Local

A 29-a zi de proteste a angajaţilor ONRI. Liderul Marius Aftaragaci: „De când este manager Beatrice Rancea nu mai există colaborare între Opera Naţională Romană şi Teatrul Naţional din Iaşi” – FOTO

Publicat: 03 dec. 2020
pancartă cu mesajul „Demisia Doamnă Rancea” ținută de un protestatar din Piața Unirii
Proteste în Piața Unirii din Iași

Joi, 3 decembrie 2020, de la ora 12.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale din Iaşi protestează pentru a 29 zi. Aceştia fac apeluri pentru că nu se mai poate, solicita demisia managerului instituţiei de cultură, Beatrice Rancea, pentru multitudinea de abuzuri făcute.

Liderul sindicatului angajaţilor ONRI, Marius Aftaragaci, solicita demiterea managerului Rancea pentru o serie de zeci de abuzuri făcute angajaţilor. De asemenea, acesta susține că în loc să se rezolve problemele întâmpinate în incința instituției de cultură ieșeană, managerul a intrat în politică.

Aftaragaci a ținut să adauge faptul că Ziua Națională a României trebuia să fie marcată prin evenimente și spectacole la ONRI, să ne bucurăm că suntem români și că avem tradiții, însă prin restricțiile sanitare impusede Guvern, încet încet se ignoră naționalitatea, educația, cultura și tradițiile.

„3 decembrie 2020, protestăm din data de 4 octombrie şi e a 29 zi de protest. Suntem în Piaţa Unirii, simbolul Moldovei şi României. Nu vom reuşi nimic în ţara asta fără unitate, diversitate, libertatea cuvântului, exprimării, libertatea de a protesta. Mi-ar plăcea chiar dacă guvernanţii nu pun preţ după cum am văzut. Am avut o sărbătoare tristă a Zilei Naţionale. Este o ruşine, dar din păcate este realitatea. Ne-a condus pe cine n-am votat. Politicul decide soarta ONRI pentru că de 9 ani de zile s-au permis abuzuri.

Doamna în loc să managerieze instituţia şi-a făcut conexiuni politice prin diverse modalităţi. Spun că nu am avut o sărbătoare naţională cum a trebuit. De noi tine de acum înainte să nu se mai repete. Trebuie să punem în valoare artiştii, oamenii de ştiinţă şi România. Nimeni nu a avut o politică naţională. Este trist. La nivelul ONRI ar fi trebuit să fi avut evenimente care să marcheze măcar această zi. Nu am avut nimic. Pe scuză sanitară se ignora tradiţia, naţionalitatea. Uşor uşor se vrea a se uita că suntem romani, că avem educaţie şi cultură.

Prin educaţia pe care nu o avem acum unde credeţi că vom ajunge? Ieri au fost 2 abuzuri. Să încercăm noi să facem ce n-au făcut în 30 de ani politicienii. Nu mai avem economie, industrie, păduri, resurse pe care să le exploatăm pentru noi, produse româneşti, importăm totul. Asta este politica naţională? Nu mai avem cultură, susţinem oameni ca managerul Rancea în funcţie. La toţi miniştrii s-au făcut solicitări, dar dumneaei este încă în funcţie şi a intrat şi în politică”, a declarat Marius Aftaragaci.

O nouă clădire la Opera Națională Română din Iași

Liderul sindicatului ARTIS Moldova, Marius Aftaragaci, a mai declarat joi la amiază faptul că managerul Rancea și-a creat singură o serie de probleme prin managementul dezastruos pe care-l are la instituție. Însă, managerul în loc să rezolve probleme după cum ar fi fost normal, aceasta a intrat în politică, fiind susținută în funcție de Partidul Național Liberal.

Un alt abuz comis de managerul în funcție este cel al neprelungirii contractului de muncă a lui Tibi Pârău, cel care se ocupa de partea digitală a operei.

Marius spre finalul declarației sale a susținut că se are în vedere construirea unei noi clădiri pentru Opera Națională din Iași. Sarcastic vorbind, acesta a precizat că și acolo tot doamna Rancea va conduce instituția de cultură.

„Ai foarte multe probleme pe care ţi le-ai creat singur printr-un management dezastruos intri în politică? Nu mai trebuie să iasă în faţă doar cine vor politicienii. Cine e cu doamnă are roluri, contracte, privilegii, beneficii, evenimente, cumul de funcţii. Cine nu e, nu are nimic.

Băiatul de la grafica, Tibi Pârău, se ocupă de partea digitală a ONRI, dacă nici acum când activitatea s-a mutat mare parte online, care de 5 ani de zile este la operă, nu este nevoie de el, păi când este nevoie? Cum se justifică neprelungirea contractului? Nu a fost importanta până acum activitatea sa? Oamenii sunt folosiţi, dacă nu era bun i-ar fi încheiat contractul după primele luni. Colaboratorii au fost schimbaţi ca pe şosete, pe ce interese? Nu se poate să tratezi aşa omul. Înainte să fii artist, eşti om. Nu se poate să tratezi oamenii precum câinii. Balerinii ieşeni nu au continuitate. Nu s-au scos posturi la concurs.

Acest manager nu are nevoie de sfaturi. Se pricepe la toate. Toate s-au rezolvat după bunul plac al acestui manager. La nivel naţional avem parte de acelaşi tratament. Politicienii trebuie să ne asculte şi pe noi, ca noi vă plătim şi noi v-am pus acolo. Nu se poate să pozezi frumos înainte alegeri, când este dezastruos în realitate. Se va face o nouă clădire a Operei Naţionale din Iaşi. Acolo va fi tot doamna Rancea manager? Sunt sarcastic, dar nu se mai poate. Filarmonica are nevoie de clădire. Pentru ONRI prioritatea este managementul dezastruos. De când a venit această doamnă nu mai există colaborare între ONRI şi TNI. Politică a inundat ţara asta. Politica ar trebui să aibă locul ei, nu să sugrume tot ce mergea bine odinioară”, a declarat Marius Aftaragaci, liderul sindicatului angajaților ONRI.

Comentarii
  • SUNTETI O RUSINE PENTRU CULTURA IESEANA !!!!! Dom’le, esti nebun cu capul, parca esti Necuratul !!! Marius, esti distrus, baaaaa!!! Ia-ti balerina aia de 80 de kg, ca daca ai fi corect, nu i-ai tine partea lui dna Iulia! I-ai spune sa nu se ascunda in spatele Sindicatului Artis si sa slabeasca, ca nu e profesionist sa arate in halul ala ptr o balerina!!!!!

  • Ce mergea bine odinioara, mai odiosule??? Ti-e dor de Buturel? Ia-l acasa! Te cred, iti inteleg telul, pentru ca ai avut o viata nevoiasa, vai de steaua ta….dar asta e alta poveste. NIMENI nu plange dupa Calistru, Herdeanu si Buturel, sau dupa Lidia. Mortii cu mortii, vii cu vii….las-o-n pireu cum se zice. Pretenas….tu stii ff bine ca esti un instrumentist sub mediocru….singura ta sansa e sa dai cu gura, caci cu cornuletul….slab tare. Esti CEL MAI SLAB DIN PARTIDA,si fac pariu ca esti praf la teorie. Am inteles, ti-ai luat dreptul sa faci PNL de cacat, las-o asa….

  • Sa fim obiectivi. Madam Rândea realizează concerte/spectacole extrem de slabe cu un buget foarte mare. Daca ar fi fost un bun manager, ar fi trebuit să fie exact invers. Doar un idiot nu poate face performanță pe sume așa de mari, uiar ea este o idioata cu aere de parvenita. Asta este clar. Pentru tov. Rândea Iașul este o sursa de venituri necuvenite și cu siguranță își împarte cele nemeritate cu mafia subterană, altfel era demult mătrășită din funcție. Va zbateți degeaba. Întunecimea sa et. Co. Mai au de furat. Și cum nivelul ministrului culturii nu trece de cel al Otv-ului, doar o pubela și un Tolea – celebrul episod când Tolea l-a băgat în pubela pe Dan Diaconescu-‘ îl mai pot convinge s-o demită. cat despre cei doi care au comentat mai sus, sunteți doar scursurile unei întunecate și la minte și la suflet.

  • Ce se petrece acolo se intimpla în mai toate institutiile de cultură cu al n-spelea ministru care e pe de laturi și vede doar politicul…. Ar fi cazul sa facă curățenie și toți dinozaurii de manageri de cultura trimiși acasă, ca ce fac ei e doar golaneala, gainarii, trafic de influenta, șpagă mascata, instituțiile de control nu vad? Le trebuie sesizare scrisa?

  • da,ai dreptate,ca aftaragaci este slab,dar dupa cum scrii tu esti si mai slab,probabil esti Iatzic sau coada de topor apreotesei,,iar despre ce personalitati vorbesti tu acolo,ma refer la Maestru Calistri si concertmaistru Herdeanu,sa avem pardon,atunci se facea muzica,2-3 spectacole pe saptamana,garnituri cu solisti adevarati,nu matze de soprane si tenori fara sange in instalatie,nu mai mai zic de restul.daca esti asa de tare n clanta hai sa ne vedem sa ti explic.

Adauga un comentariu