Economic Local

Antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 se pot înscrie în programul IMM Factor. Bugetul programului este de peste 1 miliard de lei

Publicat: 13 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 se pot înscrie în programul IMM Factor. Bugetul programului este de peste 1 miliard de lei
Unul dintre cele mai noi programe lansate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru antreprenorii afectați de pandemia COVID-19, este IMM Factor. Banii obținuți în cadrul acestei scheme de finanțare pot acoperi nevoia de lichidități, plata furnizorilor sau salariile angajaților.

O nouă schemă de finanțare a fost lansată pentru firmele care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 și au nevoie de ajutoare financiare. Firmele din Iași primesc facilități de garantare pentru finanțarea creditului comercial, prin programul IMM Factor

Programul IMM Factor – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia – va asigura accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, în vederea asigurării de disponibilități bănești pentru plata furnizorilor sau a salariilor. Valabilitatea schemei de ajutor de stat expiră la 30 iunie 2021, iar programul are un buget de peste 1 miliard de lei. Astfel, firmele din sectorul alimentar care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 vor putea obține sume importante pentru redresarea economică. Antreprenorii din Iași pot lua credite bancare pe baza facturilor cuprinse între 100.000 și 800.000 de euro pentru maximum 12 luni. Finanțarea poate fi prelungită, tot cu 12 luni, de maximum 3 ori, arată datele publicate de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, instituția care gestionează derularea acestui program. Banii pot acoperi nevoia de lichidități, plata furnizorilor sau salariile angajaților.

Banii acordați în programul IMM Factor pot fi utilizați și pentru plata furnizorilor sau salariile angajaților

Un alt program nou lansat de FNGCIMM este programul Agro IMM Invest, care este disponibil tot până la 30 iunie 2021. Schema de finanțare, cu un plafon de garantare în anul 2021, de 1 miliard de lei, este destinat susținerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și a sectorului alimentar. Cu o facilitate în plus față de IMM Invest, derulat deja din aprilie 2020, Agro IMM Invest are o componentă de grant de 10 la sută din valoarea finanțării, facilități la rambursarea ratelor și o perioadă de grație la acordarea creditului de până la 24 de luni.

Toate cele 3 programe derulate de Fondul de Garantare sunt deschise antreprenorilor care vor să-și salveze afacerile de la faliment afectate de criza COVID-19. Firmele din Iași au obținut în anul 2020 credite în valoare de 750 de milioane de lei prin programul IMM Invest, iar patronii acestora au reușit să se redreseze din punct de vedere economic cu ajutorul finanțărilor.

Antreprenorii din Iași au încasat o parte din banii acordați prin programele derulate în anul 2020

Alte programe derulate de stat pentru firmele cu probleme financiare sunt Măsurile 1, 2 și 3. Banii pentru Măsura 1 au fost plătiți deja antreprenorilor din Iași, fiind vorba de 2 milioane de euro. Alte 34 de milioane de euro au încasat firmele care s-au înscris în Măsura 2 și au fost eligibile la finanțare. Plățile continuă pentru beneficiarii înscriși în această schemă de finanțare derulată de Agenția pentru IMM-uri.

În ceea ce privește înscrierile în Măsura 3, sunt analizate cererile depuse de antreprenorii din Iași. În perioada 3 decembrie 2020-28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, în Măsura 3. Din Iași s-au depus 1.108 cereri cu 534 de firme eligibile la finanțare. Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare.

Adauga un comentariu