Diete si regimuri

Alimente ultra-procesate: 4 ingrediente de care trebuie să te feresti

Publicat: 23 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimente ultra-procesate 4 ingrediente de care trebuie să te feresti
Ultra-procesarea industrială distruge alimentele naturale originale.

Efectele aditivilor asupra sănătății sunt adesea controversate. Cu toate acestea, acestea sunt consumate în mod regulat deoarece fac parte din alimentele ultra-procesate. Fabricarea alimentele ultra-procesate implică mai multe etape și tehnici de prelucrare, scopul fiind crearea de alimente și băuturi care să fie ieftine și ușor de utilizat, atractive sau chiar gata de consumat imediat dupa încălzire. Printre acestea, chipsuri, prăjituri, dulciuri, băuturi răcoritoare etc. Iata ingredientele din alimentele ultra-procesate pe care ar trebui sa le eviti!

Ultra-procesarea industrială distruge alimentele naturale originale. Prin urmare, organismul nu beneficiază de nutrienți esențiali pentru sănătate, cum ar fi fibrele, vitaminele sau antioxidanții. Rețineți că, cu cât un aliment este mai modificat în fabrică, cu atât conține mai mulți aditivi. Aceștia sunt compuși care servesc pentru a face ca un aliment să arate real ca gustul, culoarea și textura unui aliment natural. Aditivii sunt controversați: unii sunt suspectați promovarea bolilor autoimune, alergii, boli inflamatorii intestinale și chiar au efecte cancerigene. Iată câteva ingrediente de care să fii precaut!

Ingredient din alimentele ultra-procesate de evitat: sirop de glucoză-fructoză

Siropul de glucoză-fructoză, acest zahăr omniprezent din alimentele ultraprelucrate, ar fi periculos pentru sănătatea noastră. Acest este un zahăr extrem de violent pentru pancreas, fiind prezent în multe alimente destinate copiilor. Duce la supraponderalitate sau chiar la diabet. Toate băuturile și aproape toate alimentele cu zahăr il conțin.

Grăsimi vegetale hidrogenate

Pentru a facilita utilizarea lor în industria alimentară, majoritatea uleiurilor vegetale sunt făcute „solide” prin adăugarea de hidrogen. Cu toate acestea, hidrogenarea denaturează acizii grași nesaturați transformându-i în acizi grași trans. Consumul lor este asociat cu riscul bolilor cardiovasculare, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) dorește să elimine acest ingredient din dieta noastră. Se găsesc în fursecuri dulci și sărate, prăjituri, cereale, dar și diferite semipreparate.

Nitriți

Aditivii pe bază de nitriți sunt folosiți ca si conservanți în carnea procesată. Previn dezvoltarea microorganismelor periculoase precum listeria, salmonella etc. Sunt clasificate „probabil cancerigene” de Agenția Internațională pentru Cercetare împotriva Cancerului (IARC).

Ingrediente din alimentele ultra-procesate de evitat: îndulcitori intensi

Aspartam, extracte de stevie, sucraloză. Îndulcitorii intensi sunt aditivi alimentari care sunt folosiți pentru a da o aromă dulce alimentelor. Acestea sunt utilizate ca alternativă la zaharurile care conțin calorii. Dacă nimic nu este dovedit științific, îndulcitorii încă provoacă controverse asupra efectelor lor asupra sănătății.

Cu toate acestea, mărcile mari îl introduc în cantități mari în alimentele ultraprelucrate, în special în amestecurile de fructe care aromatizează deserturile lactate.

Pentru a face o alegere bună la supermarket, alegeți produse cu cea mai scurtă listă de ingrediente posibile.

Adauga un comentariu