Titlurile zilei

A plecat în Italia crezând că va trăi pe picior mare, dar s-a întors la Iași și jură că niciodată nu-i mai trebuie străinătate. Acum lucrează pe o plantație de căpșuni din județ și este mai fericit ca oricând

Publicat: 05 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A plecat în Italia crezând că va trăi pe picior mare dar s-a întors la Iași și jură că niciodată nu-i mai trebuie străinătate. Acum lucrează pe o plantație de căpșuni din județ și este mai fericit ca oricând
Constantin Călinescu este unul dintre ieșenii care au muncit în Italia, dar de câțiva ani s-a întors în țară, în satul natal. Ieșeanul susține că nu ar mai pleca niciodată în străinătate, pentru că nu vrea să mai fie departe de familie. De aproximativ 2 ani muncește în ferma unui producător de fructe de pădure

Constantin Călinescu, unul dintre ieșenii care au muncit în Italia, a decis în urmă cu 2 ani să revină în satul natal, Poiana Deleni. Își câștiga existența din tăiatul lemnelor în pădurile izolate din Italia. Pentru că nu era alături de familie, fiind plecat de 2 ani, a luat decizia de a se întoarce la soție și cei 3 copii și spune că nu vrea să mai plece să muncească în străinătate

Constantin Călinescu, originar din satul Poiana Deleni, comuna Deleni, a muncit timp de 2 ani în Italia și tot de 2 ani s-a reîntors în țară. Bărbatul în vârstă de 48 de ani și-a câștigat existența din tăiatul lemnelor în pădurile izolate din nordul peninsulei. Chiar dacă avea un loc de muncă stabil, ieșeanul nu a mai vrut să muncească în străinătate pentru că era departe de familie. S-a întors la soție și cei 3 copii în comuna unde nu se găsesc multe locuri de muncă, dar spera că el va avea noroc. Ieșeanul povestește că cea mai grea parte pentru românii plecați să lucreze în Europa este faptul că nu au aproape familia. Pentru cei care se mută definitiv acolo este mai ușor.

„E greu acolo, fără familie, fără copii. Eu nu am strâns bani cât timp am lucrat acolo. Nu cred că poate toată lumea să strângă bani acolo. Câștigam 1.000 de euro pe lună, cumpăram mâncarea, plăteam cazarea, și ce mai rămâneau îi trimiteam acasă, la cei 3 copii și la soție. Toată lumea spune că viața e mai bună în străinătate. În realitate nu e așa. Asta e părerea mea. Ce am tras acolo, numai eu știu. Singur, fără familie, asta a fost cel mai greu. De muncă nu fug, chiar dacă ce făceam eu era greu. Dar nu mă mai duc, pentru că sunt departe de familie. Asta contează cel mai mult. Indiferent ce meserie ai, dacă familia e departe, nu ești bine, nu te simți bine”, povestește Constantin Călinescu.

Constantin Călinescu este unul dintre ieșenii care au muncit în Italia, dar s-a reîntors în țară de câțiva ani

Ieșeanul muncea alături de câteva sute de români, în condiții grele de muncă, însă nu se plângea nimeni de acest lucru, ci de faptul că familia e departe și pot doar să se vadă și să vorbească la telefon. Constantin povestește că a cunoscut familii de români care s-au stabilit în Italia, însă el nu a putut face asta și s-a reîntors la familie.

„Munceam de la 7 la 5, cu o pauză de o oră. Un cumnat de-al meu lucra acolo de ceva timp și mi-a zis să vin și eu. Așa am ajuns și eu acolo. Munceam la pădure, la tăiat lemnele. Eram în nordul Italiei, unde lucram numai cu români. Eu eram într-o echipă de 10 oameni, dincolo mai era o echipă de 10 oameni. Veneau mulți români să muncească și care au mai rămas acolo mulți ani, muncesc tot acolo. Unii s-au întors în țară din cauză că erau departe de familie, ca mine, sau alții s-au mutat cu toată familia acolo. Acum, cel mai bine pentru mine și familia mea e să stăm cu toții aici”, povestește Constantin Călinescu.

Constantin Călinescu: „Nu am reușit să strâng bani acolo, dar aici am pus ceva deoparte”

Știa că dacă va reveni în țară va fi greu să își găsească un nou loc de muncă, mai ales că face parte dintr-o categorie care nu este ușor de absorbit pe piața muncii, potrivit statisticilor, însă când a auzit că un producător de fructe de pădure din comună caută angajați, nu a stat pe gânduri și s-a angajat acolo.

„Lucrez de 2 ani aici. Când m-am întors în țară, am aflat că aici era nevoie de oameni, am venit la cules și de atunci am rămas aici. Înainte să fiu plecat, tot la munca pământului eram. Aici lucrez de luni până vineri, doar când e sezonul culesului, ca acum, lucrez duminica. Am vrut de multe ori să mă întorc acasă, din Italia, dar aveam nevoie de bani și de asta am amânat să vin în țară. Nu am reușit să strâng bani acolo, dar aici am pus ceva deoparte. Soția mea lucrează tot aici, pentru că în comuna noastră nu sunt locuri de muncă și fiecare face ce poate ca să trăiască. Agricultura e baza, nu se poate altfel”, spune Constantin Călinescu, ieșeanul care lucrează în ferma lui Alin Aignătoaiei, producător de fructe de pădure.

Căpșunile producătorilor din Iași sunt deja pe piață, iar producția estimată este una mai mare ca în 2020

Producătorul susține că lucrează în fermă alături de 3 persoane care au muncit în străinătate și s-au întors în satul natal, Poiana Deleni. Aceștia l-au ajutat mai ales în campania de recoltare, însă de aproximativ un an au rămas să lucreze chiar și în afara sezonului.

„Noi avem mai ales nevoie de oameni care să ne ajute la culesul fructelor. Am observat că cei care sunt la mine în fermă și cu care discut des, care au muncit în străinătate, nu mai vor să plece. Lucrez și cu o persoană care a revenit din Cipru și nu se mai întoarce acolo. Noi acum suntem în perioada de recoltare a căpșunilor și e nevoie mai ales acum de ajutor din partea lor, dar nu mă plâng de acest lucru pentru că m-au ajutat în ultimii ani. Am auzit la alți producători că e o problemă cu zilierii, însă la mine nu se pune problema de acest lucru”, susține Alin Aignătoaiei.

Pandemia de COVID-19 a readus zilierii în fermele pomicole din Iași, aceștia muncind în anul 2020 în mai multe ferme din județ.

Adauga un comentariu