Actualitate

Anunţul Ministerului Afacerilor Externe. Sunt vizaţi românii care vor să plece în Grecia

Publicat: 11 iul. 2020
Anunţul Ministerului Afacerilor Externe. Sunt vizaţi românii care vor să plece în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe

Toţi cetăţenii străini care intră în Grecia cu autoturismul prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligaţi, începând cu 15 iulie, să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, informează, sâmbătă, un comunicat MAE.

Anunțul Ministerului Afacerilor Externe

Potrivit sursei citate, această obligaţie intră în vigoare începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 6,00, şi nu 14 iulie, aşa cum comunicaseră, iniţial, autorităţile elene.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.
Atenție! Formularul electronic pentru accesul prin Promachonas nu mai e disponibil. Cei care nu îl au, vor trebui să-şi amâne călătoria

Prezentarea testului nu exclude obligația de completare a formularului PLF

MAE reaminteşte că prezentarea acestui test nu exclude obligaţia de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei şi nici posibilitatea testării aleatorii la întărea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informaţiilor comunicate public de autorităţile elene, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marţi, 14 iulie, ora 00,01, pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetăţenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să îşi reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie. Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă.

Grecia va testa toți turiștii care intră în țară

Grecia anunță că va testa toți turiștii care intră în țară pe la vama Kulata-Promachonas. Decizia oficialităților elene vine după înregistrarea unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos (nordul Mării Egee), a relatat astăzi postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com.

Până astăzi, au foist consemnate mai multe cazuri de turiști infectați cu COVID-19 în Grecia. Astfel,  în insula Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină. Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine.

Aproape toți turiștii testați astăzi

Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, că numărul testelor efectuate asupra persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

Astăzi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi. Este de aşteptat ca începând de mâine traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos (sudul Mării Egee). Conform unor relatări publicate miercuri, ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia.

MAE reaminteşte că celelalte puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră cu Republica Elenă rămân în continuare închise pentru călătorii neesenţiale.

Adauga un comentariu