Actualitate

Analistul politic H.D.Hartmann, despre tensiunile dintre China și Taiwan: „Vizita lui Pelosi a redus cu 20-25 de ani momentul în care China va alipi Taiwan” – VIDEO

Publicat: 12 aug. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Analistul politic H.D.Hartmann despre tensiunile dintre China și Taiwan Vizita lui Pelosi a redus cu 20-25 de ani momentul în care China va alipi Taiwan - VIDEO
H. D. Hartmann la BZI LIVE

O nouă ediție BZI LIVE, un nou subiect dezbătut de analistul politic H.D.Hartmann. Jurnalistul a discutat astăzi, 12 august 2022, despre tensiunile dintre China și Taiwan, mai ales după vizita lui Nancy Pelosi, reprezentantul Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii. De asemenea, H.D.Hartmann a discutat despre situația în care între cele două ar avea loc un război.

„Războiul dintre China şi Taiwan va fi un război localizat clar, în etape, deşi nu cred că se va ajunge tocmai acolo. Taiwan nu va rezista unei invazii. Vor muri oameni. Insula se va întoarce în China, dar ideea fundamentală este că această structură politică nu va mai fi aceeaşi peste 10 ani. Evoluţia economică îi obligă să se schimbe”, a transmis jurnalistul H.D.Hartmann.

Cum comentează jurnalistul H.D.Hartmann tensiunile dintre China și Taiwan

Profilerul H.D.Hartmann a discutat în ediția BZI LIVE programată vineri, 12 august 2022, despre situația tensionată dintre China și Taiwan creată de Statele Unite ale Americii. De asemenea, analistul politic a menționat că Guvernul de la Beijing este singurul reprezentant legitim al Chinei.

„Declaraţiile de la Cairo şi de Potsdam se ocupă de Japonia. Acolo s-a scris şi retrocedarea coloniilor japoneze. Una din colonii este teritoriul chinez Taiwan. Atunci avea două războaie în interiorul Chinei: cu Japonia şi Mao. Taiwanul se întoarce la China, după înfrângerea Japoniei. Lucrurile nu se întâmplă şi astfel SUA are şansa să rupă o bucată prin care SUA nu spune că Taiwan nu este chineză, dar nici nu îi permite Beijingului să-şi asume în totalitate teritoriul. Ambiguitatea a mers o vreme, iar China a menţionat că Taiwan este expulzat, iar Beijingul este recunoscut prin rezoluţie ca singur reprezentant unic şi legitim al poporului chinez. La acel moment, China era extrem de slabă economic, militar. Mao făcuse greşeli strategice enorme, începuse revoluţia culturală. SUA a recunoscut oficial până la urmă că Guvernul de la Beijing este singurul reprezentant al poporului chinez şi Taiwan este parte integrantă. Strâmtoarea Taiwan se chema Formosa şi până în 1978 treceau doar 48 milioane de dolari schimburi economice, astăzi trec 360 miliarde de dolari anual maritim schimburi comerciale la nivel mondial. Ce s-a întâmplat între timp? Dezvoltarea Chinei, saltul înalt al Chinei. A ajuns a doua putere economică a lumii. La acel moment problema Taiwanului a fost depăşită de evoluţia economică. Taiwan este una dintre pietrele preţioase. Dacă americanii pierd Taiwanul, Coreea de Sud are o problemă de presiune. China prin Coreea de Nord poate influenţa Coreea de Sud, iar Americii i se prăbuşeşte lanţul”, a transmis analistul politic H.D. Hartmann, în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Analistul politic susține că problemele au fost create tocmai pentru a testa „liniile roșii” ale Chinei. Însă, vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a destabilizat și a împins dinspre China înspre SUA această tensiune. În acest context, China a derulat exerciții militare și acestea vor continua până pe data de 8 septembrie 2022.

„Biden a văzut o oportunitate să testeze liniile roşii ale Chinei şi a trimis-o pe Pelosi. Femeia a aterizat noaptea că hoţii, iar China a trimis avertismente, dar a lăsat-o. Ea s-a dus, dar singura vizită importantă a fost la Taiwan, unde se fac semi-conductorii. SUA cer Taiwanului să-şi mute producţia de semi-conductori în SUA, folosindu-se de faptul că Republica Chineză doreşte reunificarea cu teritoriul său. Drama este că Taiwanul este apărat de zidul de silicon şi obligă SUA să pună mii de soldaţi. Pelosi la clara decizie a elitei SUA vrea să vadă cât poate împinge acest zid. China o lasă să aterizeze, se duce la şeful corporaţiei şi îi spune să mute producţia, iar preşedintele ar putea semna. Problema este că Republica Chineză nu a mai putut şi a început cu mişcările militare. Patru zile a fost groaznic în jurul insulei. Ieri, China a anunţat că va avea exerciţii militare până pe 8 septembrie. SUA asta a făcut, au testat linia roşie şi aceasta a fost împinsă dinspre China înspre SUA. Interesul a fost unul strategic, dar acolo nu sunt Băile Tuşnad”, a conchis jurnalistul.

Pe lângă tensiunile dintre China și Taiwan, H.D.Hartmann a discutat și despre situația din Ucraina, acolo unde în momentul de față centrala nucleară de la Zaporojie se află în prim-plan.

Comentarii
Adauga un comentariu