Actualitate

Aeronava ce transporta dozele de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna nu a putut ateriza la Craiova

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aeronava ce transporta dozele de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna nu a putut ateriza la Craiova
Ceața a creat din nou probleme pe aeroporturile din România

Avionul în care se aflau peste 4.000 de doze de vaccin anti-Covid-19 produse de compania Moderna nu poate ateriza la Craiova. Pilotul aeronavei a decis că nu poate ateriza în condiții de siguranță din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, fiind ceață.

Autoritățile dau, însă, asigurări că dozele vor ajunge la timp, fără niciun minut de întârziere. Din cauza vizibilității reduse, zborul a fost amânat. Era o vizbilitate de sub 200 de metri. Avionul și-a reconfigurat traseul către Timișoara, unde a aterizat.

26.210 doze de vaccin de la Moderna, distribuite în România

Astăzi, 3 februarie 2021, vor fi distribuite circa 26.210 de doze de vaccin de la Moderna, către centrele regionale din țară. Transportul dozelor de vaccin este asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 – 8 grade Celsius.

Prima aterizare trebuia să aibă loc pe aeroportul din Craiova, după care Timișoara și Cluj.

Din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite la:

Centrul Regional de Distribuție Brașov – 4.810 doze;

Centrul Regional de Distribuție Cluj – 5.290 de doze;

Centrul Regional de Distribuție Constanța – 4.360 doze;

Centrul Regional de Distribuție Craiova – 4.220 dde doze;

Centrul Regional de Distribuție Iași – 5.210 doze;

Centrul Regional de Distribuție Timișoara – 2.320 doze.

Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze.

Transportul este asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale.

Vaccinul Moderna se administrează la interval de 28 de zile

Reamintim faptul că recomandarea pentru vaccinul împotriva noului coronavirus de la Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în Uniunea Eeuropeană sunt extrem de asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași.

„Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului”, potrivit specialiștilor în domeniu.

Zborurile de la Suceava au fost redirecţionate spre Iaşi, din cauza ceţii

Mai multe zboruri care au fost operate de compania aeriană Wizz Air nu au putut ateriza ieri, 2 februarie 2021, pe aeroportul Internaţional Ştefan cel Mare din Suceava. Reprezentanţii aerogării sucevene au transmis marți faptul că trei curse programate să aterizeze la Suceava au fost redirecţionate spre Iaşi.

Hotărârea a fost luată în contextul în care ceața densă a acaparat mare parte din judeţul Suceava şi nu s-a putut ateriza în condiţii de siguranţă. Cele trei curse operate de Wizz Air care vor ateriza la Iaşi sunt Viena, Lutton (Londra) şi Roma.

„Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben pentru ceaţă, pentru judeţele: Iaşi, Suceava, Galaţi, Vaslui, Buzău, Ialomiţa, Ilfov şi Argeş din cauza ceţii dense. Se anunţă fenomene meteorologice asociate: ceață cu vizibilitate redusă de până la 200 de metri şi polei pe spaţii relativ extinse”, se arată în avertizarea meteorologică.

Adauga un comentariu