de a-ți îmbunătăți echilibrul prin mișcare

Se vorbește foarte mult despre importanța echilibrului emoțional, dar mai puțin decât ar trebui despre cea a echilibrului fizic. Îmbunătățirea acestuia tinde să ne preocupe în mod activ abia după ce observăm că lipsa sa afectează ușurința cu care efectuăm activități simple, de zi cu zi, cum ar fi mersul sau urcatul scărilor. Pe lângă asta, echilibrul slab duce adesea la căderi ce pot provoca leziuni grave, în special în rândul persoanelor în vârstă.[4][2]

Cea mai simplă metodă de a-ți îmbunătăți echilibrul este prin mișcare, iar în acest articol îți vom spune cum anume poți să faci asta. 

1.Consultă un fizioterapeut 

Fizioterapeuții sunt experți în terapia mișcării. Ei te pot ajuta sa afli care sunt cauzele problemelor tale de echilibru și îți pot recomanda mai multe proceduri de fizioterapie, dar și exerciții pe care le poți realiza și singură, acasă.[4]

2.Înscrie-te la un curs de Tai Chi 

Tai Chi se bazează pe o serie de mișcări lente și posturi fizice, o stare de meditație și respirație controlată. Printre beneficiile practicării acestei forme de arte marțiale se numără îmbunătățirea echilibrului și prevenirea căderilor. Înscrie-te la un curs de Tai Chi și caută un instructor care îți poate arăta ce tip de mișcări te pot ajuta să ai un echilibru mai bun și să-ți îmbunătățești starea generală de sănătate.[6]

3.Apucă-te de yoga

Yoga, o practică veche de mii de ani ce își are rădăcinile în India, te poate ajuta nu doar să-ți menții echilibrul psihic, ci și pe cel fizic. Asta pe lângă numeroasele beneficii pe care le poate avea pentru sănătatea ta.[3] Dacă nu ai mai practicat până acum yoga, începe prin a te documenta mai mult cu privire la acest subiect și, dacă decizi că este ceva ce ți-ar plăcea să încerci, caută un curs pentru începători. 

4.Dansează 

Dansul este o metodă grozavă de a te menține în formă, uneori fără a simți că depui efort în acest sens, indiferent de vârstă, înălțime sau greutate. Printre multiplele sale beneficii se numără și acela că ajută la îmbunătățirea echilibrului.[5] Înscrie-te la un curs de dans, ieși în oraș cu prietenii sau dansează singură în intimitatea propriei locuințe. Există atât de multe stiluri de dans, încât este imposibil să nu găsești unul pe placul tău. 

5.Mergi pe jos 

Probabil ai mai auzit că mersul pe jos este benefic pentru sănătatea ta. Acest lucru este adevărat și atunci când vine vorba de îmbunătățirea echilibrului.[1] Poți introduce această activitate fizică în rutina zilnică. O plimbare de 30 de minute în parc, de exemplu, este o metodă foarte bună și plăcută de a face mișcare. Mai poți încerca să lași mașina acasă atunci când ai de făcut un drum scurt. Poți să mergi oricât de repede sau de încet dorești, în ritmul tău, fără a te suprasolicita, și poți începe cu plimbări scurte, de 5-10 minute. 

6.Evită lifturile 

Urcatul scărilor este o altă activitate aparent banală, dar care te poate ajuta să te menții în formă. Așa că, de fiecare dată când ai ocazia, evită lifturile și alege în schimb scările. O metodă bună de a-ți îmbunătăți echilibrul este aceea de a încerca să urci scările fără a te ține de balustradă.[1]

7.Include exerciții simple în rutina zilnică 

Mersul pe jos și urcatul scărilor nu sunt singurele activități ce pot fi încorporate în rutina zilnică pentru a-ți îmbunătăți echilibrul. Câteva exerciții simple, ce pot fi efectuate cu ușurință în timp ce faci și altceva, te pot ajuta să-ți atingi scopul. De exemplu, atunci când vorbești la telefon sau te uiți la un film, ridică-te și încearcă să stai într-un picior sau pe vârful degetelor. Mai poți încerca să te așezi sau să te ridici fără a-ți folosi mâinile.[2]

De la fizioterapie până la Tai Chi, yoga, dans sau activități simple precum mersul pe jos ori urcatul scărilor, modalitățile de a-ți îmbunătăți echilibrul sunt numeroase. Trebuie doar să le alegi pe cele potrivite pentru tine. 

Bibliografie: 

  1. “Better Balance: Activities to Keep You on an Even Keel – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, Oct. 2017, www.health.harvard.edu/staying-healthy/better-balance-activities-to-keep-you-on-an-even-keel. Accessed 19 Apr. 2022.
  2. “Exercises to Help Prevent Falls: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000493.htm. Accessed 19 Apr. 2022.
  3. Ezrin, Sarah. “16 Benefits of Yoga That Are Supported by Science.” Healthline, Healthline Media, 14 Dec. 2021, www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-yoga. Accessed 19 Apr. 2022.
  4. “Guide | Physical Therapy Guide to Balance Problems.” Choosept.com, 26 Aug. 2021, www.choosept.com/guide/physical-therapy-guide-balance-problems. Accessed 19 Apr. 2022.
  5. Stawicki, Przemysław, et al. “Does Regular Dancing Improve Static Balance?” International Journal of Environmental Research and Public Health, vol. 18, no. 10, 11 May 2021, p. 5056, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8151722/, 10.3390/ijerph18105056. Accessed 19 Apr. 2022.
  6. “Tai Chi: What You Need to Know.” NCCIH, NCCIH, 2019, www.nccih.nih.gov/health/tai-chi-what-you-need-to-know. Accessed 19 Apr. 2022.

Sursa foto: Pexels https://images.pexels.com/photos/4056403/pexels-photo-4056403.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1 

Adauga un comentariu