Economic Local

Antreprenorii din HoReCa, nemulțumiți de schimbările fiscale. „Trebuie să ne descurcăm singuri, fără niciun ajutor din partea statului”

Publicat: 28 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Antreprenorii din HoReCa nemulțumiți de schimbările fiscale. Trebuie să ne descurcăm singuri fără niciun ajutor din partea statului
HoReCa este unul din domeniile afectate de schimbările fiscale din ultima perioadă

Antreprenorii din HoReCa spun că s-au săturat să fie primii luați în vizor de autorități când vine vorba de colectarea unor taxe și impozite. Aceștia susțin că după pandemia de COVID-19, când au pierdut mulți bani, au venit perioade și mai grele, când au fost taxați și mai mult, iar anul 2024 se anunță și mai dificil

Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai afectate de toate modificările fiscale din ultima perioadă. Antreprenorii din Iași spun că s-au săturat să fie luați primii în vizor când vine vorba de colectarea unor taxe și impozite.

„Noi trebuie să ne dăm de 3 ori peste cap și să producem cât mai mult ca să ia statul cât mai mult de la noi. Suntem pe lista neagră de la București, că altfel nu-mi explic de ce mereu suntem primii vizați când decid să mai adauge niște taxe și impozite. Abia ne-am revenit din pandemie, că ne-am trezit cu și mai multe cheltuieli. Mi s-au dublat cheltuielile în ultimul an și nu e pentru că am mai mulți angajați”, susține un antreprenor din Iași, din domeniul HoReCa.

Aceștia cer taxe mai mici pentru drepturile de autor.

Antreprenorii din HoReCa, nemulțumiți de schimbările fiscale

Antreprenorii din Iași povestesc faptul că ultimul an a fost unul provocator pentru mediul de afaceri.

„Nu este foarte greu, dar nici ușor, să fii antreprenor. Noi suntem de un an pe piață și nu putem să ne comparăm cu alți antreprenori care poate au afaceri de mulți ani, însă noi ținem pasul și le vom depăși. Cu cash-ul nu putem spune că avem probleme pentru că noi nu lucrăm cu sume foarte mari.

Înțeleg firmele mari, unde este un flux mare de cash, dar la noi nu este cazul. Pe noi nu ne deranjează cash-ul, ci alte aspecte, cum e schimbarea cifrei de impozitare de la 1 la 3 la sută. Vrem să primim subvențiile pentru angajații noștri care au peste 45 de ani și au fost luați din șomaj și m-aș bucura să mă ajute statul. Am un an de când aștept această subvenție de la stat și nici nu cred că o vom primi pentru că nu s-a realizat o rectificare bugetară. Nu vreau să intru în multe detalii, dar ideea este că noi trebuie să ne descurcăm singuri, fără niciun ajutor din partea statului”, susține Eliza Bogdan, unul dintre fondatorii Pasta House.

Impozitarea progresivă a bulversat mediul de afaceri

Modificările fiscale din ultima perioadă, dar și cele care vor intra în vigoare începând de anul viitor, nu sunt în favoarea mediului de afaceri. Ultimul anunț privind taxele și impozitele aplicate de anul viitor se referă la impozitarea progresivă. Antreprenorii spun că toate aceste modificări au bulversat mediul de afaceri, iar reprezentanții IMM-urilor sunt convinși că se vor închide multe afaceri. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt două variante de impozitare, cota unică și impozitarea progresivă, și se caută soluții pentru ca modificările fiscale să se facă gradual. Mai mult, a precizat că nu vor exista măriri de taxe din 2024.

Însă antreprenorii din HoReCa sunt sceptici cu privire la aceste declarații, mai ales că au primit promisiuni, dar nu s-a concretizat nimic.

Comentarii
  • Pai nu asta înseamnă capitalism?! Daca vor ajutor din partea statului, să voteze partidul comunist la viitoarele alegeri.
    Încă ceva: de ce cei din Horeca se cred mai cu moț, ca să merite ajutoare din partea statului? De ce nu toate afacerile private să primească ajutor din partea statului?! Hai mars.

Adauga un comentariu